(VIDEO) Toyota yaris cross je slovenski avto leta 2022

Janez Kovačič Janez Kovačič
12.01.2022 20:00

V končnem izboru so novinarji devetih slovenskih medijev največ glasov namenili toyoti, za njo pa so se uvrstili renault megane conquest, škoda enyaq, opel mokka in volkswagen ID.4.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Toyota yaris cross je razmeroma prepričljivo osvojila lovoriko slovenski avto leta 2022. Priznanje je šlo v roke Kensuke Tsuchiya, predsednika Toyote Adrie, ki ima na skrbi tudi slovenski avtomobilski prostor.

Vinko Kernc

Po skoraj štirih mesecih izbiranja in glasovanja je znan slovenski avto z letnico 2022. Naslov je šel tokrat k japonski Toyoti, saj je med petimi finalisti dobil največ glasov yaris cross. Posebnost letošnje končnice, v katero so se najprej po glasovih bralcev oziroma poslušalcev/gledalcev devetih slovenskih medijev (med njimi tudi bralci Večerove avtomobilske priloge Šesta prestava) ob yarisu cross uvrstili še renault megane conquest, škoda enyaq, volkswagen ID.4 in Oplova mokka, je, da so vsi bodisi hibridi bodisi električno gnani. Za povrh se vsi vozijo v razredu športnih terencev oziroma križancev.

Tokrat se je v izboru, ki je bil že trideseti po vrsti, pomerilo 15 avtomobilov. Na seznam so se lahko uvrstili le tisti, ki so se lani prvič pojavili na slovenskem trgu, hkrati pa so jih moral prodajalci do konca novembra, ko je bil končan prvi del glasovanja, prodati/registrirati najmanj 30. Izbor finalistov, izmed katerih so potem novinarji slovenskih medijev izbrali končnega zmagovalca, gre v korak z dogajanjem tako na slovenskem kot tudi drugih evropskih trgih. Že kar nekaj časa so v ospredju športni terenci/križanci, po drugi strani pa elektrificirani avtomobili počasi postajajo vse bolj množični. To sicer bolj velja za nekatere večje evropske avtomobilske prostore in še posebej Norveško, kjer so si lani prav električni baterijski avtomobili izborili kar 65-odstotni tržni delež. Po drugi strani pa jim kljub vsemu še niso v prid nekatere že precej znane zadrege (doseg, cene), še najbolj pa se zapleta pri ustrezni infrastrukturi, torej mreži polnilnic, kar bo zagotovo najtrši oreh pri njihovi ambicioznejši širitvi.

V finalu se je med seboj pomerila peterica, ki so ji v prvem delu glasovanja največ glasov namenili bralci/poslušalci/gledalci devetih slovenskih medijev, ki so pripravili izbor.

Uros Modlic

Letošnji izbor je bil že trideseti po vrsti, kar pomeni, da ima že kar častitljivo tradicijo.

Uros Modlic

V Večerovi avtomobilski redakciji Šesta prestava, ki je bila, tako kot že dolga leta, med organizatorji izbora, so med finalisti največ glasov prav tako prisodili skupnemu zmagovalcu toyoti yaris cross. Drugo mesto je šlo Renaultovemu megane conquest, na tretje mesto se je uvrstila škoda enyaq, na četro Volkswagnov ID.4 in na peto opel mokka.

Tokratni  izbor je tekel tudi pod taktirko Blaža Poženela, predsednika  izbora, ki je predal priznanje za osvojeni naslov Kensukeju Tsuchiyi, predsedniku Toyote Adrie.

Vinko Kernc

Ob tej priložnosti so bili izžrebani tudi dobitniki nagrad oziroma tisti, ki so s svojimi glasovnicami sodelovali pri tokratnem izboru SLO avtomobila z letnico 2022. Tretja nagrada, in sicer komplet zimskih pnevmatik Goodyear UltraGrip Performance+, je dobil Miha Belcijan iz Kamnika, vodljivo in stabilno aluminijasto tovorno prikolico TPV pa Viktorija Bernetič iz Sežane. Glavno nagrado, vrednostno kartico z dobroimetjem za nakup goriva pri Petrolu v vrednosti 1500 evrov, je šla v roke Mileni Pintar iz Ljubljane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta