Ali je Grah Whatmough s tem, ko je citiral političnega delavca v medijih, prekršil pravila, ki jih je sam podpisal?

M.R., B.P.
02.12.2022 12:41

Generalni direktor RTV Slovenija je s poobjavo in komentarjem tvita razburil kolektiv RTV SMO. Ta meni, da ne spoštuje pravil, ki jih je sam podpisal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je včeraj poobjavil tvit političnega delavca v medijih Bojana Požarja. Ta je na Twitterju objavil fotografijo, na kateri se novinarka TV Slovenija Ksenija Horvat na kavi pogovarja z nekdanjim generalnim direktorjem javne radiotelevizije Igorjem Kaduncem. Požar je k temu pripisal: "Po ljubljanskih lokalih se že mrzlično vrstijo diskretni pogovori o post-referendumski delitvi direktorskih funkcij in uredniških položajev na RTV Slovenija." 

Ob poobjavi njegovega tvita je svoj komentar dodal tudi Grah Whatmough: "Tako bo očitno videti tako imenovana 'depolitizacija' ... Edini cilj novele zakona je bil torej le menjava vodstva neodvisnega medija RTV Slovenija - kot sem ves čas referendumske kampanje opozarjal."

Na ta tvit generalnega direktorja se je odzval tudi Kolektiv RTV SMO, ki javnost obvešča o zaostrenih razmerah na RTV Slovenija in o pomenu javnega servisa za demokratično družbo: "Kultura dialoga generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Ne spoštuje niti pravil, ki jih je sam podpisal!" V tvitu so označili tudi predsednika programskega sveta javnega zavoda Petra Gregorčiča in predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Boruta Rončeviča.

Hkrati so objavili tudi izsek iz smernic za nastopanje na družbenih omrežjih in digitalnih platformah, ki so bile 1. julija lani objavljene v internem glasilu RTV Slovenija Informator, pod njih pa se je podpisal prav generalni direktor. Med drugim je v smernicah zapisano: "Sodelavci se morajo izogibati objavljanju vsebin, ki bi lahko škodovale drugim sodelavcem in kredibilnosti njihovega dela. Objavljanje vsebin, ki napadalno, žaljivo, omalovažujoče obravnavajo sodelavce RTV Slovenija, ni dopustno. Sodelavci RTV Slovenija naj bodo pri svoji komunikaciji spoštljivi do gledalcev, poslušalcev, sledilcev, uporabnikov ter do kolegic in kolegov. Kritike kolegov naj ne izražajo na očeh javnosti, prav tako ne svojega osebnega mnenje o kontroverznih zadevah, če bi to lahko škodovalo njihovemu delu." 

Omenjena točka zgoraj omenjenih smernic pa se zaključi z besedami, da naj bodo sodelavci RTV Slovenija pri nastopanju na družbenih omrežjih in digitalnih platformah profesionalni, hkrati pa naj se izogibajo vsemu, kar bi utegnilo škodovati ugledu RTV Slovenija in njihovi lastni verodostojnosti.  

Igor Kadunc: "O ubogi Andrej Grah Whatmough!"

Na Facebooku pa se je oglasil tudi Kadunc, ki zdaj vodi Slovensko tiskovno agencijo. "O ubogi Andrej Grah Whatmough! To, da ima eno spito kavo članice sveta delavcev z menoj upokojencem na začasnem delu na STA na javnem kraju za začetek menjave vodstva, samo kaže na njegove kompetence," je začel svoj zapis. In dodal: "Morda se spomni, da sva se točno v tem lokalu na njegovo pobudo pred precej časa tudi midva dobila. Tudi Vidi sem se ponudil, da bi klepetala pred kamero. Vem, zelo težko mu mora biti, ker je sedaj v zakonu zapisano, da mora imeti triletne izkušnje z vodenjem organizacij z vsaj 100 zaposlenimi. Torej 99 več oseb, kot jih je on do prihoda na RTV vodil. Če mu je kaj lažje, povem, da s pripravo zakona nisem imel popolnoma nič! Se pa z veseljem pogovarjam z vsemi, ki RTV dobro hočejo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta