Aleksandra Pivec o obisku kriminalistov: Upam, da se prenehata medijski linč in neutemeljeno obtoževanje

Vida Božičko
19.02.2021 06:00
Kriminalisti opravljajo hišne preiskave zaradi suma več kaznivih dejanj pri projektu SRIPT. V zvezi s tem so obiskali tudi nekdanjo kmetijsko ministrico in bivšo predsednico Desusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Afera SRIPT je izbruhnila v času prejšnje vlade, a se takratni premier Marjan Šarec po pogovoru z Aleksandro Pivec in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ni odločil za njeno zamenjavo na mestu ministrice za kmetijstvo. 
Robert Balen

Nacionalni preiskovalni urad je včeraj začel hišne preiskave na 29 naslovih na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Preiskave potekajo zaradi sumov kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo omenjenih kaznivih dejanj, je višja od 100.000 evrov, osumljenih pa je 14 fizičnih oseb in ena pravna. Nobenega osumljenca policija za zdaj ni pridržala.

Osumljenih 14 fizičnih in ena pravna oseba

Preiskave so povezane s projektom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT). Ministrstvo za gospodarstvo je namreč konec oktobra 2019 okrožnemu državnemu tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri tem projektu. Preiskovalci pa so po besedah vršilke dolžnosti direktorja NPU Petre Grah Lazar pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev projekta. "Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma," je pojasnila Grah Lazarjeva. Ta odgovorna oseba je Klavdija Perger, ki je bila takrat direktorica Turistično-gostinske zbornice. Po prepričanju preiskovalcev naj bi bila kaznivo dejanje izvrševala od aprila 2017 do decembra 2019.

Sočasno je odgovorna oseba po besedah Grah Lazarjeve vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni, ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oziroma izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi bili sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo.

Poleg nekdanje direktorice Turistično-gostinske zbornice Klavdije Pergar, ki so jo kriminalisti obiskali na domu, preiskali pa so tudi njen avtomobil in prostore Turistično-gostinske zbornice, so med osumljenimi še dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen in predavateljica na portoroški Turistici Maja Uran Maravič. Preiskava pa je včeraj v zvezi s to zadevo potekala tudi pri nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec.

Pivčeva dogajanje še vedno razume kot medijski linč

"Z zaključkom preiskave upam, da se prenehata medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki se je začelo ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke. Z namenom, da se me odstrani iz političnega prostora, se me osebno blati in diskreditira že dlje časa," je še zapisala. Afera SRIPT je izbruhnila v času prejšnje vlade, a se takratni premier Marjan Šarec po pogovoru s Pivčevo in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ni odločil za njeno zamenjavo na mestu ministrice. Počivalšek naj bi bil takrat Šarcu zatrdil, da je Pivčeva delo, za katero je bila plačana, tudi opravila.

Tudi sedanji premier Janez Janša zaradi omenjene afere Pivčeve ni zamenjal, je pa pozneje sama odstopila, ko je proti njej opozicija vložila interpelacijo. Njeno zamenjavo v vladi je zahtevala tudi stranka Desus, saj jo je pred tem zaradi te in še drugih domnevnih afer razrešila s položaja predsednice. A Pivčeva po odhodu svojih političnih ambicij ni pokopala. O njeni vrnitvi se govori že dlje časa. Sprva, da bi se priključila stranki SLS, zdaj že nekaj časa ustanavlja svojo stranko, s katero bo nastopila na naslednjih volitvah. Kot je že večkrat poudarila, pa stavi predvsem na podporo s podeželja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta