(BORZNI KOMENTAR) Speči slovenski delničarji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če lastniki delnic do konca letos ne bodo prenesli na trgovalni račun, bodo zanje izgubljene. Foto: Arhiv Večera

Sasa Despot

Vlagatelji so nestrpno pričakovali podatke o novi različici koronavirusa, ki bi določili prihodnjo smer gibanja na finančnih trgih. Trge je razveselilo obvestilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da nova različica virusa, omikron, za zdaj ne povzroča hujših oblik bolezni v primerjavi s prejšnjimi različicami in ni zelo verjetno, da bi popolnoma zaobšla zaščito, ki jo dajejo obstoječa cepiva proti covidu-19. Obvestilu se pridružuje mnenje Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC), ki ugotavlja, da so vsi doslej potrjeni primeri različice omikron v Evropi po dosegljivih podatkih asimptomatski ali blagi, potrdili niso še nobene smrti.

Pojasnilo WHO prihaja po tem, ko so prvi laboratorijski testi pokazali, da je nova različica virusa delno zaobšla cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. Predstavniki organizacije priznavajo, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, da pa ni zelo verjetno, da cepiva sploh ne bi učinkovala. Najverjetneje bo treba počakati vsaj do konca letošnjega leta, da bo o novi različici virusa dejansko kaj več znanega po strokovni plati.

Rene Redžič

Zagotovo pa ne morejo do konca leta čakati upravičenci, ki še niso prenesli delnice iz naslova privatizacije družbenega premoženja. Naj spomnimo, leta 1993 je Slovenija začela razdeljevati družbeno premoženje in je državljanom podelila lastninske certifikate. Certifikate, vredne od 400 do 1700 evrov, so prejeli vsi državljani, odvisno od njihove starosti. Z mislijo, kako si bodo kupili nov avtomobil ali popravili dotrajano streho hiše, so številni strpno čakali v dolgih vrstah, da bi certifikat vložili v katero izmed uspešnih slovenskih podjetij, z namenom, da bodo delnice teh podjetij v prihodnosti z dobičkom prodali. Kdor je pozabil na te delnice, preslišal glasno akcijo leta 2016 ob začetku prenehanja evidence vlagateljev pri KDD in jih ima še vedno vpisane le na prehodnem oziroma ukinjenem registrskem računu pri Klirinško depotni družbi (KDD), jih mora do konca leta prenesti na svoj trgovalni račun pri banki ali borznoposredniški hiši, sicer jih bo KDD prenesla na državo (natančneje na Kapitalsko družbo - KAD) in bodo delnice izgubljene za vedno. Na skupnem namenskem računu čaka na prenos na KAD za dobrih 19 milijonov evrov premoženja (delnice in denarna nadomestila iz teh vrednostnih papirjev), upravičencev iz tega naslova pa je okoli 50 tisoč. To je za tako rekoč pogrešani denar precej visoka vsota.

Upravičenci, ki imajo svoje delnice še vedno na namenskem računu pri KDD, morajo najprej vedeti, za katere delnice gre. Če so to podjetja, ki nimajo vrednosti za delničarje, delnic ni smotrno prenašati na trgovalni račun, saj bi bili na koncu transakcijski stroški (izpisek KDD o stanju, notarsko overjen podpis, stroški vodenja računa pri banki ali borznoposredniški hiši) višji od pričakovanega zaslužka. Če so to prvovrstna slovenska podjetja (Zavarovalnica Triglav, Petrol, Krka), je še kako smiselno hitro ukrepati. Pri Zavarovalnici Triglav so bili na začetku oktobra denimo takšni speči delničarji 4103 s skupno 42.561 delnicami, kar ob trenutni borzni vrednosti podjetja presega 1,5 milijona evrov.

Vsi, ki ste naložili certifikatska sredstva v pide Infonda, Probanke in Krekove, ste danes lahko brez skrbi. Na evidenčnem računu teh naložb gotovo več ni, saj Sava Infond vodi evidenco premoženja vseh vlagateljev v Infond sklade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta