Bolečina v križu: pod nož le redki

Tina Recek Tina Recek
13.02.2020 17:16

Bolečina v ledvenem predelu hrbta ne izbira, sedeče delo pa je eden izmed vzrokov za njo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti bolečini v križu so učinkovite vaje, a jih je treba redno izvajati. 
Igor Napast

Vas boli križ, rama, vrat? Tako neprijetno občutenje v današnjem času ni nič presenetljivo, saj, kot pravi fizioterapevt Jure Reherman, bolečina v ledvenem delu hrbtenice velja za kronično bolečino sodobnega časa. Predstojnica Inštituta za fizikalno in rehabilitacijsko medicino UKC Maribor prim. prof. dr. Breda Jesenšek Papež, dr. med., predstavi nekaj statističnih podatkov: novejše raziskave so pokazale, da se najpogosteje pojavlja v tretjem življenjskem obdobju in da jo vsak trenutek občuti od 15 do 20 odstotkov ljudi. Poleg tega predstavlja tretji najpogostejši vzrok invalidnosti v starostni skupini med 45. in 65. letom starosti.

Zabrazgotinjena mišica boli

Ali je posledica dolgotrajnega sedenja in premalo aktivnosti? Sogovornica odvrne, da posledice dolgotrajnega sedenja in fizične neaktivnosti dokazano vplivajo na kakovost in dolgost življenja. Vendar moramo problematiko bolečin v hrbtenici razumeti širše. Bolečine mišično-kostnega sistema v križu, rami, vratu, s pridruženimi motnjami živčnega sistema (na primer z mravljinci v rokah, senzoričnimi motnjami, slabšanjem mišične moči ...) ali brez njih, prizadenejo ljudi vseh starostnih skupin in različnih poklicev. "Bolečine niso neposredno vezane na stopnjo fizične obremenitve na delovnem mestu ali v domačem okolju, temveč predstavljajo skupek biomedicinskih in psihosocialnih okoliščin. Med njimi je sedeče delo samo eden izmed vzrokov, ki v različnih kombinacijah s fizično neaktivnostjo, slabimi prehranskimi navadami, nezdravimi razvadami ali odvisnostmi, neurejenimi medsebojnimi odnosi, socialnimi stiskami, stresnim načinom življenja, pridruženimi obolenji in dedno predispozicijo, in še bi lahko naštevali, pripelje do motenj funkcioniranja posameznika. To pa se lahko odraža tudi v obliki bolečine. Celo več, bolečina lahko preide v kronično. Obravnava takšnega bolnika mora biti celostna, samo odstranitev enega izmed vzrokov ne zadostuje," zatrdi Jesenšek Papeževa.

Breda Jesenšek Papež: "Kadar človek zboli, se mora soočiti z dejstvi o sebi, spoznati bolezen in aktivno sodelovati v procesu zdravljenja in rehabilitacije." 
Arhiv UKC Maribor

Pomagajo urejeni medsebojni odnosi

Kako nad bolečino? Jure Reherman svetuje, da se vprašamo, kako se počutimo, smo pozorni na dihanje in na pravilne gibe ob premikanju telesa. Kot enega izmed učinkovitih trikov, zaradi katerega nam bo telo hvaležno, omeni, naj vsake toliko časa prekinemo z delom na delovnem mestu -priporoča na vsakih 45 minut - in nato denimo desetkrat poberemo s tal svinčnik, naredimo en krog okoli poslovne stavbe in nekajkrat globoko vdihnemo.

Jure Reherman: "Na vsakih 45 minut prekinimo z delom in desetkrat poberimo s tal svinčnik." 
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta