NIJZ: "Vizir ali plastična maska ne moreta nadomestiti klasične maske"

M.R.
09.10.2020 11:07
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da je vizir le dopolnilo maski, dihala zelo slabo ščiti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Pri marsikomu ste verjetno že opazili, da namesto zaščitne maske nosi vizir, bodisi v trgovini bodisi v kakem drugem storitvenem obratu, na primer v frizerskem salonu. Vizirji naj bi bili primerni tudi za tiste, ki v zaprtih prostorih predavajo pred večjim številom poslušalcev, na primer v predavalnici fakultete. Še posebej pa je uporaba vizirjev razširjena pri naših severnih sosedih. Zato smo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vprašali, ali so vizirji v teh časih primerno nadomestilo za zaščitno masko.

Odgovorili so, da po dosedanjih znanstvenih dognanjih vizir ali plastična maska ne moreta nadomestiti klasične maske. "Vizir je le dopolnilo maski, dihala zelo slabo ščiti, oči bolje, če je bližnji stik," so zapisali. 

Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Na vprašanja, kakšen mora biti vizir, kako visok in ali je dovolj, da prekriva ustno in nosno votlino, pa so odgovorili, da naj zaščiti tudi oči, saj očesna sluznica lahko prav tako predstavlja pomembna vrata za novi koronavirus. Kot je znano, se trenutno uporabljajo tudi manjši vizirji, ki ščitijo "zgolj" predel nosu in ust. 

In kako ter kako pogosto ga je treba čistiti? Odgovarjajo, da ga je treba obrisati z alkoholnim razkužilom, še najbolje z alkoholnim robčkom. To pa naj bi storili na primer v določenih poklicih, kot so frizerji, po obravnavi vsake stranke, zaključuje NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta