64-odstotna udeležba in 96,3-odstotna podpora - stavka na RTV Slovenija bo!

B.P.
12.05.2022 22:01

Člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so včeraj in danes odločali o enodnevni opozorilni stavki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po naših neuradnih informacijah stavka na Radioteleviziji Slovenija bo, in sicer 23. maja. Zanjo je namreč glasovalo 96,3 odstotka članic in članov novinarskih sindikatov (264), udeležba na glasovanju o stavki pa je bila 64-odstotna. Sicer pa je glasovalo 274 članov sindikatov. Proti je glasovalo 10 članov oziroma 3,6 odstotka članov. Uradni rezultati bodo znani jutri, ko jih bo potrdila tudi komisija.

V Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija bodo zadeve glede izvedbe stavke po naših informacijah dorekli jutri dopoldne, popoldne pa bodo o tem obvestili tudi javnost.

Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo uredniško in institucionalno avtonomijo ter odstop dela vodstva RTVS.

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je pred dnevi v pozivu k izrekanju o stavki, ki so ga prejeli člani sindikatov, zapisala, da bi stavkali iz solidarnosti do zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija in v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, "ki jim poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta poklicna integriteta, verodostojnost javne ustanove".

V koordinaciji menijo, da je ugled javne RTVS zaradi škodljivih programskih in kadrovskih potez vodstva ter političnega prevzema programskega in nadzornega sveta močno načet. Zato med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo odstop generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkoviča ter predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

Robert Balen

V sklopu uredniške in institucionalne avtonomije predlagajo, da se pripravijo notranje strokovne rešitve za novelo zakona in statuta RTVS, ki bodo zagotovile depolitizacijo vodenja RTVS, neodvisno in stabilno financiranje ter uredniško in institucionalno avtonomijo. Zahtevajo umik smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah ter umik sklepa programskega sveta, ki se nanaša na sankcioniranje kritike, je poročala STA.

V koordinaciji pričakujejo tudi dogovor o kadrovski politiki, ki bo zagotovil dovolj zaposlenih na RTVS. Zahtevajo razporeditev zaposlenih na delovna mesta in v plačne razrede glede na delovne naloge, ki jih dejansko opravljajo ter zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice. Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami so navedli tudi, da zahtevajo celovit socialni dialog in redno izmenjavo informacij med predstavniki delodajalca in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTVS ter umik predlaganih statutarnih sprememb, piše STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta