Celje: Okužbi v vrtcu in bolnišnici, doma je ostalo 23 otrok, na test bodo morali tudi pacienti

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.07.2020 13:09

Enota Center, v kateri so potrdili okužbo strokovne delavke, je še vedno odprta, doma je ostalo le 23 malčkov iz skupine, v kateri je delala zaposlena, ter dve delavki, ki sta bili v tesnem stiku z okuženo zaposleno. Okužbo danes potrdili tudi pri zdravstvenem delavcu Splošne bolnišnice Celje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V enoti Center so zabeležili prvo okužbo s koronavirusom; doma je ostalo 23 malčkov ter tri strokovne delavke. 
Rozmari Petek

Celje je eno redkih mest, ki vse od izbruha koronavirusa ni zabeležilo nobene okužbe (izjema so zdravstveni delavci, ki niso občani Celja). Tokrat pa so prvo okužbo potrdili v vrtcu Tončke Čečeve, natančneje v njeni enoti Center na Kocenovi ulici. Kot je povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, so bili v sredo popoldan s strani zaposlene obveščeni, da je bila na testiranju pri njej potrjena okuženost s Covid-19. Zaposlena sicer ni kazala nobenih znakov okužbe; na testiranje je odšla le zato, ker je bila v stiku z nekom, ki je bil potrjeno okužen. Še isto popoldne so o tem obvestili starše vseh otrok, ki so bili v skupini, kjer dela okužena delavka. "Skupina 23 otrok tako sedaj ostaja doma, enako velja za dve zaposleni, ki sta bili v tesnem stiku z okuženo. To je po navodilih epidemiologa z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dovolj, slednji je tudi odločil, komu bo karantena dodeljena," pojasnjuje ravnateljica. "Mnenje NIJZ je, da se katantena odredi le tistim, ki so bili dlje časa v neposrednem stiku z okuženo." So pa zjutraj z informacijo, da je prišlo do vnosa koronavirusa v vrtec, z obvestilom na oglasni deski seznanili tudi ostale starše otrok v vrtcu ter zaposlene. 
"Glede na epidemiološke kriterije smo identificirali otroke, s katerimi je bila okužena zaposlena v visoko tveganem stiku. Vodstvo vrtca je o tem obvestilo vse starše otrok in tudi zaposlene. Epidemiološka služba je pojasnila vsakemu staršu, zakaj mora otrok biti v karanteni," je za Večer pojasnila še predstojnica celjske območne enote NIJZ prim. dr. Alenka Trop Skaza. "Vrtec so razkužili in prezračili, kolektivno varstvo za druge otroke in zaposlene, ki niso bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo, pa ne predstavlja tveganja iz naslova konkretne situacije," je še dodala. Skupine otrok kot tudi zaposleni se namreč že iz preventivnih ukrepov med sabo ne družijo.
Tudi ravnateljica je poudarila, da so prostore igralnice še isto popoldne razkužili in iz nje odnesli igrače. Igralnica je sicer v tem času tako ali tako brez otrok. Sicer pa ravno to enoto trenutno obiskujejo tudi malčki iz enote Aljažev hrib. Zanje je vrtec pripravil poseben vhod.

Testirali bodo tudi paciente

Okužbo z novim koronavirusom pa so danes odkrili tudi pri zdravstvenem delavcu z Oddelka za intenzivno interno medicino Splošne bolnišnice Celje. "Na oddelku smo takoj izvedli vse potrebne ukrepe po predpisanem protokolu. Zaposleni, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, so bili napoteni na testiranje in v samoizolacijo. Nadaljnji ukrepi bodo sprejeti v skladu z razvojem epidemiološke situacije na oddelku," sporočajo iz bolnišnice in dodajajo, da bodo kljub temu, da je verjetnost okužbe pacientov, ki se zdravijo na tem oddelku izredno majhna, saj zdravstveno osebje dosledno, pri vseh stikih, uporablja osebno varovalno opremo, testirali tudi paciente.​

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta