Trg novih avtomobilov: Zakaj se dobavni roki daljšajo in je najbolje izbrati avto iz zaloge

Urban Červek
10.06.2021 06:00
Globalno pomanjkanje polprevodnikov je močno prizadelo avtomobilsko industrijo, kjer prihaja do zastojev v proizvodnji. Dobavni časi se podaljšujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prodajalci bi prodali še več avtov, če bi jih le imeli. 
Sašo Bizjak

Polprevodniki (računalniški čipi, krmilniki in druga elektronska vezja, LCD-zasloni ...) so bistven del sodobnih avtomobilov, saj omogočajo delovanje tako osnovnih funkcij avtomobila (motorna elektronika, zavore, varnostni sistemi) kot tudi vse bolj naprednih multimedijskih sistemov v kabinah vozil. Z napredkom na področju avtomatizacije in elektrifikacije vozil pa postajajo še pomembnejši. Povpraševanje po računalniških čipih zato vseskozi narašča, epidemija pa je povzročila ozka grla pri proizvodnji teh komponent, predvsem na Kitajskem, pa tudi drugod po svetu. Veliki avtomobilski koncerni so bili zato v začetku letošnjega leta primorani prilagoditi proizvodnjo avtomobilov, saj za nekatere modele preprosto niso imeli sestavnih delov.

"Globalno pomanjkanje čipov vstopa v novo, resnejšo fazo," so pred dnevi zapisali na spletnem portalu Izvozno okno slovenskega ministrstva za gospodarstvo, kjer opozarjajo, da so morali številni proizvajalci svoje tovarne zaradi pomanjkanja polprevodnikov zapreti. "Vse kaže, da težave s pomanjkanjem čipov ne bodo hitro minile, med drugim tudi zaradi požara v japonski tovarni Renesas Electronics, ki je v času naraščajočega povpraševanja močno vznemiril oskrbovalne verige. Kitajski proizvajalec električnih vozil NIO je požar prejšnji teden navedel kot razlog, da bi se pomanjkanje čipov maja lahko močno poslabšalo," so zapisali.

Največji proizvajalec polprevodnikov na svetu je tajvanski TSMC.
Reuters

Renault: Razmere se spreminjajo iz dneva v dan

Nekaj večjih slovenskih trgovcev z avtomobili smo vprašali, kako opisano pomanjkanje polprevodnikov vpliva na dobave avtomobilov slovenskim kupcem. "Seveda omejitev dobave polprevodnikov vpliva tudi na našo proizvodnjo. Se pa centrala trudi z dnevnim nadzorom dobav polprevodnikov in njihove distribucije po tovarnah zagotoviti, da bi bil vpliv na proizvodnjo čim manjši. Razmere se spreminjajo iz dneva v dan, zato nekega pravila, vezanega na konkreten model, ni. Ko kupec pride v prodajni salon, trgovec odvisno od kupčevih želja najprej preveri zalogo vozil, saj je tam dobava najbolj zanesljiva. Če gre za naročilo konkretnega vozila v proizvodnjo, pa takrat trgovec preveri, kako je v tistem trenutku z naročanjem. Dobavni rok je tako odvisen predvsem od želja kupcev. Najbolj se čuti pomanjkanje pri delih, ki so na voljo za doplačilo (4G-povezljivost navigacije, velik zaslon pred voznikom …), so pa to obenem tudi stvari, za katere se odloča manjši delež kupcev. Vsekakor v teh časih velja priporočilo tistim kupcem, ki se jim mudi menjati avto, naj vzamejo vozilo iz zaloge," je sporočil Rok Istenič iz Renaulta Slovenija.

Na golfa in octavio je treba čakati do pol leta

Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen pri Porscheju Slovenija, pravi, da dobava polprevodnikov v določeni meri vpliva na dobavne roke posameznih modelov, ne prihaja pa do zakasnitve predstavitev in dobav novih ali prenovljenih modelov, ki bodo v letošnjem letu predstavljeni širši javnosti. "Zaradi pomanjkanja polprevodnikov prihaja do podaljšanja dobavnih rokov nekaterih modelov (predvsem golfa), tako da so se dobavni roki na splošno podaljšali z običajnih treh do štirih mesecev na štiri do šest mesecev, odvisno od modela. Na podaljšanje dobav vpliva tudi dejstvo, da smo pri nekaterih modelih že skoraj dosegli zastavljene prodajne cilje. Vozila, ki so jih stranke že naročile, bodo v proizvodnji v jesenskih mesecih. Trenutno ne zaznavamo, da bi težave dobaviteljev posameznih komponent vplivale na dvig cen posameznih modelov, ki jih imamo v ponudbi," je odgovoril Marko Škriba.

Med najbolj priljubljenimi znamkami v Sloveniji je tudi Škoda. Petr Podlipny, direktor znamke Škoda pri Porscheju Slovenija, pravi, da so najbolj prizadeti najbolj prodajani modeli z višjimi stopnjami opreme oziroma modeli na novih platformah, ki imajo višji nivo ali novo generacijo "infotainmenta" (octavia, kodiaq, superb). "Trenutno ne znamo jasno določiti, za kakšno količino gre, lahko pa glede na razliko med povpraševanjem in zmogljivostjo proizvodnje ocenim, da bi bila lahko naša prodaja za vsaj 20 odstotkov višja, če ne bi bilo takšnih omejitev. Cene same zaradi tega niso višje, so pa logično zmanjšana sredstva, ki jih lahko namenimo pospeševanju prodaje. Ker nimamo zaloge vozil in ker zaradi manjše prodaje ustvarimo manj sredstev za podporo prodaji, so manjši tudi popusti, pravi Podlipny. Trenutno njihove stranke na najbolj prodajane različice octavie in kamiqa čakajo od tri do šest mesecev.

"Vozilo za skoraj vsakega kupca"

Pri skupini Emil Frey, ki ima pod okriljem znamke Peugeot, Citroën, DS, Mercedes-Benz, Smart, Honda, Mitsubishi, Jeep, Fiat in Alfa Romeo, pravijo, da zaradi pomanjkanja polprevodnikov za zdaj noben model ne kasni na slovenski trg oziroma ni za dlje časa prestavljen, trenutno morebitno pomanjkanje pa "bistveno ne vpliva na našo prodajo, saj zaloge skrbno načrtujemo", je sporočila Barbara Kmet, vodja komunikacij v podjetju. "Zaloge so sicer manjše od običajnih, a še vedno se trenutno na zalogi najde vozilo po meri, za skoraj vsakega kupca. Če pa ima kupec željo po vozilu/konfiguraciji, ki ga trenutno ni, pa ga seveda lahko naroči in ga prejme predvidoma v dveh do štirih mesecih od potrditve naročila (odvisno od trenutka naročila; velja pa ne glede na barvo, digitalne merilnike, drugo opremo s seznama opcijske opreme)," je sporočila Barbara Kmet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.