Bangkok namesto Rima? Bo vodstvo RTV Slovenija res krčilo dopisniško mrežo? Novinarji bodo protestirali pred DZ!

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
15.06.2022 11:58

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough naj bi programskemu svetu predlagal krčenje dopisniške mreže. Novinarski sindikati napovedujejo javni shod pred državnim zborom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi vodstvo Radiotelevizije Slovenija razmišljalo o koreniti spremembi dopisniške mreže, ki je bila v preteklosti tako ali tako že močno okrnjena, nedavno pa je bila že ukinjena nagrajena in priljubljena zunanjepolitična oddaja Globus, zaradi česar je protestirala tudi strokovna javnost.

Po nekaterih informacijah, ki prihajajo s Kolodvorske, naj bi razmišljali o ukinitvi dopisništva v Rimu in Vatikanu, prav tako naj bi ukinili eno od dveh dopisniških mest v Bruslju, medtem ko bi dopisništvi v Berlinu in Moskvi "zamrznili". Zadeve naj bi se uvedle postopoma, je razbrati iz dokumenta, pod katerim je podpisan generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough in ki ga hranimo v uredništvu.

Kot so nam še povedali viri z javnega servisa, naj bi Radiotelevizija Slovenija odprla dopisniško mesto v Bangkoku. Zakaj ravno v glavnem mestu Tajske, ni znano. "To je samovolja," je informacije komentiral dolgoletni novinar in dopisnik z javnega servisa. Kot je še slišati, bodo storili vse, da se tako nepremišljene in škodljive poteze ustavi, saj gre pri tem za dodaten udarec informativnemu programu. Če bi napovedane spremembe obveljale, bi imela Radiotelevizija Slovenija dopisništva zgolj še v Washingtonu, Bruslju, Beogradu, Bangkoku in na Koroškem.

Se res napovedujejo spremembe dopisniške mreže? Se dopisniško mesto v Rimu ukinja? Se ukinja eno dopisniško mesto v Bruslju? Kaj bo z Berlinom? Drži, da odpirate dopisniško mesto v Bangkoku? Lahko argumentirate takšne odločitve? To so vprašanja, ki smo jih že včeraj poslali na Radiotelevizijo Slovenija. Danes so nam odgovorili naslednje: "Informacije, po katerih nas sprašujete, bodo podane na seji programskega sveta v ponedeljek, 20. 6. 2022."

Spomnimo, da se je vodstvo javnega zavoda nedavno pohvalilo, da je Radiotelevizija Slovenija prvo trimesečje letošnjega leta zaključila občutno bolje od načrtovanega. "Zavod je beležil dobra 2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, kar je bistveno več od predvidenega, ko naj bi odhodki krepko presegali prihodke," so pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta