Ali ste vedeli o čokoladi: Izboljša zdravje črevesja, deluje kot naravni živčni tonik

Vitja Sikošek
30.09.2020 06:30
Če jemo pravo vrsto čokolade, lahko to izboljša naše zdravje na številne načine. Pomaga nam lahko celo pri izgradnji mišic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uživajmo za zdravje.
Kumeda

Pred desetimi ali enajstimi leti so se pojavile raziskave, ki so pokazale, da je uživanje čokolade za nas dobro. Domnevno naj bi imela čokolada pozitivne učinke na metabolizem arahidonične kisline in zdravje našega srca.

Ljudje, ki so upoštevali ta nasvet, so dobro živeli do konca svojih dni. Seveda brez debelosti, sladkorne bolezni ali ateroskleroze pred tem. Kot ponavadi so ljudje napačno interpretirali informacije in so v bistvu razveljavili, kar je bil v začetku dober nasvet. Uživanje čokolade vsak dan je lahko zelo koristno za človeško zdravje na številne načine in lahko tudi pomaga pri izgradnji mišičnega tkiva. A seveda le, če jemo pravo vrsto čokolade.

Kaj je tako posebnega pri čokoladi

Čokolada - bolj natančno kakav, iz katerega je narejena - je bogata z določenimi podskupinami polifenolov (skupine rastlinskih kemikalij). Te so znane kot flavan-3-oli (med njimi je še posebno pomemben epikatehin) in proantocianini. Naredijo lahko čudovite stvari za naše telo.

Izberimo temno čokolado z več kot 70 ali 80 odstotkov kakava.
Profimedia

1. Znižujejo tveganje smrti zaradi številnih bolezni. Metaanalize ljudi, ki uživajo veliko kakava, kažejo za 37 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, 31-odstotno zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen in za 29 odstotkov manjše tveganje za kap. Polifenoli v kakavu pomagajo srčno-žilnemu sistemu tako, da zmanjšajo pogostost aritmij in srčnih bolezni na splošno (z znižanjem krvnega pritiska in izboljšanjem endotelične funkcije). Učinki na sladkorno bolezen pa se navezujejo na njihovo sposobnost, da povečajo inzulinsko občutljivost.

2. Pomagajo pri močnejših erekcijah. Kakav poveča nivo dušikovega oksida (NO), kar pomaga, da pride pri spolnem vzburjenju več krvi v penis. Povečan nivo dušikovega oksida, ki je odgovoren za izboljšanje pretoka krvi, izboljša tudi nivo krvnega pritiska in tako odvzame našemu srcu nekaj stresa.

Polifenoli v kakavu izboljšajo zdravje črevesja, delujejo kot prebiotiki.
Profimedia

3. Izboljšajo zdravje črevesja. Flavan-3-oli v kakavu lahko povišajo butirat, protivnetno sestavino, ki vpliva na črevesno homeostazo in metabolizem energije z izboljšanjem funkcije črevesne meje in mukosalne imunitete. To kvalificira kakav kot dejansko prebiotično hrano.

Čokolada zmanjšuje pogostost aritmij in srčnih bolezni na splošno, vpliva tudi na spolno moč.
Profimedia

4. Pomagajo pri izgradnji mišičnega tkiva. Flavan-3-oli (epikatehin) prav tako inhibirajo miostatin (beljakovino, ki jo najdemo v mišicah), ki inhibira rast mišičnega tkiva. Miostatin deluje v direktni opoziciji druge beljakovine, imenovane folistatin, katere funkcija je povečanje mišične rasti. Epikatehin lahko tako inhibira miostatin kakor ojača folistatin, stimulira pa tudi njegovo proizvodnjo, kar učinkuje pri povečanju mišične rasti. Poveča lahko še pretok krvi, zaradi česar je dobavljanje nutrientov za mišično rast lažje, poveča pa lahko tudi testikularno hormonsko sintezo.

5. Delujejo kot naravni živčni tonik. Kakav je dokazan nevroprotektor (varuje živce proti boleznim ali kemičnim napadom), poleg tega izboljšuje tudi živčno funkcijo in kognicijo.

6. Povečajo nivoje hormona sitosti grelina: Raziskovalci iz Nizozemske so odkrili, da epikatekin poveča nivo grelina, kar lahko zmanjša apetit. To mogoče razloži koristi uživanja nekaj temne čokolade zvečer, za preprečevanje mogočih nočnih požrtij.

Kakav ima tudi nekaj drugih prehranskih koristi: visoko vsebnost mineralov (zlasti magnezija), zdrave nasičene maščobe in pozitivni vpliv na dopamin.

Katera je najbolj zdrava vrsta čokolade?

Temnejše vrste čokolade so bolj zdrave, ker vsebujejo več dobrih polifenolov (zaradi večjega deleža kakava). Vsebujejo tudi več kofeina, ki učinkuje sinergično s polifenoli. Polifenoli v kakavu povečujejo učinke kognitivnega izboljšanja pri kofeinu, medtem ko zmanjšujejo njegove učinke povzročanja vznemirjanja.

Staromodne čokoladne ploščice ponavadi vsebujejo dosti dodanega sladkorja, skupaj s skrb vzbujajočimi količinami transnasičenih maščob. Rezultat tega je, da nenamerno negirajo večino zdravih učinkov kakavovih polifenolov, ki jih vsebujejo. Nekatere novejše čokoladne ploščice imajo manj teh prehranskih minusov, vendar pa je vseeno dobro, da pred nakupom preverimo naslednje lastnosti:

Skrivnost čokolade je v določenih podskupinah polifenolov, s katerimi je bogato zrno kakava.
Reuters

• Proizvedene naj bodo s temno čokolado, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava. Izogibajte se mlečni čokoladi.

• Imeti morajo kratko listo sestavin. Vsebovati morajo le mlečne trdne snovi, laktozo, kazein, sirotko in masleno maščobo.

Zaužitje ene majhne ali polovice večje kvalitetne ploščice vsak dan ne bi smelo povzročati težav in bo celo dobro za naše zdravje, če upoštevamo vsebnost maščob in prilagodimo drugo prehrano. Še boljše pa je, da ostanemo pri dobri stari temni čokoladi z več kot 70 ali 80 odstotkov kakava. Nekje 40 do 50 gramov na dan bo dovolj. Uživajte!

Vira:

Luoma, TC. Tip: Eat a Chocolate Bar a Day, Dostopno na: t-nation.comEriksson, Alex. Tip: Is Dark Chocolate a Bodybuilding Food? Dostopno na: t-nation.com

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta