Uganka?

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.02.2020 11:42

Če presojaš zgolj z upoštevanjem (številčnih) dejstev, ne zmoreš razumeti: minuli teden je vrednost delnice ameriške tovarne Tesla na newyorški borzi skokovito poskočila in dosegla – kot pišejo – stratosferično višavo okoli 940 dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla

Tržna vrednost podjetja je v zadnjih mesecih prav zato izjemno narasla: sedaj naj bi bila Tesla vredna že okoli 140 milijard dolarjev. V seštevku to pomeni, da je tovarna, ki je lani izdelala okoli 370 tisoč električnih avtomobilov, več vredna kot Volkswagen, General Motors in še precejšen del Forda skupaj, čeprav so lani prodali (ali izdelali) vsaj 26 ali 27 milijonov avtomobilov!
Tesla in njen največji lastnik ter (še vedno) izvršni direktor Elon Musk sta v zadnjih petih letih temeljito vplivala na svetovno avtomobilsko krajino. Ves ta čas sta na tanki meji: tehnološko/tehnične zadrege so se vrstile ena za drugo, ko so to za silo uredili, so sledile težave s proizvodnjo in dobavo. Finančni rezultati so bili skoraj ves ta čas porazni, šele v lanskem tretjem in četrtem trimesečju je bilo nekaj dobička (pred obdavčitvijo). Musk hodi po ozki brvi in niha med genijem in naivnežem, ki z enim samim tvitom škoduje sebi oziroma svojemu žepu ter znova požene dvom po žilah borze in finančnega sveta. In vendarle sta oba tam, kjer pač sta – na vrhu.
Razlage, zakaj in kako, so različne. Nesporno je, da ima Tesla, ki je lani s svojo teslo 3 v vitrino pospravila lovoriko najbolje prodajanega električnega baterijskega avtomobila v Evropi (in še kje), precejšnjo tehnološko prednost pred konkurenti. Ti se šele ogrevajo. Svoje dodaja dejstvo, da se je Tesla razširil na Kitajsko, največji avtomobilski trg na obli in v državo, ki zelo spodbuja avtomobilsko elektrifikacijo. Prihaja tudi v Evropo, saj naj bi v Nemčiji zgradil tovarno in znanstvenoraziskovalni center. V strukturi njegovih stroškov ni tistih, ki jih pozna klasičen posel z avtomobili, saj je skoraj vse preneseno na splet. In morda bistveno: električni avto bo postal najpomembnejši mobilni pripomoček, kot je dejal eden vodilnih nemških avtomobilskih menedžerjev. Zato se Tesla bolj spogleduje (primerja) s tehnološkimi velikani tipa Apple, Microsoft, Google, ki v tržni vrednosti prekašajo vse po dolgem in počez.
Morda drži: Tesla in Musk prodajata prihodnost, drugi preteklost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta