Kako rešiti strahove pred prazno baterijo električnega vozila?

Miran Varga Miran Varga
03.02.2021 07:00
Takoj, ko rešimo izzive, povezane s polnjenjem električnih vozil, bodo ta začela svoj pohod v svetu avtomobilizma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mar veste, kje se nahaja vam najbližja bencinska črpalka?

Seveda veste. Tudi vaš telefon (beri: Google) to ve. Ko ste na potovanju in morate napolniti rezervoar, nimate težav – na vsakih nekaj (deset) kilometrov boste videli znake za prihajajoča počivališča, na katerih so bencinske črpalke. Enako velja, če ste vozilo najeli na počitnicah v tuji državi. Stavka »ne najdem bencinske črpalke« v sodobni civilizaciji ne izrečemo prav pogosto, če sploh.

Kaj pa, če vaše vozilo poganja (izključno) elektrika?

Takrat pa se stvari precej spremenijo. Izziv najti polnilnico ali vtičnico lahko postane resna težava. Čeprav obstaja veliko razlogov, zakaj električna vozila v Sloveniji (in svetu) še niso prevladala, so izzivi, povezani z njihovim polnjenju na vrhu seznama. Strah, skrb ali tesnoba glede nezmožnosti polnjenja, ki bi vodilo v to, da z električnim vozilom nemočni obstanemo ob cesti, so močno prisotni. Čeprav so, vsaj za slovenske razmere, močno pretirani.

Že res, da električne polnilnice nimamo za vsakim vogalom, toda povprečen Slovenec z avtomobilom ne prevozi niti 50 kilometrov na (delovni) dan, zakaj bi se torej (prekomerno) obremenjeval glede njegovega polnjenja.

Praktično vsako električno vozilo na trgu danes zmore vsaj 100 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem, večina njih pa vsaj dvakratnik omenjene številke.

Bi bilo drugače, če bi imeli v službi ali bližini službe polnilnico za električna vozila?

Vsekakor. No, potrebovali bi več njih, saj polnjenje električnih vozil v povprečju traja občutno dlje kot tistih, v katere v par minutah natočimo nekaj deset litrov tekočega goriva. Za sodobnega človeka, ki se mu venomer nekam mudi, pa čakanje ni dobrodošlo.

Sicer pa polnjenje električnega vozila ni noben bav-bav. Podobno kot bi odprli pokrovček za vstavljanje cevi za gorivo, pri e-vozilu odpremo pokrovček in v vtičnico vstavimo polnilni kabel. A tu se »zabava« šele prične. Ena večjih težav trenutne polnilne mreže je ta, da nikoli zares vnaprej ne vemo, koliko elektrike bomo lahko pretočili v kolikšnem času.Odvisno od zmogljivosti polnilnice in omrežja se namreč lahko zmogljivosti razlikujejo. Prav tako lahko še isti dan obiščemo štiri polnilnice in bomo deležni štirih hitrosti (moči) polnjenja. Prva polnilnica bi nam tako v eni uri lahko dodala elektrike za 5 kilometrov, druga za 20, tretja za 50, četrta pa 200 v pol ure! Na bencinski črpalki je drugače – v petih minutah opravimo vse – ali pa še prej

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 

Nikamor (daleč) brez načrta

Polnjenje električnega vozila zato zahteva nekaj načrtovanja in morebitno spremembo navad. Vedeti moramo, kakšne so polnilne zmogljivosti in lastnosti našega vozila in kakšne polnilnih postaj. Slednje pri premagovanju kratkih razdalj ni težava, a če bi se radi odpravili na več sto kilometrov dolgo pot, kar v primeru Slovenije praktično že pomeni obisk druge države, moramo skrbno načrtovati postanke za polnjenje, vračunati nekaj rezerve in imeti t. i. zasilni načrt. Kaj lahko se nam namreč primeri, da bo avtocestna ali mestna polnilnica, ki smo jo izbrali kot svojo prvo možnost na naši optimalno izračunani poti do cilja, zasedena. Zato je dobro imeti alternativo in nekaj rezerve glede razdalje, ki jo nameravamo prevoziti med polnjenji.

Vožnja električnega vozila po Sloveniji pa uporabnikom ne bi smela predstavljati večjih težav, saj je zgolj družba Petrol, ki je eden glavnih ponudnikov trajnostne mobilnosti v regiji, zelo dejavna pri širitvi svoje električne polnilne infrastrukture in bo že februarja presegla število 200 električnih polnilnic. Veseli predvsem hitrost pojavljanja novih polnilnic, v zadnjem četrtletju lanskega leta je tako Petrol v Sloveniji postavil 39 lastnih električnih polnilnic (in še dodatnih 5 polnilnic, na katerih bo nudil upravljanje, vzdrževanje in storitev polnjenja). Do konca februarja pa bo Petrolova mreža bogatejša še za 18 AC-polnilnic v Ljubljani in 4 DC-polnilnice po Sloveniji.

»Najbolj težko pričakovana je postavitev prvih Petrolovih ultra-hitrih električnih polnilnic na lokacijah Kozina, Maribor Vzhod in Tepanje Zahod,« nam je povedal dr. Tadej Smogavec, vodja razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu, in dodal:

»V bodoče tako električnih polnilnic ne bomo postavljali le sami, temveč v partnerstvu s tistimi, ki se zavedajo, da jim električna polnilna infrastruktura lahko omogoči razvoj njihove osrednje poslovne dejavnosti, ali pa jim celo neposredno prinese dodatne prihodke. Petrol lahko k takšnim partnerstvom veliko prispeva. Ima usposobljeno in kompetentno ekipo zaposlenih, najsodobnejšo IT-podporo in možnost pridobivanja nepovratnih EU-sredstev. S tem, ko smo vzpostavili sistem, preko katerega povezujemo električne polnilnice s preostalimi ponudniki polnilne infrastrukture po Evropi, svojim partnerjem omogočamo razvoj novih poslovnih priložnosti.«

Poleg pokritosti avtocestnega križa in mestnih središč gre javne polnilnice iskati še v bližini trgovskih centrov, na večjih parkiriščih in v garažnih hišah, pričakovati pa jih je tudi v neposredni okolici turističnih atrakcij oziroma v turističnih krajih. Premagovanje večjih razdalj z električnim vozilom bi zato sčasoma moralo postati podobno brezskrbno kot je vožnja klasičnega avtomobila.

Informacije na dlani

Poleg lokacije in tehničnih zmogljivosti električnih polnilnic pa na samo kakovost uporabniške izkušnje trajnostne mobilnosti pomembno vpliva tudi programska oprema, saj predstavlja vez med polnilno infrastrukturo in uporabnikom. Če je v preteklosti moral uporabnik električnega vozila s seboj imeti skoraj toliko kartic, kolikor je bilo različnih (ponudnikov) polnilnic, oziroma nato še toliko mobilnih aplikacij in uporabniških računov, je na obzorju poenostavitev, ki smo jo čakali.

Petrol je pred kratkim uporabnikom električnih vozil ponudil novo mobilno aplikacijo OneCharge, ki bo skrbela za enostavnost rabe/polnjenja in še večje udobje med potovanjem. Ne le, da aplikacija pozna celotno Petrolovo električno polnilno infrastrukturo, omogoča tudi iskanje drugih najbližjih električnih polnilnic doma in v tujini. Aplikacijo lahko naložijo in uporabljajo vsi uporabniki, ne glede na državo iz katere prihajajo, aktivacija polnjenja pa se izvede hitro in enostavno s skeniranjem QR-kode priključka na posamezni polnilnici. Aplikacija OneCharge med polnjenjem nudi vse ključne podatke, kot so trajanje polnjenja, količina prenesene energije, moč polnjenja, pridobljen doseg idr., kar pomeni, da se uporabniku ni potrebno sprehoditi do vozila, da bi preveril stanje.

Ključna prednost aplikacije OneCharge je, da v njej najdemo celotno električno polnilno infrastrukturo, na kateri Petrol ponuja storitev polnjenja, vključno s polnilnicami partnerjev, ki omogočajo »gostovanje«.
Petrol

Razkošje domačega polnjenja

Medtem ko se številne električne polnilnice nahajajo tudi v mestnih središčih in tako zagotavljajo (cenovno dostopnejša) parkirna mesta na dobrih lokacijah, velja – v kolikor le imamo to možnost – električno vozilo polniti doma. Že res, da traja dlje časa, a tako odštejemo najmanj denarja za v baterijo vloženo električno energijo. Poleg tega je več domačih ponudnikov električne energije že pripravilo namenske ponudbe/pakete za gospodinjstva, ki uporabljajo električna vozila.

V kolikor se vozimo pogosteje (ali dlje) od v začetku članka omenjenega povprečja, velja razmisliti tudi o namestitvi namenske domače električne polnilnice, s katero bomo baterijo vozila napolnili bistveno hitreje kot preko standardne električne vtičnice.

Petrol polnilnica (foto: Miran Kambic)
Miran Kambic

Kako torej poskrbeti za domačo električno polnilnico in na kaj biti pozorni? Strokovnjaki svetujejo namestitev t. i. pametne polnilnice, ki premore senzor obremenitve omrežja in zaščito pred preobremenitvijo. Ta se vgradi v električno omarico stavbe, kjer meri električne toke na dovodu in sproti pošilja podatke merjenj polnilni postaji. Pametna polnilna postaja nato upravlja/prilagaja polnjenje električnega vozila in skrbi, da je učinkovitost polnilnice najvišja ter hkrati ne posega v druge odjemalce v gospodinjstvu.

»Če polnilnica ni pametna, lahko pride do preobremenitev in izpada električne energije v gospodinjstvu,« nas je podučil Luka Strnad, vodja infrastrukture za električna vozila v podjetju Petrol, in dodal:

»Z vidika naložbe v prihodnost vsekakor velja izbrati pametno polnilnico, saj bo Petrol v prihodnje omogočil številne nove in napredne storitve na področju polnjenja vozil na domačem naslovu. Pogoj za zagotovitev teh storitev pa bo polnilnica, ki se lahko poveže v zaledni sistem ponudnika.«

 

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta