Merjenje škodljivih izpustov cestnih vozil: V čem je WLTP primernejši od NEDC?

Vinko Kernc Vinko Kernc
13.09.2020 05:00

Vsak nov standard vnese nekaj zmede, najprej med profesionalce, nato pa še med končne uporabnike in seveda v vlade, kadar jih to neposredno zadeva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profesionalci so v tem primeru postavljeni pred nalogo sestaviti zadovoljiv (nov) standard. V konkretnem primeru gre za standard merjenja porabe in škodljivih izpustov cestnih vozil; stari standard NEDC iz leta 1992 je bil od samega začetka deležen kritik, ker rezultati niso odražali resničnega stanja. To je, jasno, odvisno od mnogih dejavnikov: od zemljepisne širine (temperatura, vlažnost zraka), nadmorske višine (gostota, vlažnost zraka), vrste cest (ravne ali zavite, ravninske ali gorske), hitrostnih in drugih cestnih omejitev, gostote prometa (predvsem v naseljih), tipa voženj (glede na navade voznika in na vrste voženj, ki jih opravlja), načina voženj (odvisno od voznika) in še česa. Vsega seveda še zdaleč ni mogoče vzeti v obzir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta