(FOTO) Mitsubishi eclipse cross samo še (priključni) hibrid

Vinko Kernc Vinko Kernc
19.01.2022 05:00

Od zadnje slovenske predstavitve Mitsubishijevega modela Eclipse cross januarja 2018 se je pri njem marsikaj spremenilo. Gre sicer le za prenovo, a dokaj izdatno. Pri nas stane takšen najmanj 34.170 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mitsubishi eclipse cross: pogonska baterija omogoča največ 45 kilometrov vožnje po ciklu WLTP.

Vinko Kernc

Morda je treba začeti pri najpomembnejšem: eclipse cross je odslej pri nas naprodaj zgolj kot priključni hibrid (PHEV), zato naj ne preseneti cena: zapletena zaporedno-vzporedna hibridna tehnologija, ki vključuje tudi štirikolesni pogon, zagotovo precej dvigne ceno.

Na armaturni plošči je za palec večji osrednji zaslon, spremenjen pa je tudi pretežni del pod njim. Zdaj tudi nima več sledilne ploščice.

Vinko Kernc

Eclipse je dobre 4,5 metra dolg kupejevski športni terenec, ki tehta skoraj dve toni. Namenili so mu hibridno pogonsko tehniko, ki lahko deluje na več načinov: kot vzporedni hibrid (kolesa poganjajo bencinski motor in dva elektromotorja), kot zaporedni hibrid (kolesa poganjata samo elektromotorja, bencinski motor pa le polni pogonsko baterijo) ali kot električno vozilo (bencinski motor miruje).

Vinko Kernc

Pod kožo je videti takole. Spredaj sta nameščena bencinski (​atkinsonov bencinski motor 2.4, 193 Nm, 72 kW) in električni motor (137 Nm, največ 60 kW, stalno 25 kW), v sredini (na dnu) je pogonska baterija (13,8 kWh), zadaj pa je še en električni motor (195 Nm, največ 70 kW, stalno 30 kW). Sistem zmore največ 138 kilovatov, pogon pa je seveda prilagodljiv štirikolesni.

Vinko Kernc

Ni edini kombiniran hibrid v ponudbi, a pravijo, da je njihov zaradi napredne, sebi lastne postavitve elementov pogona boljši od tekmecev: bolj tiho in zvezno pospešuje in ima manj zaznavne prestavne sunke. Poleg tega ima vektorski nadzor navora na kolesih (z zaviranjem posamičnih koles med pogonom) in več izbirnih načinov vožnje: asfalt, makadam, sneg, običajni in eko način.

V primerjavi z dosedanjim, klasično gnanim eclipsom cross ima PHEV za 30 milimetrov nižje težišče, kar prinese na dno nameščena pogonska baterija. Voznik lahko izbira tudi način polnjenja pogonske baterije med vožnjo: samodejni način, varčevanje z baterijo, običajni način, način za polnjenje preko generatorja in povsem električni način vožnje – slednji je seveda mogoč le ob zadostni napolnjenosti pogonske baterije.

Vinko Kernc

A temeljita hibridizacija le ni vse, kar se je spremenilo. Spredaj, denimo, ima manj kroma in posledično več črnine, zadaj pa nima več dvodelne šipe, kar omogoča boljšo vidljivost skozi notranje vzvratno ogledalo. Zaradi zunanjih sprememb je tudi za 14 centimetrov daljši in meri 4,55 metra v dolžino, 1,81 metra v širino in 1,69 v višino. Za zunanjost ponujajo tri pakete, ki vsebujejo tehniko žarometov (halogenski ali LED) in različne barvne dekoracije – črno (sijajno ali običajno), srebrno ali barvo karoserije.

Vinko Kernc

Znotraj je eclipse cross dobil drugačen osrednji zaslon in na njem izpopolnjen (velikost, prijaznost, funkcije) vmesnik, spremenjene komande klimatske naprave, novo sredinsko konzolo z gumbi in prestavno ročico ter 230-voltno (1500 W) vtičnico. Morda še beseda o prtljažniku, ki je zdaj za osem centimetrov daljši in meri od osnovnih 359 do največ 1108 litrov.

Ob enem samem pogonu je zdaj v ceniku na izbiro pet osnovnih paketov opreme in s tem pet različic. Najcenejši je intense (34.170 evrov), najdražji pa diamond, ki stane 40.370 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta