Celjan jeseni grozil peščici, januarja desetinam politikov. Zakaj se s primerom ne ukvarja posebna skupina preiskovalcev?

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.02.2022 06:00

Celjan Teodor Goznikar naj bi bil januarja letos s Trojan poslal več deset grozilnih pisem poslancem koalicije, celjski kriminalisti pa naj bi ga bili nato povezali tudi z grozilnimi pismi Janezu Janši in drugim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teodor Goznikar, generalni sekretar Združenja policistov Slovenije in eden izmed ustanoviteljev Sindikata policistov Slovenije, iz katerega so ga po nekaj letih delovanja izključili, zanika povezanost z grozilnimi pismi, ki so jih prejeli nekateri politiki in poslanci. 
Mediaspeed

Prejšnji teden se je v medijih pojavila novica, da so policisti našli osumljenca, ki naj bi bil lani jeseni politikom in njihovim družinskim članom pošiljal ovojnice z grožnjami, risbami vislic in celo naboji. Pisma so prejeli predsednik vlade Janez Janša, podpredsednik vlade Matej Tonin, notranji minister Aleš Hojs, poslanec Desusa Robert Polnar in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Po neuradnih informacijah naj bi bil ta, ki je prek poštnega nabiralnika na Trojanah pošiljal omenjene pošiljke, Celjan Teodor Goznikar, član SNS in osebno zelo povezan s prvakom stranke Zmagom Jelinčičem Plemenitim. Po razkritju imena osumljenca v javnosti so Goznikarja nemudoma izključili iz SNS, v stranki so njegova dejanja obsodili in se od njega ogradili.

Kot smo izvedeli neuradno, se je v kriminalistični preiskavi Goznikar v začetku prejšnjega tedna znašel zato, ker ga celjski kriminalisti sumijo, da je v sredini januarja letos na Trojanah v poštni nabiralnik vrgel več deset pisem z grozilno vsebino in jih poslal poslancem vladajoče koalicije. Med preiskavo teh primerov pa so policisti Goznikarja povezali tudi z grozilnimi pismi, poslanimi iz Ljubljane lani jeseni Janši, Toninu in drugim politikom.

Povezan s policijskimi šefi

​Pisma z grozilno vsebino, poslana nekaterim poslancem koalicije, naj bi po naših podatkih vsebovala list papirja, na njem pa naj bi bile narisane vislice in dodan napis: "Vemo, kje ste doma." Ker so se ob prejemu pisma nekateri poslanci počutili ogrožene, so o tem obvestili policijo. Prvi primer pisem z grozilno vsebino in naboji, poslanih oktobra lani nekaterim visokim političnim predstavnikom, je sicer do zdaj (neuspešno) obravnavala posebej ustanovljena skupina preiskovalcev znotraj Uprave kriminalistične policije (UKP) na Generalni policijski upravi (GPU), katere člani so tudi posamezni preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti ljubljanske policijske uprave.

Na naše vprašanje, zakaj novega primera grozilnih pisem, poslanih v sredini januarja letos, ne obravnava omenjena skupina preiskovalcev, Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, odgovarja: "Preiskavo pisem z grozilno vsebino, ki so bila januarja letos poslana s pošte na območju Policijske uprave (PU) Celje, preiskuje Sektor kriminalistične policije PU Celje v povezavi z UKP GPU." Poštni nabiralnik na Trojanah namreč spada pod pošto Vransko. To, da zadevo vodi celjska policijska uprava, nekateri naši viri sicer označujejo kot sporno, Goznikar se namreč zelo dobro pozna z nekaterimi vodilnimi na tej upravi.

A za zdaj so bili celjski kriminalisti glede preiskave grozilnih pisem uspešnejši kot preiskovalci posebej ustanovljene skupine na GPU, saj naj bi bili prav kriminalisti PU Celje pošiljatelja letošnjih groženj povezali z lanskoletnimi. Glede sumov o osebnih povezavah Goznikarja z nekaterimi policijskimi šefi na PU Celje Drago Menegalija odgovarja: "Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora. Potrdimo vam lahko le, da preiskavo, ki še ni zaključena in intenzivno poteka, celjski kriminalisti vodijo strokovno, zakonito in neodvisno. Prav tako na PU Celje zavračajo namigovanja, da bi morebitna poznanstva kakorkoli vplivala na potek preiskave."

V hišni preiskavi zasegli legalno orožje

Goznikar nam je prejšnji teden povedal, da je bil zaslišan na celjski policiji, kjer je prostovoljno dal vzorec DNK in kjer so ga kriminalisti seznanili z videoposnetkom s Trojan, kjer naj bi bil posnet v sredini januarja. Dejal je, da z omenjenimi pismi nima nič in da so mu vse skupaj podtaknili. "Na Trojanah pa se večkrat ustavim, da grem po krofe," je povedal. Včeraj smo ga znova poklicali in ga seznanili z našimi informacijami glede očitkov policije, da naj bi bil pred slabim mesecem več deset pisem poslal poslancem koalicije. "Zadeve ne bi komentiral, saj je vse šele v fazi policijske preiskave, raje počakajmo na zaključke," pravi Goznikar. Tudi njegov odvetnik Edvard Ermenc, ki je bil prejšnji teden navzoč pri hišni preiskavi pri Goznikarju, zadeve za zdaj ne komentira. Po neuradnih podatkih pa naj bi bila policija pri Goznikarju doma našla nekaj kosov orožja, za katere ima ustrezna dovoljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta