Pionir (avtomobilskega) razreda je nazaj

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.11.2021 16:00

Pisalo se je leto 2007, ko je Nissan z modelom Qashqai oral ledino med vozili, ki se jih je prijel naziv križanci. Dobil je številne posnemovalce, a desetletje in pol pozneje še vedno ostaja kralj razreda, ki ga je pionirsko ustvaril.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nissan Qashqai

Nissan

Ob predstavitvi modela Qashqai na cestah ni bilo nobenega podobnega avtomobila. V njem se je sedelo malo višje, kar je omogočalo boljšo preglednost ceste, vendar je zasedel enako površino ceste kot kombi limuzina segmenta C. Njegovi bencinski in dizelski motorji so bili varčni in učinkoviti, imel pa je tudi različico s štirikolesnim pogonom za kupce, ki so potrebovali več oprijema v težjih pogojih. V celoti je ponujal odlično ravnovesje med kompaktnimi zunanjimi merami in občutkom čvrstosti ter višjim sedenjem tradicionalnih štirikolesno gnanih avtomobilov, a brez neželenih stranskih posledic glede velikosti, teže in učinkovitosti. Ponujal je najboljše iz dveh svetov in rušil pregrade do odločitve za nakup športnega terenca.

Sebastien Mauroy

14 let pozneje se športni terenci prodajajo kot vroče žemljice, še več, so celo najbolj zaželen avtomobilski razred med kupci. Do danes je bilo v Evropi prodanih že več kot tri milijone primerkov modela Qashqai, po vsem svetu pa več kot pet milijonov. Sedanji Qashqai ima na trgu kar 26 neposrednih tekmecev, a v novi generaciji zopet postavlja visoka merila segmenta z izjemno privlačnostjo, udobnostjo, prefinjenostjo, učinkovitostjo in predvsem vsakdanje uporabno tehnologijo.

Dvig meril v segmentu križancev

Novi Qashqai tretje generacije dviguje izkušnjo vožnje in lastništva. Preverjen recept, ki ga krasijo elegantna oblika, bogata oprema in učinkoviti pogonski sklopi, je še nadgrajen. Močno nadgrajen. Že ob pogledu na vozilo, posebej pa ob vstopu v potniško kabino in ob vožnji, je hitro jasno, da kakovostno v vseh pogledih presega predhodnika in številne tekmece. Pohvali se lahko tudi z občutenjem vožnje, kjer ima voznik ves čas občutek, da sedi v in vozi avtomobil višjega segmenta.

In kakšen je novi predsednik razreda križancev? Novi rod je bolj mišičast, eleganten in moderen.

Nissan

Na zunaj ima novi Qashqai bolj odločno postavo s poudarjenima ramenskima linijama, povečano medosno razdaljo in vpadljivimi 20-palčnimi litimi platišči. Zrasel je v vse smeri – tako dolžino (+ 35 mm) kot višino (+ 25 mm) in širino (+ 32 mm). Nemogoče ga je spregledati, posebej v nam nadvse privlačni modri barvni kombinaciji ali kateri izmed dvobarvnih kombinacij. Prepoznavno V-obliko prednje maske lepo dopolnita tanka žarometa z naprednimi matričnimi LED-diodami in svetlobnim podpisom dnevnih luči v obliki bumeranga.

Notranjost, predana udobju

Povezan in udoben, to bi bila hitra oznaka za potnike novega Nissana Qashqai, ki v segmentu križancev postavlja nova merila za prvovrsten občutek in odlično uporabnost. Nova bela ambientalna osvetlitev notranjosti ustvarja pomirjujoče vzdušje, notranjost vozila bi najlažje povzeli s pridevniki skladen, natančen in kakovosten. Česarkoli se dotaknemo, ugotovimo, da je posvečeno ergonomiji in estetiki. Kakovost gumbov in stikal je nadpovprečna, uporabnikom dajejo občutek zanesljivosti in prefinjenosti.

Sebastien Mauroy

Skladno z letnico nastanka je novi Qashqai tudi prijetno digitaliziran. Obvlada enostavno povezovanje pametnih telefonov (tako Android Auto kot Apple CarPlay) in premore aplikacijo NissanConnect Services za upravljanje in nadzor avtomobila. Prek slednje je možno na daljavo upravljati s funkcijami, kot so vklop hupe in luči ter zaklepanje in odklepanje avtomobila. Možno je tudi nastaviti pametne opozorilnike za hitrost, čas in območje.

Osrednji zaslon z diagonalo 23 cm prikazuje sliko visoke ločljivosti, na kateri lahko voznik in potniki upravljajo z info-zabavnim vmesnikom in navigacijo ter večpredstavnostnimi nastavitvami avtomobila. Voznika razvajajo digitalni merilniki (zaslon z diagonalo kar 31 cm), ki ponujajo niz prilagodljivih postavitev za prikaz navigacije – navigacija razvaja s 3D-zemljevidi in podatki o prometu v realnem času –, zabavnih funkcij, obvestil o prometu ali delovanju avtomobila, ki jih izbira z novim na dotik občutljivim gumbom na volanu. A prava zvezda voznikovega prostora je nov, inovativen projekcijski zaslon (HUD) z diagonalo kar 10,8 palca (27 cm), ki ponuja največjo površino prikaza v segmentu. Na njem se izrisujejo ključni navigacijski podatki, sistemi za pomoč pri vožnji in cestne informacije pa so projicirane na vetrobransko steklo v višini voznikovih oči.

Sebastien Mauroy

Z avtomobilom oziroma vanj vgrajenim digitalnim pomočnikom (Google Asistent) oziroma pomočnico (Amazon Alexa) se lahko tudi pogovarjate. Sistem podpira širok nabor ukazov, vključno z možnostjo, da voznik cilj svoje poti navigacijski napravi pošlje z glasovnim ukazom svojemu pametnemu telefonu, s tem pa bistveno skrajša čas vnosa podatkov o cilju.

(Blago) elektrificiran

Elektrifikacija je doletela tudi pogonske sklope. Nissan Qashqai je naprodaj z bencinskim motorjem 1,3 DiG-T v izvedenki blagega hibrida, poleg tega pa prihodnje leto prihaja tudi e-POWER, Nissanov inovativen in nagrajen pogonski sklop, ki je prevzel tehnologije iz hišnega pionirskega električnega avtomobila Nissan LEAF.

Sebastien Mauroy

V izvedenkah z dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom, ročnim 6-stopenjskim ali novim brezstopenjskim menjalnikom Xtronic ponuja novi Qashqai neprekosljivo uživanje v vožnji. Če je opremljen z rešitvijo ProPILOT, lahko suvereno vozi po avtocesti, zna se ustaviti in spet speljati, torej je že naredil velik korak k samodejni vožnji, ki nas čaka v prihodnosti. Nadgrajeni sistem je zmožen hitrost avta prilagajati še dodatnim zunanjim okoliščinam; ko avtomobil pripelje v območje strožje omejitve hitrosti na odprti cesti, je sistem zmožen zaznati prometne znake in upoštevati podatke navigacijske naprave o omejitvi hitrosti ter Qashqai primerno upočasniti. Sistem lahko podatke navigacijske naprave uporabi tudi za prilagoditev hitrosti bližnjim ovinkom ali izvozom, ki imajo zavoje z manjšimi polmeri. Ste že kdaj vozili pametnejše vozilo?

Pionir razreda križancev nesporno ostaja njegov kralj tudi v novem desetletju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.