Bojana Beović prevzema vodenje Zdravniške zbornice, Čebašek Travnikova sprašuje: "Kaj ste mi zamerili?"

Urška Mlinarič
18.02.2021 20:20
Infektologinja in dosedanja vodja strokovne skupine za covid Bojana Beović prevzema vodenje Zdravniške zbornice. Čebašek Travnikova: "Kaj ste mi zamerili?"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović prevzema vodenje Zdravniške zbornice Slovenije.
Anže Malovrh/STA

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je danes z 80 glasovi za in brez glasu proti tudi uradno potrdila 62-letno infektologinjo Bojano Beović, javnosti bolj znan kot vodjo strokovne skupine za covid pri ministrstvu za zdravje, za predsednico zbornice. Slednja je na decembrskih volitvah v drugem krogu, v katerem se je pomerila z domsko zdravnico Tanjo Petkovič, prejela 53,2 odstotka glasov.

Beovićeva bo na čelu Zdravniške zbornice nasledila Zdenko Čebašek Travnik. Ob potrditvi mandata je priznala, da je ganjena, saj prevzema častno in pomembno funkcijo, h kandidaturi katere so jo kolegi dolgo nagovarjali. Hkrati je izrazila upanje, da bo dostojno nadaljevala delo, ki ga je pred njo opravljala Čebašek Travnikova.

Z imenovanjem za predsednico ZZS se Beovićeva poslavlja s položaja vodje strokovne skupine, bo pa še vedno v njej sodelovala kot infektologinja. Vodenje skupine, h kateri jo je povabil Janez Janša, predsednik vlade in SDS, katere dolgoletna članica je bila Beovićeva vse do začetka lanskega leta, ko je izstopila iz nje, ji je prineslo tudi širšo javno prepoznavnost.

Pred potrditvijo mandata naj bi skupščina obravnavala tudi pritožbo Čebašek Travnikove na delo volilne komisije, ki pa jo je slednja umaknila, češ da ni več smiselna. V svojem poslovilnem govoru je poudarila, da odhaja z dvignjeno glavo, saj je ponosna na opravljeno delo kljub napadom in neutemeljenim obtožbam, ki jih je bila deležna zlasti v začetku mandata. Medije je okrcala, da so njeno delo in napore zbornice, še posebno v času covida, prezrli, "zato je v javnosti nastal vtis, da ne delamo nič". Da se težko poslavlja s funkcije predsednice, pa je dala vedeti s tem, ko je zbrane delegate v nagovoru spraševala, s čim se jim je zamerila, kaj so pogrešali, da so imeli tako željo po zamenjavi vodstva. In dodala, da je bilo v njenem mandatu narejeno vse, kar je sicer Beovićeva obljubljala, da bo uresničila v svojem mandatu, z izjemo doma za upokojene zdravnike. Čebašek Travnikova se je na volitvah potegovala za še en mandat, vendar je v prvem krogu med tremi kandidatkami dobila najmanj glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta