Trije veličastni po prodaji: corolla, golf in clio

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.03.2020 05:50

Lani je bila Toyotina corolla najbolje prodajani avto na svetu, Volkswagnov golf v širši Evropi in Renaultov clio pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyotina corolla je lani osvojila lovoriko najbolje prodajanega osebnega avtomobila na obli.
Toyota

Lanske prodajne in tudi produkcijske številke avtomobilski industriji niso prinesle rekordov. Krivulje so že nekaj časa vsaj rahlo upognjene navzdol, tudi napovedi za to leto niso optimistične. Po drobnogled smo tokrat vzeli evropski, svetovni in slovenski avtomobilski trg oziroma deseterico najbolje prodajanih osebnih vozil v letu 2019. Vzporednic je vsaj nekaj, zlasti med evropskim in slovenskim avtomobilskim prostorom, glavni globalni »igralci« pa so nemškega, japonskega in tudi ameriškega porekla, saj drugim v tem zgornjem domu prepuščajo zgolj drobtinice.

Svet: brez kitajskega avta

Lani je bilo med deseterico najbolje prodajanih osebnih avtov na obli kar pet japonskih. To niti ne preseneča, saj je japonska avtomobilska industrija ne le prodajno, pač pa tudi produkcijsko zelo razprostranjena. Najbolj je šla lani v promet Toyotina corolla. Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo doslej prodanih že več kot 50 milijonov, na voljo je na 150 trgih, izdelujejo jo na petih kontinentih. Ko bo luč dneva nekoč ugledala dovolj verodostojna lestvica najbolje prodajanih vozil vseh časov, bo corolla skoraj zanesljivo pri vrhu ali na njem. Fordov F-truck, ameriški dostavnik, ki ga pri nas ne poznamo, je bil lani drugi, na lestvici pa sta bila še volkswagna tiguan in golf, oba sta bila lani dobro zastopana tudi na slovenski lestvici najuspešnejših.

Evropa: tudi v znamenju dacij

Volkswagnov golf je bil lanski evropski avtomobilski prvak, in to ne le v državah EU, pač pa širše. Uvrščen je tudi na lestvico desetih najbolje prodajanih osebnih avtov na svetu, je pa bila njegova lanska prodaja slabša tudi zaradi pričakovane modelske zamenjave. Novi golf ali »osmica« je tik pred tržnim evropskim in slovenskim rojstvom.
VW

Slovenija: trdoživi »novomeški« clio

Clio je bil v letu 2019 slovenski avtomobilski zastavonoša in tako je že dolga desetletja. Nastaja (tudi) v Novem mestu, dobro mu je šlo tudi v Evropi (tretje mesto), kar je za slovensko gospodarsko počutje prav tako pomembno. Lani se je pojavil v peti generacijski izvedbi, pripravljajo električno izvedenko, med vsemi osebnimi avtomobili je bil lani na 43. mestu.
Renault
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta