Bodo soja, oreščki in oves izpodrinili kravo mlekarico?

Klara Širovnik Klara Širovnik
07.07.2019 18:45

"Ali imate ovseno mleko? Ne? Pa mandljevo?" so vprašanja, ki jih slovenski gostinci slišijo vse pogosteje. "V našem kafiču strežemo samo kravje mleko, marsikateri mladi gost je nad tem presenečen, češ da smo sto let za svetom," med urnim pospravljanjem miz pove Manca, mlada natakarica v eni od ljubljanskih kavarnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 V Veliki Britaniji so zaradi vse večje priljubljenosti rastlinskih napitkov med letoma 2013 in 2016 zaprli 1000 pridelovalnic živalskega mleka, pri nas je trend počasnejši.  
Janko Rath

Če je povpraševanje po rastlinskih napitkih v gostilnah pogosto, tovrstnih izdelkov tudi na policah trgovin bojda ne manjka. Sprehodili smo se skozi supermarket v središču prestolnice. Tetrapaki s kravjim, kozjim in ovčjim mlekom so sicer še vedno v prevladi, a jim - v skoraj enaki zastopanosti - družbo delajo še "alternativna mleka". Njihove cene niso nizke, lahko bi celo rekli, da so precej zasoljene. Za liter najcenejšega sojinega mleka boste odšteli evro, za lešnikov napitek z dodatkom vanilje pa celo slabih pet evrov. Liter kravjega mleka v povprečju stane evro in pol. Ponudba napitkov, ki jih marsikdo uporablja kot nadomestek živalskemu mleku, je sicer izjemno raznolika - ob našem obisku smo jih recimo našteli 13.

Nadomestki za mleko so vse bolj popularni iz etičnih razlogov, industrijska živinoreja, od koder pride večina mleka, pa tudi škodi okolju.
Igor Napast

Pazite na jezik 

Terminologija je ob vsesplošnem porastu tovrstnih rastlinskih napitkov še vedno zelo občutljiva in nedorečena. Če boste strokovnjaka povprašali, kaj so to alternativna mleka, lahko pričakujete, da mu bo v lica stopila rdečica. "Poglejte, mleko je mleko, to pa so različni rastlinski napitki, ki ne morejo vzdržati pod izrazom mleko," odločno pove alergologinja Nika Lalek iz klinike Golnik. Maja Hrovat iz Veganskega društva Slovenije, sicer doktorica veterine, po drugi strani tako oznako brani. "Ta izraz uporabljamo, ker je praktičen, ne gre za to, da bi napitke želeli enačiti z mlekom živalskega izvora. Mislim, da je tako protestiranje glede terminologije zgolj obupan poskus nekaterih predstavnikov zdravniške stroke, da bi diskreditirali vrednost rastlinskih napitkov," pove.

Nadomestki za mleko so vse bolj popularni iz etičnih razlogov, industrijska živinoreja, od koder pride večina mleka, pa tudi škodi okolju.
Igor Napast
Mišljenje, da so takšne in drugačne alergije na hrano v globalni populaciji vse večja težava, je zmotno. 
Reuters

Vsakršno črvičenje še ni alergija

Postopno normalizacijo rastlinskih napitkov kot povsem sprejemljivega mlečnega nadomestka smo sprva pripisovali predvsem alergijam in laktozni intoleranci. Češ, naj jih pijejo tisti, ki mleka živalskega izvora ne smejo uživati. A mišljenje, da so takšne in drugačne alergije na hrano v globalni populaciji vse večja težava, je zmotno. "Ljudje za vse težave, ki jih imajo s črevesjem ali kožnimi izpuščaji, uporabljajo besedo alergija. In potem se zdi, kot da ima vsak tretji človek v Slovenijo neko alergijo," pripoveduje Lalekova. Alergijo na hrano ima pravzaprav zgolj štiri procente odraslih oseb, veliko več pa je takih, ki se soočajo s prebavnimi težavami ali kožnimi izpuščaji. "Vzrok običajno tiči drugje, ne gre za alergijo. A zdravniki, pa potem posledično tudi bolniki, zlorabljajo to besedo za vsak najmanjši simptom," še dodaja. 

So alternativni napitki dejanski nadomestek mleku?

Se lahko ljudje, ki živalskega mleka zaradi zgoraj opisanih razlogov ne uživajo, zato brezskrbno poslužijo rastlinskega nadomestka? Mnenja so deljena. Hrovatova pravi, da pri rastlinskih napitkih z dodanim kalcijem taka zamenjava funkcionira. "Rastlinska mleka vsebujejo veliko manj, pravzaprav skorajda nič nasičenih maščob in nič holesterola. Če so obogatena s kalcijem, kot je to pogosto pri napitkih, ki jih kupimo v trgovini, gre za zelo zadovoljiv nadomestek," pravi. Na drugi strani Lalekova trdi, da to ni res. "Svojim pacientov take zamenjave bi svetovala, to sploh ni nadomestek. Hranljivosti teh tekočin se ne more primerjati. Če imate mandljevo ali riževo mleko je to pravzaprav voda, ki nastane kot nek odpaden material pri pridelavi riževih izdelkov," pravi Lalekova. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta