Apollo, ki mu tudi resničnostni šovi niso neznani, v treh letih do četrtine slovenskega bančnega trga. To so ključni igralci

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.06.2019 18:05

Ameriški investicijski sklad Apollo, lastnik NKBM in zdaj še Abanke, je v Slovenijo investiral že več kot 700 milijonov evrov, skupaj pa upravlja 303 milijarde dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tržni delež Nove KBM in Abanke bo dosegel 23 odstotkov in bo primerljiv s tržnim deležem Nove LB. Obe bančni skupini bosta tako imeli polovco slovenskega bančnega trga. 
Sašo Bizjak

Potem ko je Gernoth Lohr, starejši partner Apolla, po prevzemu Nove KBM aprila 2016 v intervjuju za Večer napovedal, da si bodo prizadevali za dosego 25-odstotnega tržnega deleža, ki, kot je dejal, finančnim družbam omogoča učinkovito in dobičkonosno poslovanje, je ameriški investicijski sklad Apollo le dobra tri leta po tem že povsem blizu cilju. Po nakupu Abanke ta teden za 444 milijonov evrov, državi so prepustili še 67 milijonov evrov dividend, bo tržni delež Abanke in Nove KBM dosegel 23 odstotkov, s čimer se bo izenačil s tržnim deležem Nove LB. Tako bosta imeli obe bančni skupini skorajda polovični tržni delež slovenskega bančnega trga.


Lobisti pri Počivalšku in Bertonclju

Spomnimo, da je Apollo, ki je večinski, 80-odstotni lastnik Nove KBM, petinski delež pa ima Evropska banka za obnovo in razvoj, že pripojil Poštno banko Slovenije, kupil Summit Leasing in slovenski del Raiffeisen banke oziroma kasnejšo KBS, ta teden pa še Abanko. Morda je izvisel le pri Gorenjski banki, ki je šla v roke srbske AIK banke Miodraga Kostića, morda pa je bila to le taktična poteza za tlakovanje poti do večje Abanke. Najbolj vabljiva sta bila njen skorajda desetodstotni tržni delež in visok kapital, ki dosega skorajda 600 milijonov evrov. Z Abanko si je Nova KBM dokončno utrla pot v slovensko finančno prestolnico, saj je doslej vse banke pripojila in jim nadela krovno blagovno znamko Nova KBM, kar je pričakovati tudi v primeru Abanke. Uradnih informacij o tem pa sicer še ni, a pričakovati je, da bo integracija Abanke v skupino tekla iz Maribora, kjer Američani ravno v teh mesecih obnavljajo centralno stavbo.

Leon Black je po podatkih revije Forbes težak 6,7 milijarde dolarjev in ima v lasti petino družbe Apollo Global Management, ki kotira na newyorški borzi. 
Philip Beloborodov

In kdo je najpomembnejši človek ameriškega sklada Apollo za operacije v Evropi Michele Raba? Poleg tega, da sedi v nadzornem svetu Nove KBM, je tudi neizvršni direktor v luksemburški družbi Biser Bidco, preko katere Apollo obvladuje Novo KBM. Raba je tudi prvi mož družbe Apollo Management International za področje zasebnega kapitala. Najbolj zaslužni za milijardno rast naložbenega portfelja Apolla pa so trije ustanovitelji Leon Black, Josh Harris in Marc Rowan, ki so na lestvici ameriške revije Forbes skupaj "težki" skoraj 14 milijard dolarjev. Apollo so ustanovili leta 1990 po bankrotu investicijske banke Drexel Burhnam Lambert, naložbeni fokus pa usmerili v družbe, ki so v poslovnih težavah in kažejo potencial rasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta