Bosta Počivalšek in Tonin sledila predlogu Tanje Fajon? Janša že odgovoril na pismo: "Dijakom ste izjemno slab vzor."

DR
02.03.2021 10:30
Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je danes premierju Janezu Janši in podpredsednikoma vlade Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu poslala pismo, s katerim poziva k amnestiji dijakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Popisani dijaki v Mariboru ...
Sašo Bizjak

"Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja," svoje pismo začenja Fajonova. In nadaljuje, da "to preprosto ni pravično".

"Zato na vas naslavljam iskren in dobronameren predlog, da kot predsedniki koalicijskih političnih strank poskrbite za sprejem in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Represija nad dijaki, ki želijo v šolo, je napačen pristop. Kazni in pozivi na sodišče so v nasprotju s temeljnimi vrednotami, na katerih temelji Ustava Republike Slovenije. Stiske dijakov so izjemne. Vsi si želimo živeti v varni državi. Če se bodo otroci in dijaki danes počutili varne, vedoč, da organi ne ukrepajo zoper njihove mirne proteste, bodo jutri zrasli v samostojne, sočutne in solidarne osebe," je še zapisala predsednica SD in pismo zaključila z besedami: "Verjamem, da zmorete."

Predsedniki koalicijskih strank. 
Robert Balen

Vprašanja, kako komentirajo postopke zoper mariborske dijake in ali bodo sledili predlogu Tanje Fajon, smo poslali tudi Počivalšku in Toninu. Prav tako smo podobna vprašanja poslali predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu ter ministricama Simoni Kustec in Lilijani Kozlovič. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta