"Če je Erjavčev argument le to, da čim prej pride iz vlade in oblikuje antijanša blok, se bo to slabo in kmalu končalo"

Žana Vertačnik
16.12.2020 07:00
Jutri se bodo o pogajanjih za izstop iz aktualne koalicije izrekli organi stranke Desus, kjer si odločitve obetajo tudi od nemirne SMC. Analizirata dr. Frane Adam in dr. Gorazd Kovačič
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erjavec pričakuje tudi konkretnejše odločitve SMC. 
Robert Balen

Poslanci Desusa z uporom niso uspeli zaustaviti projekta Koalicije ustavnega loka (KUL), njihov prvak Karl Erjavec pa z liderji levosredinskih opozicijskih strank te dni pospešeno sestankuje. Včeraj je z vodjo poslancev Francem Juršo in pobudniki KUL zopet spregovoril o položaju stranke v vladi Janeza Janše in možnostih, da bi stranka skupaj z LMŠ, SD, Levico in SAB še do konca tega leta zamenjala aktualno vlado.

Desus tudi o izključitvi Polnarja

Pritiski in nezadovoljstvo strankinega terena z Janševo koalicijo so zelo močni, je izpostavil Erjavec, najbolj pa da motijo ideološke teme, napadi na medije ter približevanje Madžarski in Poljski: "Večkrat sem poudaril, da kar se tiče uresničevanja koalicijske pogodbe in uresničevanja našega programa, ni posebnih pripomb. Vendar pričakujemo, da če bo padla odločitev za neko drugo koalicijo, na primer koalicijo KUL, bomo tudi v tisti na enaki ravni uresničevali pravice za starejše." Poudaril je, da mu je zaupanje z izvolitvijo že izkazal kongres, prepričan pa je, da bodo njegovim razmislekom sledili organi stranke, ki bodo odločali že jutri. Izvršni odbor in svet stranke bosta po pojasnilih predsednika sveta stranke Antona Urha obravnavala aktualno politično situacijo in Erjavcu podelila rdečo ali zeleno luč pri nadaljevanjih pogajanj o izstopu iz Janševe vlade.

Poleg tega so na dnevni red uvrstili še predlog za izključitev poslanca Roberta Polnarja, ki se je scenariju o odhodu iz koalicije med peterico odločno in ostro zoperstavil, zažugal pa z izstopno izjavo ne le samega sebe, pač pa še treh poslanskih kolegov. "Zaradi neprimernih izjav in žaljivega nastopa do stranke Desus bomo primerno ukrepali," je napovedal Erjavec.

dr. Frane Adam.
Robert Balen

Počivalšku nadzor polzi iz rok

Erjavcu, ki vztraja, da je še vedno eden izmed mandatarskih kandidatov, so podporo izrekli v SD, predsednica Tanja Fajon je napovedala, da bodo podprli vsakega, ki lahko zagotovi 46 poslanskih glasov. Podobno v SAB, organi stranke so o tem odločali včeraj popoldne. So mu pa podporo prvič obljubili v LMŠ, prvak Marjan Šarec je tvitnil: "Kot največja opozicijska stranka bomo v LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega." Neopredeljena ostaja Levica, ki je zagovarjala zgolj Jožeta P. Damijana. So pa včeraj sporočili, da bodo na organih stranke v kratkem razpravljali o kandidatih za mandatarja, in še: "Upamo, da bo po današnjem sporočilu KPK in prijavi suma korupcije zoper Zdravka Počivalška tudi del poslancev SMC izstopil iz koalicije."

dr. Gorazd Kovačič. 
Tit Košir

Žogico je Počivalšku vrgel še Erjavec, ki je dejal, da bo Desus v tem tednu potegnil določene odločitve, pričakujejo pa, da se do "različnih pobud" opredelijo v SMC. A naši viri iz te stranke ocenjujejo, da pred novim letom še ne bo čas za prelomne odločitve. Ne zanikajo pa, da se vrstijo pritiski KUL na vodjo poslancev Janjo Sluga in predsednika parlamenta Igorja Zorčiča. Slednji je nedavno po naših informacijah na Počivalška tudi večkrat naslovil "drugačna" vprašanja v povezavi z vodstvom in prihodnostjo SMC. Tako naj bi tudi šef SMC že ugotovil, da se mu manevrski prostor vztrajno krči in situacije nima pod nadzorom. Je pa včeraj vseeno zatrdil, da v teh časih "rušilnega delovanja" ne podpirajo. O sporočilu KPK pa je tvitnil, da si želi čimprejšnje razjasnitve okoliščin. In še: "Nabava medicinske opreme na začetku epidemije je potekala v norih okoliščinah. S kolegi na ministrstvu smo naredili vse, kar je bilo v naših močeh, da smo zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta