Agroživilski trg pod pritiskom: Uvoz poceni mesa jezi rejce in mesarje

Timotej Milanov Timotej Milanov
11.04.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nižje cene mesa velikokrat pomenijo tudi vprašljivo kakovost, opozarjajo igralci v slovenski verigi proizvodnje mesa, a cena je pri domačih potrošnikih še vedno poglavitni dejavnik.

 
Nižje cene mesa velikokrat pomenijo tudi vprašljivo kakovost, opozarjajo igralci v slovenski verigi proizvodnje mesa, a cena je pri domačih potrošnikih še vedno poglavitni dejavnik.  
Igor Napast
V nadaljevanju preberite:

- Večje količine uvoženega govejega mesa nižajo odkupne cene domačim rejcem.

- Shema izbrane kakovosti na področju govejega mesa ne bo pomagala, dokler ne bodo uvedene še masne bilance, opozarja govedorejec Rok Sedminek iz Savinjske doline: "Enega bika kupijo v Sloveniji, tri pa na Češkem, pa se meso vseh lahko znajde pod izbrano kakovostjo, saj ni ustreznega nadzora."

- Prašičerjeci doma težko najdejo kupce, zato množično prodajajo v Avstrijo, kamor se po ocenah Slovenske zveze prašičerejcev proda že 60 odstotkov doma vzrejenih živali. 

- Poceni uvoženo meso po besedah generalne sekretarke GIZ Mesne industrije Slovenije Ane Ahčin v glavnem predstavlja tržne viške tujih dobaviteljev, ki meso prodajajo pod ceno, ki jo dosegajo na domicilnih trgih.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta