Ali imajo ruski oligarhi, ki jih je zavoljo Putinove vojne sankcionirala mednarodna skupnost, premoženje v Sloveniji?

Darja Kocbek
21.03.2022 05:00

Organi, ki so pristojni za nadzor, na podlagi sankcij za zdaj niso prijavili nobene zamrznitve ali zasega premoženja Rusom v Sloveniji, pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaplenjena Melinčenkova jadrnica je največja na svetu v zasebni lasti. 
Profimedia

Na ministrstvu za zunanje zadeve še nimajo informacij, da bi v zvezi s sankcijami državljanom in podjetjem iz Ruske federacije v Sloveniji zamrznili kakšna sredstva ali gospodarske vire. Pristojni organi morajo na podlagi uredbe, ki jo je vlada sprejela kot pravno podlago za zaseg premoženja državljanov Ruske federacije, temu ministrstvu poročati o zasegu oziroma zamrznitvi premoženja. Organi, ki nadzirajo uveljavljanje finančnih omejitev, so Banka Slovenije, Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Agencija za zavarovalni nadzor (AZN).

Kaj pravijo regulatorji

Na Banki Slovenije so nam pojasnili, da za subjekte, ki jih nadzirajo, preverjajo sistemsko usposobljenost za poslovanje v skladu z omejevalnimi ukrepi. "Nadzor Banke Slovenije je omejen na izvajanje tistih omejevalnih ukrepov, ki so relevantni za subjekte nadzora glede na njihovo dejavnost. Med drugim so to finančni omejevalni ukrepi, v skladu s katerimi morajo subjekti nadzora sankcioniranim osebam zamrzniti sredstva in gospodarske vire ter za njih ne smejo izvajati finančnih storitev," razlagajo. Dodajajo še, da je zadnja uredba vlade le eden od zakonodajnih aktov, ki določa omejevalne ukrepe. Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pojasnjujejo, da so pristojni za nadzor borznoposredniških družb, bank, ki opravljajo investicijske storitve in posle, Ljubljanske borze, KDD - Centralne klirinško depotne družbe, vzajemnih skladov, upravljavcev alternativnih investicijskih skladov in vzajemnih pokojninskih skladov. "Vse informacije, povezane z nadzorom, ki ga opravlja ATVP, so skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov zaupne," so nam še odgovorili.

Gorazd Čibej, direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), nam je pojasnil, da med omejevalnimi ukrepi na področju zavarovalništva za zdaj zasegi premoženja v okviru zavarovalnih polic izrecno niso predvideni, kot to velja za depozite na področju bančništva in za stvarno premoženje, ki ga zaseže finančna uprava (Furs). Na agenciji podrobnejše podatke o lastniški strukturi zavarovalnic, pozavarovalnic in pokojninskih družb še pregledujejo in analizirajo. "Agencija preverja tudi izpostavljenost subjektov nadzora do držav, ki so vpletene v ta konflikt in obvladovanje morebitnih dodatnih tveganj, ki so nastala zaradi vojnih razmer v Ukrajini," nam je pojasnil Čibej.

Sedež SIJ
Robert Balen

Zagotavlja tudi, da imajo zavarovalnice in pokojninske družbe vzpostavljen trden sistem upravljanja s tveganji. Na Agenciji za zavarovalni nadzor po njegovih besedah tudi v neposrednih nadzorih, ki jih opravljajo na podlagi ocene tveganj, aktivno spremljajo vpliv vojnih razmer v Ukrajini na poslovanje zavarovalnic, pozavarovalnic in pokojninskih družb.

Roman Abramovič
Reuters

Pomemben je naslov ustanovitelja

V Sloveniji je v poslovni register po podatkih agencije za javna plačila (Ajpes) vpisanih 942 poslovnih subjektov, v katerih ima vsaj eden od ustanoviteljev oziroma družbenikov naslov prebivališča v Rusiji. Pojasnili so nam, da ne zbirajo podatkov o državljanstvu ustanoviteljev oziroma družbenikov, temveč ga določijo glede na naslov ustanovitelja oziroma družbenika.

V Poslovni register Slovenije (PRS) se namreč vpiše naslov v Sloveniji, če ga oseba ima (lahko je tudi začasni), oziroma tuj naslov, če oseba v Sloveniji nima stalnega niti začasnega naslova. Ajpes torej nima podatka, da gre za tujca, če ima tujec stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji in je v PRS vpisan s slovenskim naslovom, nam je pojasnila Maja Grčar, vodja sektorja za registre in evidence podatkov na Ajpesu. Od 942 poslovnih subjektov, v katerih ima vsaj eden od ustanoviteljev oziroma družbenikov naslov prebivališča v Rusiji, jih ima največ (218) kot področje dejavnosti registrirane strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti. Poslovanje z nepremičninami ima registrirano 194 subjektov, 188 pa trgovino, vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Koliko znašajo ruske investicije

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so nam sporočili, da zadnja uradna statistika Banke Slovenije kaže, da stanje tujih neposrednih investicij v letu 2020 znaša 16,6 milijarde evrov. Znotraj tega je Rusija kot država investitorja soudeležena s 124 milijoni evrov, kot izvorna država lastnika pa s 392 milijoni evrov. Veliko podjetij je ustanovljenih zgolj zaradi nakupa nepremičnin, so še dodali. Kot fizične osebe Rusi namreč v Sloveniji ne morejo kupiti nepremičnine.

Med podjetji, ki imajo lastnike iz Rusije, so denimo Slovenska industrija jekla (SIJ) in Terme Maribor. Sberbanka je od nedavnega v lasti NLB. Pred tem so že imeli dogovor z Miodragom Kostićem, da jo prevzame Gorenjska banka. Hotele in luksuzne nepremičnine imajo Rusi v Bohinju, Ljubljani, na Obali, v Rogaški Slatini. Od leta 2016 je v ruski lasti dvorec Slivnica pri Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta