Andrej Plos zapušča Sparkasse

Damijan Toplak Damijan Toplak
06.11.2020 13:15

Še prvi mož slovenske banke Sparkasse pove, da so imeli z lastnikom nekoliko drugačne poglede na vodenje banke v prihodnje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Plos, dosedanji predsednik uprave banke Sparkasse, z novim letom zapušča to banko v avstrijski lasti.
Tit Košir

Andrej Plos, predsednik uprave Banke Sparkasse, bo s 1. januarjem 2021 zapustil banko, so danes sporočili iz te banke. Predsedovanje upravi banke bo prevzel Stefan Vavti, dosedanji član uprave. S 1. januarjem 2021 se po tehtnem premisleku sporazumno s pozicije predsednika uprave poslavlja Andrej Plos, ki bo banko Sparkasse (ta sodi v skupino avstrijske banke Erste) tudi zapustil. Vodenje uprave bo  torej prevzel Stefan Vavti, dosedanji član uprave, ki je bil dolga leta tudi član in predsednik uprave UniCredit banke, ob njem pa bo član uprave še naprej tudi Thomas Jurkowitsch.

Andrej Plos je ob odhodu povedal: "Banko Sparkasse sem vodil skoraj devet let - skupaj s sodelavci smo jo pripeljali od kriznih časov v letu 2012 v stabilno poslovanje po letu 2016 in do sedanjosti, ko banka aktivno ustvarja in uvaja spremembe. Sodelavcem, lastnikom in strankam se zahvaljujem za zaupanje, podporo in sodelovanje." Banka Sparkasse je sicer lansko leto v Sloveniji sklenila z 1,37 milijarde evrov bilančne vsote, 6,2 milijona evrov čistega dobička in z 42 tisoč strankami.

Stefan Vavti, ki je pred leti vodil banko UniCredit Slovenija, postaja z novim letom prvi mož banke Sparkasse.
Robert Balen

Nadzorni svet Banke Sparkasse z Gabriele Semmelrock-Werzer in predsednikom nadzornega sveta Siegfriedom Hubrom na čelu, se ob tem "zahvaljuje Andreju Plosu za dolgoletno odlično sodelovanje, predano in strokovno delo ter njegovo zavezanost banki Sparkasse in strankam. Andrej Plos je bil ključen za krepitev prisotnosti Banke Sparkasse na slovenskem trgu. Pod njegovim vodstvom je banka znatno izboljšala svoj tržni položaj in postala moderna in v prihodnost usmerjena banka. Želimo mu vse dobro še naprej na njegovi osebni in poslovni poti," so zapisali. Spomnimo, da je bil pred prihodom v banko Sparkasse Andrej Plos tudi član uprave Nove KBM, katero sta tedaj vodila Matjaž Kovačič in kasneje tudi Aleš Hauc.

Boljših poznavalcev dogajanja v slovenskem bančništvu zamenjava na vrhu banke Sparkasse ni pretirano presenetila in so to napovedovali že pred dvema letoma, ko je v banko Sparkasse iz UniCredita prišel Stefan Vavti, ki je pred leti na vrhu slovenske banke UniCredit zamenjal tudi enega najbolj znanih slovenskih bančnikov dr. Franceta Arharja. Menda so tokrat za zamenjavo Andreja Plosa bile odločilne Vavtijeve boljše povezave s centralo banke na Dunaju, nenazadnje Vavti prihaja iz Avstrije, natančneje iz Koroške.

Dvainpetdesetletni Plos ima 28-letne izkušnje v bančništvu, razlog odhoda iz banke Sparkasse pa vidi v razhajanju z lastnikom v pogledih, kako naprej voditi to bančno ustanovo, prav tako pa ne bo prišlo do krize vodenja v banki, pravi Plos, saj Stefan Vavti že ima bančno licenco. Plos si bo po koncu dela v Sparkasse vzel mesec ali dva prosto, nato pa bo razmislil, kje bo nadaljeval kariero, niti še ni povsem prepričan ali bo to v bančništvu, je dejal za Večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta