Borisa Johnsona ob Ljubljanici srečal Večerov karikaturist. Kaj sta si povedala?

Jon Knez Jon Knez
08.08.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karikatura: Ciril HORJAK
Ciril Horjak

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je z ženo Carrie v nedeljo zvečer zaključil dopust oziroma nekoliko zakasnelo poročno potovanje v Sloveniji. Kot smo že pisali, sta se zakonca nastanila v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem. Obiskala gore, jezera in Postojnsko jamo.

Mladoporočenca Johnson, poročila sta se letos 29. maja, sta v Slovenijo pripotovala v sredo. Pred vrnitvijo domov je britanski premier novinarjem dal kratko izjavo. Slovenskim medijem se je zahvalil, da so med obiskom spoštovali njuno zasebnost. Zahvalil se je tudi vsem, ki so paru pomagali raziskati lepote naše države. "Toplo priporočam obisk Slovenije," je ob tem dejal Johnson, ki ga je med drugim navdušila človeška ribica, za katero je sprva mislil, da je neke vrste močerad. Na koncu se je zahvalil celi Sloveniji, "edini državi, ki ima ljubezen dejansko v svojem imenu". Poslovil se je, preden mu je kdo od novinarjev uspel zastaviti kakšno vprašanje.

Ker je šlo za zasebni obisk, se Johnson ni srečal z nikomer iz slovenskega državnega vrha. Novi direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je na twitterju v svojem slogu kritiziral vlado, češ da bi, če bi bil Janez Janša še premier, skoraj zagotovo Johnsona in soprogo popeljal vsaj do Češke koče. "Tako se delajo prijateljstva v politiki. Drugi pa še za kavo nimajo časa," je navrgel. Zakaj se premier Robert Golob ni srečal z Johnsonom, smo vprašali v Ukomu. Iz kabineta predsednika vlade so nam sporočili, da so bili z Johnsonovim obiskom seznanjeni, a da so spoštovali izrecno željo, da obisk ostane zaseben. Pojasnili so, da so ga pri nas varovali angleški varnostni organi, ki pa so bili v stiku s slovensko policijo.

Iz britanske ambasade v Ljubljani so pojasnili, da zasebnega obiska ne morejo komentirati. Je pa Johnsona v Ljubljani po naključju srečal Večerov ilustrator Ciril Horjak: "V nedeljo sem veslal po Ljubljanici in na obali pri Karlovškem mostu zagledal Johnsona in njegovo Carrie, ko sta na klopci brskala po telefonu. Britanskega premierja sem ogovoril in mu povedal, da mi je bil njegov lik kot ilustratorju v časopisu že večkrat navdih. Zato sem se mu zahvalil, on pa meni nazaj." Horjak je dodal, da če so bili kje v bližini varnostniki, so bili zelo diskretni.

Johnson je sicer v domovini deležen številnih kritik, ker se je odpravil na dopust v času, ko se gospodarska kriza na Otoku poglablja. Britanska centralna banka je prav v teh dneh opozorila na bližajočo se recesijo in zvišala obrestne mere. Britanski časnik The Guardian poroča, da opozicijski laburisti odhajajoči Johnsonovi vladi pravijo "vlada zombijev". Na njihova vprašanja namreč ne odgovarja, nujni zakonodajni postopki pa so obtičali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta