Ali v oddaji Dobro jutro lahko nastopajo ministri? Odgovor so po nastopu Aleša Hojsa pripravili na Kolodvorski ...

B.P.
10.05.2021 14:11
Tukaj je odziv gledalca, ki ga je v svojem zadnjem mesečnem poročilu izpostavila varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs.
Andrej Petelinšek

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Ilinka Todorovski je objavila mesečno poročilo o odzivih občinstva za mesec april. Med drugim je izpostavila tudi odziv gledalca, ki ga je zmotilo, da v oddajah Dobro jutro nastopajo različni ministri vlade, ki nato z istimi informacijami gostujejo tudi v informativnih oddajah TV Slovenija. Povod je bilo gostovanje notranjega ministra Aleša Hojsa v priljubljeni jutranji oddaji 13. aprila.

"Ministri sedanje vlade se v vaših programih pojavljajo nenormalno veliko, pojasnjujejo pa ene in iste zadeve. Podajam pritožbo, da moram kot gledalec v oddaji Dobro jutro gledati pogovore z ministri, potem pa sem jih ponovno prisiljen gledati tudi v informativnih oddajah, na vsebinsko popolnoma enake tematike, podajajo pa identične informacije (torej nobene nove informativne vsebine). Po analogiji Dobrega jutra predlagam, da v osrednjem TV Dnevniku nastopi Helena Blagne in nam vsak teden eno zapoje, ker zakaj bi pela le v Dobrem jutru ali V petek zvečer, če nas lahko zabava in v teh težkih časih pomiri že v osrednjem TV Dnevniku," je med drugim izpostavil gledalec javne televizije in vprašal, ali bodo v oddaji Dobro jutro gostili tudi opozicijske politike, mogoče predstavnike izvenparlamentarnih strank. "Če bi imeli ministri, ki so v preteklih tednih gostovali v oddaji Dobro jutro, povedati kaj novega, kar v informativnih oddajah ne slišim, bi še razumel," je še dodal gledalec. 

Robert Balen

Ob tem je Gorščakova med drugim zapisala, da je v zadnjem letu v času epidemije oddaja Dobro jutro kot živi dnevni program v okviru TV Slovenija odigrala pomembno vlogo pri dnevnem obveščanju gledalcev o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa, ki so bistveno vplivali na naša vsakdanja življenja. "Prav zaradi tega se je povečalo število jutranjih gostovanj ministrov ali državnih sekretarjev (pa tudi, na primer, epidemiologov), ki so pač najbolj pristojni za tolmačenje ukrepov in odgovore na številna vprašanja, ki so jih gledalci naslavljali (tudi) na naše uredništvo. Zjutraj smo v etru prvi – tudi pred informativnim programom – in enostavno si ne moremo privoščiti, da bi kuhali in peli, namesto obveščali gledalcev o novih ukrepih, ki so začeli veljati z aktualnim dnem. Pri tem upoštevamo predvsem dva uredniška kriterija: prvič, da vabljeni gostje govorijo o temah, ki bistveno vplivajo na naša vsakdanja življenja, in drugič, da gostje sodelujejo v svetovalnih in servisnih rubrikah, kjer so na voljo tudi gledalcem za njihova vprašanja in dileme."

Ilinka Todorovski, varuhinja
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta