Evropski električni avto brez kompromisov

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.01.2022 04:00

Prvi popolnoma električni model znamke CUPRA – Born – je nadvse prepričljivo vozilo, saj lepo usklajuje dinamiko, digitalizacijo in elektrifikacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Poslanstvo blagovne znamke CUPRA je že od samega začetka izstopati iz množice. S prvim električnim vozilom, modelom Born, ji to vsekakor odlično uspeva. Stimulativen dizajn s prepoznavnim LED svetlobnim podpisom, elektrificirana zmogljivost in nekonvencionalen značaj izzivalca so lastnosti, ki prepričajo.

»CUPRA Born bo premešal karte na trgu električnih avtomobilov in zaznamoval začetek preobrazbe znamke. Želimo, da bi bila naslednja generacija mladih izzivalcev z njegovo športnostjo del te preobrazbe. Z Bornom bomo dosegli nove ljudi in znamko popeljali izven tradicionalnih meja,« je dejal Wayne Griffiths, predsednik znamk CUPRA in SEAT. In prav ima. Born se zdi kot ustvarjen za nove oboževalce lepih in športno zmogljivih električnih vozil.

Španec z nemškimi geni

CUPRA Born je bil v celoti oblikovan in razvit v Barceloni, na sedežu družbe v Martorellu, iz proizvodnih trakov pa pripelje v tovarni v mestu Zwickauu v Nemčiji. Ima izrazito športen značaj, ki s kombinacijo tekočih linij in tehničnih detajlov izraža agilnost in zmogljivost. Je torej čistokrvni in temperamentni Španec z nemško tehnologijo, ki obljublja visoke zmogljivosti in zanesljivost delovanja, pa še več kot 500 km se lahko z enim polnjenjem pelje na elektriko. Je to idealna kombinacija? Prav mogoče.

Seat Cupra BORN

Arhiv Naročnika

4,32 m dolgi Born prinaša napreden pogonski sistem, tehnologije za upravljanje baterije, ki zagotavljajo takojšnjo odzivnost, športnost in odlično lego na cesti pa zagotavljajo dinamično uravnavanje podvozja DCC v kombinaciji s športnim vzmetenjem, večje zavore in širše pnevmatike, nameščene na impresivnih 20-palčnih litih platiščih. V najzmogljivejši različici, nadgrajeni s paketom e-Boost zmore na cesto prek pogona na zadnji kolesni par prenesti kar 231 konjskih moči, kar ob takojšnjem navoru zadostuje za hipno odzivnost – 50 km/h z mesta doseže že v 2,6 sekunde, še štiri več pa potrebuje do hitrosti 100 km/h. Hitro? Zelo hitro.

Prijazen do voznika in potnikov

Zasnova notranjosti je prijetna, športna in osredotočena na voznika. Temu se zasmeji še pred pritiskom pedala za plin, in sicer takoj, ko se usede v odlične školjkaste sedeže ter z rokama objame Cuprin volan s satelitskimi gumbi. Všeč so nam vsi bakreni poudarki v notranjosti, kot tudi zasloni in »digitalizacija« na sploh. Najnovejša generacija info-zabavnega sistema z 12-palčnim zaslonom omogoča dostop do spletnih storitev, ekosistema aplikacij za prenos, varnostnih in servisnih rešitev ter oddaljeni dostop – vse prek mobilne aplikacije My CUPRA.

Arhiv Naročnika

CUPRA Born je torej opremljen z najsodobnejšo razpoložljivo tehnologijo, vključno s projicirnim sistemom zaslona s tehnologijo razširjene resničnosti. Za udobje potnikov skrbi toplotna črpalka, ki obenem izboljša doseg vozila v hladnih pogojih. Če so ti idealni, se lahko Born, opremljen z baterijo zmogljivosti 77 kWh pelje tudi 540 kilometrov daleč. Ker podpira hitro polnjenje z enosmernim tokom z močjo do 135 kW, lahko v vsega 7 minutah pridobi dovolj energije za naslednjih 100 kilometrov.

Prijazen do okolja

Hkrati pa je Born prvi model znamke CUPRA, ki ga bodo kupci dobili v roke z nevtralno bilanco CO2. Slednje pomeni, da se v celotni dobavni verigi uporablja le energija iz obnovljivih virov, preostale emisije pa so kompenzirane z naložbami v okolje in projekte, ki so certificirani v skladu z najvišjimi standardi. 

Še več, v sklopu iniciative Seaqual Born uporablja tudi številne trajnostne materiale, ki so izdelani iz plastičnih odpadkov, odstranjenih iz oceanov, kot so reciklirani materiali za sredinski naslon za roke spredaj, del sredinske konzole z integriranim predalom za shranjevanje in držalo za pijačo. Reciklirana morska plastika sestavlja tudi osrednji del serijskih školjkastih sedežev iz tkanine SEAQUAL®. Znamka CUPRA svojo okoljsko osveščenost tako ne izraža samo z vrsto energije, ki poganja njihove avtomobile.

Arhiv Naročnika

Dinamični CUPRA Born dokazuje, da se elektrifikacija in vrhunske zmogljivosti odlično dopolnjujejo – in to brez kompromisov. Vas je prepričal? Verjemite, z Bornom je električna mobilnost v resnici lahko nadvse vznemirljiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.