"Če bodo oni smučišča odprli, mi pa ne, bodo naši smučarji hodili v Avstrijo"

Tomaž Ranc
01.12.2020 06:15
Avstrijci menijo, da bi smučišča ob upoštevanju pripravljenih varnostnih konceptov lahko odprli. Matej Lahovnik: "Pomembno je tudi ali predvsem, kaj bo storila Avstrija"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučarski centri bodo s celovito zaščito in varnostnimi koncepti pripravljeni, to so že dokazali poleti, pravijo naši severni sosedje.
Mathias Prägant

V Avstriji so hoteli in prenočišča do 6. decembra zaprti, saj je vlada zaradi epidemije zaustavila javno življenje, odpirala pa naj bi ga postopoma. Počitnice in prenočitve tudi v zimskih turističnih centrih niso možne, odprti so le nekateri objekti za treninge profesionalnih ekip, službene ali izobraževalne namene.

Samo na avstrijskem Koroškem je teh objektov na seznamu Kärnten Werbung še vedno 95 – a tudi v znanem turističnem središču, kot je Bad Kleinkrirchem, sta na tem seznamu odprtih le dva objekta (penzion in apartmaji). V drugih deželah je za omenjene namene mogoče prenočiti v Zgornji Avstriji v 384 objektih, v Spodnji Avstriji je takih objektov 308, na Štajerskem 270, Tirolskem 231, na Dunaju 219 ... Ker ima Avstrija meje odprte, pa še omogoča bivanje v lastnih počitniških objektih, na primerih vikendih v zasebni lasti.

Zračene kabine, hrana le sede ...

"Ko bo število okuženih padlo, bi smučanje v Avstriji lahko bilo mogoče. Ljudem je treba dati priložnost za gibanje in vadbo v naravi. Smučarski centri bodo pripravljeni, to so že dokazali poleti. Tako kot za poletno sezono smo tudi za zimsko pripravili celovito zaščito in varnostne koncepte: tako imenovanih zabav​ apres-ski, kot so bile v preteklosti, sedaj ne bo, uživanje hrane in pijače bo možno le sede - tudi na prostem. Med čakanjem na žičnice in v restavracijah mora biti zagotovljena metrska razdalja, poleg tega je zaščita ust in nosu obvezna v gondolah in barih. Vrata v gondolah se morajo odpirati in zapirati avtomatsko, medtem ko bodo kabine med vožnjo zračene. Prepisane so tudi talne označbe za območje čakanja, zaposleni pa so posebej pripravljeni, da bodo preprečevali gnečo in zagotavljali, da vse teče gladko," je za Večer zapisala Barbara Tschöscher iz Kärnten Werbunga.

Avstrijski ukrepi logični

Enako kot sosedje so tudi slovenski žičničarji v napetem pričakovanju, ali bodo naprave lahko pognali. "Ta trenutek nam na to nihče ne zna odgovoriti, ker vsi čakajo, da se stanje v bolnišnicah umiri, ampak vseeno mislimo, da bomo ob sprostitvi vsaj po polovici decembra smučišča lahko odprli," upa Boštjan Paradiž (Vabo, smučišče Kope), sicer predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice. Žičničarji menijo, da je zelo mala verjetnost okužbe na prostem.

"Če bodo imeli odprto Avstrijci, mi pa zaprto, je to kolaps, ker bodo Slovenci šli smučat v Avstrijo," pripominja in meni, da bodo naši severni sosedje smučišča v 14 dneh odprli. "Avstrijski ukrepi so logični, zabave seveda odpadejo, ob upoštevanju razdalje pa bi tudi v naših obratih lahko smučarjem ponudili hrano, vse je sprejemljivo, samo, da nisi zaprt," pravi Paradiž in še meni, da bo naša odločitev podobna avstrijski.

"Pomembno je tudi ali predvsem, kaj bo storila Avstrija," pa nam je na vprašanje o morebitnem odprtju smučišč odgovoril dobro informirani vodja Matej Lahovnik, ki za vlado pripravlja že sedmi paket pomoči gospodarstvu (PKP7). Pri čemer meni, da če bi se vsi držali ukrepov in tokrat izpustili "šank rekreacijo", vprašanja, ali smučišča odpreti ali ne, sploh ne bi bilo, medtem ko na vprašanje, ali bodo v sedmem paketu tudi smučarske vozovnice, ni odgovoril, saj je najprej pomembno to, ali bodo smučišča sploh odprta, bi pa lahko glede na epidemiološke razmere o morebitnem odprtju več izvedeli v četrtek po seji vlade, pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta