Agra 2019: Politična in gospodarska predstavitev kmetijsko-živilske panoge

Janko Votek Janko Votek
13.08.2019 17:44

Kmetijsko-živilski sejem bo odprl vrata v soboto, 24. avgusta in bo trajal do 29. avgusta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj kmetijske mehanizacije je že na sejemskem dvorišču.
Nataša Juhnov

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je na tradicionalni tiskovni konferenci predstavil letošnji program kmetijsko-živilskega sejma Agra. Ta bo v Gornji Radgoni odprl vrata v soboto, 24. avgusta, in bo trajal do 29. avgusta.
Letošnji sejem bo svečano odprl predsednik vlade Marjan Šarec. Obiskovalce bodo na otvoritvi nagovorili še predstavnik dežele partnerice - to letos sosednja avstrijska Štajerska, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

1850 razstavljavcev iz 32 držav

Sejem se po svojem konceptu ne razlikuje od sejmov v preteklosti. Razdelimo ga lahko v dva dela, političnega in poslovnega. Vsebine in predstavitve so prilagojene aktualnim problemom ali top temam v kmetijstvu in izhajajo iz strategije razvoja slovenskega kmetijstva v naslednjem desetletju. Vsebinska težišča so na digitalizaciji, podeželski mladini in mladih kmetih, generacijski pomladitvi, inovativnosti, znanju in povezovanju, kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje in ekološkem kmetijstvu. Pomembna tema bo tudi trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Janez Erjavec je izpostavil, da v komercialnem smislu sejem še naprej beleži rast, saj bo na 71.800 kvadratnih metrih razstavnih površin letos 1850 razstavljavcev iz 32 držav. Ob sosednjih državah in državah na območju nekdanje Jugoslavije letos kaže izpostaviti sodelovanje Vietnama. Ta država se zdi eksotična samo na prvi pogled. Z Vietnamom poslovno sodeluje kar nekaj slovenskih živilskih podjetij. Kot nam je pred časom povedal eden od predstavnikov predelovalne industrije, gre za zahteven trg, ki postavlja visoke standarde varnosti, vendar je na trg Vietnama bistveno lažje priti kot na kitajskega. Vietnam bo na sejmu predstavil svoje najbolj prepoznavne izvozne artikle - kavo, čaj in začimbe.

​Tudi o morebitnih protestih

Digitalizacija in pametno kmetovanje sta vodilo poslovnega dela sejma. Na sejmu bodo sodelovala vsa vodilna svetovna podjetja kmetijske opreme in mehanizacije. Ob tem je treba izpostaviti domače proizvajalce opreme in mehanizacije, ki v svojem razvoju ne zaostajajo za velikimi multinacionalkami in ponujajo izdelke z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Ob proizvajalcih opreme in mehanizacije so v razvoj novih tehnologij za kmetijstvo močno vpete tudi posamezne fakultete, najbolj izstopa Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede. Že nekaj časa je jasno, da za uspešno kmetovanje in prehransko varnost ni pomembna samo sodobna in digitalizirana mehanizacija, ampak vlaganje, ohranjanje in razvoj lastnih semen. Na tem področju Slovenija caplja. Kljub hrambi domačih avtohtonih semen v rastlinski genski banki država namenja izredno malo denarja za žlahtnjenje domačih sort. Pomurski sejem na svojih njivskih površinah že nekaj časa omogoča predstavitve posameznih sort v vzorčnih nasadih in novosti na področju vrtnarjenja. Ob ekološkem kmetovanju bodo predstavljene vse avtohtone pasme živali. V govedoreji pa vse gospodarsko zanimive pasme. Tudi letos zaradi prevelike izpostavljenosti nevarnosti okužbe z afriško prašičjo kugo ne bodo razstave živih živali prašičev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta