Bešič Loredan o predlogih SDS glede zdravstva: "Nikogar ne bomo tukaj dajali na stran, če so rešitve dobre"

L. M., STA
25.01.2023 15:33

V SDS poudarjajo, da s predlogi za reševanje razmer v zdravstvu ponujajo roko vladi. V koaliciji se sprašujejo, zakaj rešitev niso izvedli že sami, saj so za to v preteklih letih imeli veliko priložnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar se tiče zdravstva, je končno čas, da povsod stopimo skupaj, je dejal minister Danijel Bešič Loredan.
Robert Balen

Poslanci so na izredni seji obravnavali predlog priporočil SDS za takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, ki jih predlagatelji seje iz največje opozicijske stranke vidijo kot "katastrofalne". Glasovanja o predlogih SDS ni bilo, saj jih pristojni parlamentarni odbor za zdravstvo ni podprl. Večina članov odbora je namreč ocenila, da ministrstvo za zdravje že pripravlja ustrezne rešitve.

Godec: Pri naših priporočilih gre za ponujeno roko koaliciji

Po priporočilu SDS bi državni zbor dal pobudo vladi Roberta Goloba, da v 30 dneh predlaga nov plačni sistem v zdravstvu in zakonsko rešitev za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev iz tujine, prav tako pa tudi vnovično zakonsko uvedbo sistema za referenčne cene pri nakupu medicinskega materiala. Kot je poudarila vodja poslancev SDS Jelka Godec, je prejšnja vlada Janeza Janše po "dolgih mukah in predporodnih krčih" sprejela novelo zakona o javnem naročanju, ki je nabavo medicinskega materiala reguliral s sistemom referenčnih cen, ustanovila pa je tudi urad za referenčne cene. "Vlada Roberta Goloba je s prvim interventnim zakonom ukinila ta urad, v zakonu o javnem naročanju je izničila referenčne cene in jih izbrisala," je dejala Godec. "To je bil korak nazaj. Namesto da bi zmanjšali cene in dobili nekaj denarja za zdravstvene storitve, bo ta še naprej odhajal v zasebne žepe oziroma tiste, ki bodo zlobirali na razpisih," je dodala vodja poslancev SDS.

Jelka Godec je dejala, da vladi in koaliciji ponujajo roko pri reševanju težav v zdravstvu.
Robert Balen

V največji opozicijski stranki predlagajo tudi popravke enotnega plačnega sistema, da bodo zdravstveni delavci na trgu lahko postali konkurenčni. Slovenija ni otok, zdravniki, medicinske sestre in drugi odhajajo iz javnih bolnišnic v zasebni sektor, kjer imajo višje plače ter boljše delovne pogoje in opremo, odhajajo v tujino in sosednje države, medicinske sestre tudi v trgovino oziroma trgovske centre, je dejala Godec. Hkrati v SDS vladi predlagajo pripravo interventnega zakona, ki bi omogočil, da se vse razpoložljive kadre v zdravstvu izkoristi za skrajšanje čakalnih dob in zagotavljanje dostopa ljudi do osebnega zdravnika in specialista. "Pri teh priporočilih gre za ponujeno roko oziroma predloge, ki jih lahko, če boste želeli, predebatiramo danes ali v manjših skupinah in pridemo do skupnih zaključkov," je dodala Godec.

Kozlovič: Opozicija še ni opazila, da pripravljamo reformo

Poslanka Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič, ki je tudi predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo, je na novinarski konferenci največje koalicijske stranke poudarila, da v Svobodi priporočil SDS ne podpirajo: "Obžalujemo, da opozicija še ni opazila, da reformo pripravljamo, da so ukrepi nastavljeni in časovnica znana. Danes jih bo minister predstavil na nujni seji odbora za zdravstvo, ki smo jo zato tudi sklicali." Vse tisto, kar vsebujejo priporočila opozicije, že izvajamo, izzivi, na katere opozarjajo, pa so znani že desetletja, je dejala Kozlovič: "Roki, ki jih postavljajo, so neizvedljivi. Zakaj tega niso v tako kratkem času izvedli že sami? Za to so namreč imeli več priložnosti."

Tamara Kozlovič: "Veliko je srčnih zdravnikov, ki razumejo svoje poslanstvo in so pripravljeni vložiti nadčloveške napore v svoje delo. Vsa čast takšnim."
Gibanje Svoboda

Kot je kasneje dejala v predstavitvi stališča poslanske skupine, ima SDS že več kot 30 let "škarje in platno v svojih rokah", da bi lahko "katastrofo", kot so poimenovali razmere v zdravstvu, preprečili, četudi niso bili vedno v vladi. Priporočila, ki so jih podali v SDS, v Svobodi ponavljamo že dlje časa, vlada in minister jih prenašata v prakso, je poudarila Kozlovič: "Zato v Svobodi sklica izredne seje ne moremo razumeti kot ponujanja roke ali, kot se opozicija rada izrazi, podajanja konstruktivnih predlogov." Kljub temu je Kozlovič izrazila optimizem, saj ugotavlja, da tudi v opoziciji podpirajo večino vsebinskih rešitev, ki jih predlaga oziroma izvaja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Slednji je poudaril, da bodo vsi predlogi, ki jih naslavljajo v SDS, upoštevani: "Mislim, da je končno čas, da, kar se tiče zdravstva, povsod stopimo skupaj. Nikogar ne bomo tukaj dajali na stran, če so rešitve dobre." Vlada se je po njegovih besedah intenzivno lotila urejanja plač v zdravstvu. V petek bo prvi sestanek s sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu ter s sindikati zdravnikov in zobozdravnikov, kjer bodo iskali pot, kako do prvega aprila oblikovati ločen plačni steber za področje zdravstva in socialnega varstva, je poudaril minister. Glede referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala je povedal, da bodo uvedli transparenten in učinkovit model nabave medicinskega materiala, opreme in zdravil, ob tem pa bo vzpostavljen tudi centralni register referenčnih cen zdravstvenega materiala in opreme. Rešitve načrtujejo tudi glede kadrov v zdravstvu in iščejo sistemske možnosti, kako na področju zdravstva in socialnega varstva urediti pogoje dela ter jasno opredeliti standarde in normative.

V SDS in NSi kritični do zdravstvenega ministra Bešič Loredana

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD poudarili, da se zdravstveni sistem, ki so si ga zamislili v koaliciji, razlikuje od zdravstvenega sistema, kot si ga zamišljajo v SDS in NSi. Načrt ministrstva je dober in javni zdravstveni sistem bo v skladu z njim znova postal zanesljiv, je povedala poslanka SD Bojana Muršič. V Levici menijo, da je treba zdravstveni sistem obvarovati pred zasebnimi interesi. Ti so razlog, da smo v krizo zdravstva sploh zašli, je dejal njihov poslanec Miha Kordiš in dodal, da se v zdravstvu zavzemajo za jasno ločitev javnega in zasebnega.

V SDS so bili do zdravstvenega ministra kritični. Do danes ni pripravil praktično še ničesar, je dejala njihova poslanka Karmen Furman. Po njenih besedah se čakalne dobe podaljšujejo, ljudi brez izbranega osebnega zdravnika pa je vedno več. Od Bešič Loredana pričakujejo, da se bo časovnice, ki jo predstavlja v javnosti, držal in da bo pripravljen na sodelovanje. Da predlagana priporočila SDS prihajajo pred poslance zaradi ministrove neučinkovitosti, so poudarili tudi v NSi. Brez izbranega družinskega zdravnika je 130 tisoč ljudi, sistem družinske medicine v Ljubljani razpada, je dejala njihova poslanka Iva Dimic ter pozvala k hitremu in odločnemu ukrepanju.

Minister Bešič Loredan je povedal, da bo zdravstvena reforma potekala v dveh fazah. Zakonodaja, po kateri bi razbremenili družinske zdravnike in vzpostavili enoten izvedenski organ, bo po njegovi napovedi pripravljena do 30. junija, izvajati pa bi se začela prvega januarja 2024. Druga faza sprememb bo po njegovih besedah naslovila koncesionarstvo in koncesije, pri čemer bodo iskali ravnovesje pri izvajanju javnih zdravstvenih storitev med javnimi zavodi in zasebnimi izvajalci. Čas za zakonodajo v tem sklopu bo do konca tega leta, izvajati pa se bo začela prvega januarja 2025, je dejal pristojni minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta