(BORZNI KOMENTAR) Omikron predramil finančne trge

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova različica koronavirusa grozi, da bo znova ustavila družabno življenje in s tem poslabšala poslovanje podjetij, povezanih s temi dejavnostmi.
EPA

Popolna brezskrbnost vlagateljev na finančnih trgih glede pandemije je bila postavljena pod vprašaj v preteklem tednu, ko je svet izvedel za novo različico koronavirusa, označeno z imenom omikron. Gre za različico, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za skrb vzbujajočo.

Prav tak odziv so doživeli tudi finančni trgi, saj so delnice doživele največji enodnevni padec po lanskem oktobru. Med redkimi družbami, katerih delnice so pretekli petek pridobile, najdemo klasične zmagovalke pandemije, kot je razvijalec cepiv Moderna, s skokom več kot 20 odstotkov. Poraženci pa so bili znova segmenti, ki bi bili ob ponovnem oziroma daljšem zapiranju družbe najbolj na udaru. Med temi najdemo predvsem letalske prevoznike in hotelirje.

Reakcija trgov je posledica tega, da pandemija že nekaj časa ne predstavlja več glavnega tveganja. Z naskokom glavna tema letos je najvišja inflacija v zadnjih 30 letih, predvsem v ZDA, ki bi lahko s svojim vztrajanjem na povišanih nivojih prisilila centralne banke k agresivnejšemu ukrepanju in predčasnemu dvigu ključnih obrestnih mer. Nizke obrestne mere so bile glavna podpora rasti tveganih naložb, z delnicami na čelu, v obdobju po veliki finančni krizi. Višje obrestne mere bi predstavljale velik izziv za njihova vrednotenja.

Da se je pandemija umaknila z radarjev vlagateljev, je na prvi pogled videti neracionalno glede na skrb zbujajoče številke, prihajajoče iz Evrope, ki so bori z najhujšim valom, odkar smo pred skoraj dvema letoma izvedeli za covid-19. Vendar so finančni trgi usmerjeni v prihodnost in teza je (bila), da bo kombinacija cepiv, naravne prebolevnosti in prihoda novih zdravil s strani družb Merck in Pfizer dovolj, da bo pandemija imela vse manjši vpliv na globalno gospodarstvo. Prihod nove mutirane različice virusa je bil daleč zadaj med potencialnimi tveganji, s katerimi se bomo soočali v prihodnje.

Kar skrbi, je podatek, da je ta različica zaradi nenavadno velikega števila mutacij v zelo kratkem času postala dominantna v Južni Afriki, kjer je povsem izrinila različico delta. Prezgodaj je še, da bi lahko ocenili, ali se lahko nova različica izogne imunskemu odzivu telesa in ali bo potrebno novo cepivo. Lahko se zgodi, da družbe, ki dominirajo na področju cepiv, naslednji teden izjavijo, da obstoječa cepiva še vedno zagotavljajo dovolj zaščite tudi proti novi različici, in vsa drama bi bila hitro pozabljena. Obstaja pa resna možnost, da ta različica podaljša trajanje pandemije.

Vlagatelji lahko znova, kot na začetku pandemije, samo nestrpno čakamo nove podatke, ki bodo določili nadaljnjo smer na finančnih trgih. Kar daje upanje, da bo tudi ta epizoda hitro pozabljena, je znanost. BioNTech je že objavil, da dela na novi verziji cepiva, ki bi lahko bilo pripravljeno v naslednjih 100 dneh. Omikron lahko podaljša trajanje pandemije in je idealen izgovor, da se delniški trgi po izjemni rasti v letošnjem letu vsaj malo umirijo. Za kaj več pa bi se moral izkazati za bolj odporno in smrtonosno različico kot pretekle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta