Bo ustavno sodišče "rešilo" necepljene? Ustavni sodniki v četrtek o pogoju PC v državni upravi

29.09.2021 06:00
Medtem ko minister Koritnik od uradnikov zahteva izpolnjevanje PCT-pogoja, ga strankam v upravnih postopkih ni treba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo pogoj PC začel veljati, bodo zagotovo večje zamude pri obravnavi strank, pravijo na Upravni enoti Maribor. 
Andrej Petelinšek

Vse oči - tako necepljenih, kot sindikatov in vlade - so uprte v ustavne sodnike. Ti bodo jutri, le dan pred uveljavitvijo pogoja prebolevnik/cepljen (PC) v državni upravi, na seji razpravljali o zakonitosti odloka, s katerim je vlada določila to obvezno. Ali bodo sodniki tudi že karkoli odločili - predlagatelj zahteve za presojo ustavnosti Policijski sindikat Slovenije (PSS) je predlagal začasno zadržanje odloka -, ni mogoče napovedati. Je pa dejstvo, da na marsikaterem ministrstvu še vedno niso sprejeli pravil, kako bodo postopali s tistim državnim uradnikom, ki ne bo izpolnjeval pogoja PC, hkrati pa mu ne bodo mogli odrediti dela od doma. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve, pod katerega sodi policija, ne. Slednje po besedah Roka Cvetka, predsednika PSS, izkazuje povsem neustrezen odnos vodstva do zaposlenih, med katerimi so številni v stiski, saj se zavedajo, da se lahko, če ne bodo izpolnjevali pogoja PC, znajdejo v finančnih in socialnih težavah. Tudi predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk, ki je prejšnji teden v pismu vlado pozval, naj še enkrat premisli o "uveljavitvi spornega odloka", poudarja, da bi moralo ministrstvo za javno upravo izdati enotna navodila za državno upravo.

Enotnih navodil ni, se pa vedno bolj nakazuje, da bodo v državni upravi, če bo pogoj PC obveljal, postopali na način, kot so to začrtali na ministrstvu za obrambo, v okviru katerega deluje tudi vojska. Necepljeni in tisti, ki covida niso preboleli, bodo, če jim dela od doma ne bo mogoče odrediti, najprej lahko koristili neizkoriščene nadure in dopust, nato pa bodo poslani na čakanje na delo zaradi višje sile, po katerem jim pripada nadomestilo v višini polovice plače, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. V vojski bodo sicer, če bo vojakov primanjkovalo, vpoklicali rezerviste, ki bodo prav tako morali izpolnjevati pogoj PC. Bi pa v drugih državnih organih, kot so policija, inšpekcijske službe, pa tudi upravne enote vendarle lahko bilo moteno delovanje.

"Če bo pogoj PC začel veljati, bodo zagotovo večje zamude pri obravnavi strank oziroma bodo slednje morale dlje časa čakati na obravnavo. Že naročene stranke bomo morali prenaročiti," je povedal vršilec dolžnosti načelnika Upravne enote Maribor Robert Pungerl. Slednji v trenutku, ko nekateri zaposleni še čakajo na cepljenje ali se odločajo, kaj bodo storili, ocenjuje, da je med 138 zaposlenimi približno 20 odstotkov tistih, ki ne izpolnjujejo pogoja PC. "A natanko bomo vedeli 1. oktobra in takrat bomo tudi ukrepali." Tako Pungerl, ki pravi, da na podrobnejša navodila ministrstva za javno upravo še čakajo. Če teh minister za javno upravo Boštjan Koritnik še ni podpisal, pa je v začetku prejšnjega tedna vsem ministrstvom in organom v sestavi, upravnim enotam in centrom za socialno delo razposlal razlago, po kateri tamkajšnji zaposleni morajo izpolnjevati pogoj PCT, strankam, ki vstopajo v te iste prostore zaradi upravnih zadev, pa tega pogoja ni treba izpolnjevati. Pri tem se je skliceval na mnenje ministrstva za zdravje, češ da odločanje v konkretnih in posamičnih upravnih zadevah, kolikor se nanašajo na udeležence postopkov, ne sodi v odlok, ki določa pogoj PCT. To pa pomeni, če povemo z besedami ministra Koritnika, ki je v oddaji Studio City izpolnjevanje pogoja PC primerjal z obveznostjo delavca, da nosi čelado na gradbišču, da delavec, v tem primeru uradnik, pogoj PCT mora izpolnjevati, da ne bo ogrožal sodelavcev in strank, stranki pa tega ni treba izpolnjevati, čeprav brez pogoja ogroža sebe, druge stranke in tudi uradnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta