"Ah, pa saj imate že 80 let, ne bomo vas mučili z nadaljnjim zdravljenjem!"

Klara Širovnik Klara Širovnik
17.02.2020 15:46

Starejši ljudje občutijo, da jih zdravstveni delavci pogosto ne jemljejo resno, da imajo do njih pokroviteljski odnos, obenem pa se na njihov račun vse prevečkrat tudi pošalijo. Diskriminaciji na podlagi starosti pravimo starizem, tovrstna neenaka obravnava pa je prisotna že na sistemski ravni. Češ da so stari ljudje že tako ali tako blizu smrti in se jih ne splača zdraviti, s prihodom k zdravniku pa le odžirajo denar iz zdravstvene blagajne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrogla miza je potekala v Ljubljani, organiziral jo je zavod OPRO. 
Brin Gerdina

"Proteza vam izpada zaradi vaše karizme!"

Duša Hlade Zore
"Obravnavi je namenjeno premalo časa, starejši pacienti slišijo slabše in potrebujejo razlago, ki je podana počasi in na razumljiv način, ne pa kar tako, mimogrede,"
"Boste pa mogli sami plačati za popravilo proteze. Če vam ven pada, je za to kriva vaša karizma,"
Otto Gerdina
"Če je komunikacija nespoštljiva in se človek ne počuti cenjenega, to vodi v kratenje njegove avtonomije, osebnih pravic, na dolgi rok pa tudi do najbolj tragične posledice, torej to tega, da star človek ponotranji negativen stereotip, to pa zniža njegovo samospoštovanje in dodatno izčrpava psihološke vire, ki pa so potrebni za sodelovanje v procesu zdravstvene obravnave,"
"Zaradi strahu pred tem, da bodo obravnavani na nespoštljiv način, pa se mogoče sploh ne odločijo iti k zdravniku, ali pa se odločijo takrat, ko je že pravzaprav prepozno,"

Kaj pa geriatrija? 

prof. dr. 
Zvezdan Pirtošek
"To je razumljivo do določene stopnje. Za mnoge posege in zdravila pa študije učinkovanja na ljudi, ki so stari nad 75 let, sploh ne obstajajo, saj si zdravstveni delavci ne upajo narediti koraka naprej. V študije ne vključijo starejših, in to na podlagi nekih racionalizacij, ki pa v bistvu ne vzdržijo,"
"Pride čas, ko mora zdravnik - če ima neko človeško širino - zapustiti filozofijo zdravljenja za vsako ceno, češ da bo on 'premagal' bolnikovo bolezen in pokazal, da je zmagovalec. Sam pri svojem delu naletim na primere, ko zdravniki to počno z najboljšimi namerami, a na koncu bolnika s tem početjem spremenijo v objekt, v katerega vtikajo cevke in ga v neskončnost diagnosticirajo in zdravijo. Druga skrajnost pa je, da zdravnik kar brez znanja reče, 'lej, 87 let je star, ne bomo ga matrali še z gastroskopijo',"
"Mislim, da zdravnik ali specialist ne more dati odgovora, kaj je v takem primeru prav. Mi smo ena od redkih dežel, ki nima geriatrije. To je sramota, to je tako grozljivo,"

Starosti ne bi smeli predstavljati kot bolezen

"Obvezno bi morali znanje o komunikaciji zdravstveni delavci pridobiti že na fakulteti. Tam se naučijo, kako pozdraviti, kako nagniti glavo, kako držati roke. Tistih globin, kjer si oblikuješ stališča in odnos do drugega, pa se ne dotaknejo,"
dr. Majda Pahor
"Zdravniki naj stare obravnavajo tako kot vse ostale. Mlad študent bi moral biti vpet v program, v katerem bi se soočil s tem, kaj je to starizem in kako se taki stigmi izogniti." 
"Starost se ne bi smela pokazati kot neka bolezen, kot nekaj strašnega,"
"Določene mentalne sposobnosti nam z leti upadajo, a če študiraš možgane, potem vidiš, da se ogromno sposobnosti tudi ohrani, nekatere pa se celo krepijo. Recimo - v starosti naenkrat dobiš krasno sposobnost, da znaš integrirati socialno, emocionalno, kognitivno in izkustveno. Nekateri temu pravijo modrost,"
"Ne moreš biti moder pri 35, lahko, ne nujno, si pa moder pri 70. In to modrost družba vedno manj ceni."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta