Bank gotovo ne bomo spet dokapitalizirali

Miha Raičevič Miha Raičevič
26.05.2020 06:30

Gospodarska kriza se bo nedvomno poznala tudi pri poslovanju bank. Lahko, da bo njihov poslovni rezultat letos blizu ničle, lahko pa bi povzročila veliko izgubo. Analitik Mihaylo Todurov: "Razvoj dogodkov v gospodarstvu nas ne sme presenetiti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrepi, usmerjeni v ohranjanje kreditne sposobnosti podjetij in ohranjanje zaposlenosti prebivalstva, vplivajo tudi na stabilnost finančnega sektorja. 
Robert Balen

Znanih je že več ocen, za koliko se bo slovensko gospodarstvo skrčilo zaradi epidemije. Številke se gibljejo od 5,5 odstotka pa do 8,1 odstotka. Banka Slovenije je preigravala celo scenarij, da bi bil lahko bruto domači proizvod (BDP) letos nižji za dobrih 16 odstotkov. V primeru blažjega scenarija, okoli šestodstotnega padca BDP, bi banke poslovale blizu ničelnega rezultata, v najhujšem primeru pa bi bančni sistem ob koncu leta 2020 posloval z veliko izgubo, opozarjajo v Banki Slovenije. "Že najblažji ocenjevani padci gospodarske aktivnosti bodo imeli na bančne bilance negativne posledice, in sicer tako na strani prihodkov kakor tudi zaradi povečanja nedonosnih terjatev, kar bo oboje negativno vplivalo tudi na kapital in s tem zmožnost financiranja gospodarstva," opozarjajo pri Združenju bank Slovenije (ZBS). Pri tem poudarjajo, da so v sedanji krizi ukrepi, ki so usmerjeni v ohranjanje kreditne sposobnosti podjetij in ohranjanje zaposlenosti prebivalstva, zelo pomembni, saj bodo hkrati pozitivno vplivali tudi na stabilnost finančnega sektorja.

Mihaylo Todurov: "V tem trenutku številna podjetja nad vodo držijo ukrepi vlade."
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta