Anketa: Golobove vlade več kot polovica vprašanih ne podpira, SDS je daleč pred Gibanjem Svoboda

Va, STA
23.09.2024 08:45

Podpora Gibanju Svoboda je padla na 15 odstotkov, kaže anketa Mediane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Roberta Goloba v jesen vstopa s peto najnižjo podporo doslej.
Bobo

Vlada Roberta Goloba v jesen vstopa s peto najnižjo podporo doslej, delo ministrske ekipe po anketi Mediane za Pop TV podpira manj kot tretjina vprašanih, dobra polovica je z vlado nezadovoljna, ostali so neopredeljeni. Med strankami pridobiva opozicijska SDS, če bi bile volitve danes, bi prepričala 24,7 odstotka vprašanih, avgusta 23,6 odstotka.

Največja vladajoča opcija, Gibanje Svoboda, bi prepričala 15,2 odstotka anketirancev, podpora ji torej pada, saj bi jo avgusta izbralo 17,7 odstotka vprašanih. Podpora koalicijski SD je glede na anketo prav tako padla, stranko bi namreč podprlo 5,5 odstotka vprašanih (avgusta 6,8 odstotka). Sledita NSi s 4,5 odstotka (avgusta 4,2 odstotka) in Levica s 4,4 odstotka (avgust 3,8 odstotka).

Za Vesno bi glasovalo 3,1 odstotka vprašanih (avgusta 4,2 odstotka), Piratom je podpora narasla na 2,8 odstotka (avgusta 1,8 odstotka), prav tako tudi SLS, za katero bi glasovalo 2,5 odstotka (avgusta 1,3 odstotka). Resni.ci je podpora narasla z 1,6 na 2,1 odstotka. SNS bi volilo 1,7 odstotka, Našo prihodnost in Dobro državo 1,5 odstotka, Zelene in Našo deželo 0,8 odstotka, Konkretno pa 0,1 odstotka vprašanih. Katero drugo stranko bi volilo 1,2 odstotka.

Manj neopredeljenih

Zmanjšal pa se je delež neopredeljenih. Da ne vedo, koga podpreti, je odgovorilo 19 odstotkov anketiranih (avgusta 20,6 odstotka). Nobene stranke pa ne bi volilo 6,6 odstotka vprašanih (avgusta 9,6 odstotka), 2,5 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 1,2 odstotka vprašanih pa bi oddalo prazno glasovnico.

Vlado Roberta Goloba podpira 31,9 odstotkov vprašanih. Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, znaša 52,1 odstotka, odstotek neopredeljenih pa je padel na dobrih 16 odstotkov. Delo DZ podpira 21 odstotkov vprašanih, ne podpira ga 61 odstotkov, ostali so neopredeljeni.

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je še vedno predsednica republike Nataša Pirc Musar, na drugem mestu je prvak SD Matjaž Han, na tretjem pa je evropski poslanec Vladimir Prebilič. Sledijo poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, peta je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Prvak NSi Matej Tonin je 10., pred predsednikom SDS Janezom Janšo. Koordinatorka Levice Asta Vrečko je napredovala na petnajsto mesto, premier Robert Golob je osemnajsti.

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za Pop TV izvedel med 16. in 19. septembrom na reprezentativnem vzorcu 720 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta