Celjski škof ustanovil urad za sprejemanje prijav o spolnih zlorabah s strani klerikov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.01.2022 18:28

Medtem ko katoliška cerkev še zbira primere dobrih praks v sosednjih državah, je celjski škof Maksimilijan Matjaž ustanovil škofijski urad za sprejemanje prijav žrtev spolnih zlorab s strani klerikov. Duhovnik in koordinator zavoda Dovolj.je Janez Cerar se zavzema za neodvisno komisijo za preiskavo spolnih zlorab.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je v duhu navodil papeža Frančiška ustanovil škofijski urad za žrtve spolnih zlorab s strani klerikov.

Tadej Regent

Zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb so bili po doslej znanih podatkih iz kleriškega stanu odpuščeni oziroma laizirani trije duhovniki v Sloveniji. Po Franciju Frantarju leta 2013, je najhujša cerkvena kazen konec lanskega leta po postopku na cerkvenem sodišču in potrditvi Kongregacije za nauk cerkve v Vatikanu doletela še Antona Kmeta iz mariborske nadškofije in Paskala Jožefa Pršo, ki je zadnja leta živel v murskosoboški škofiji.

Kljub zadnjima primeroma, Janez Cerar, duhovnik in koordinator zavoda Dovolj.je, ki je bil tudi sam žrtev spolne zlorabe s strani drugega duhovnika, ocenjuje, da znotraj Katoliške cerkve na Slovenskem še vedno ni iskrene želje in interesa, da bi se začitilo žrtve in obsodilo ter umaknilo storilce. "Ni empatije do krutih človeških zgodb. Razen izpeljanega postopka v Sloveniji in Vatikanu in mlačnih izjav vodstev škofij imata, imata oba nekdanja duhovnika vse potrebno za dobro življenje," je dejal Cerar.

Cerar Janez, soustanovitelj Zavoda Dovolj.je, nima velikih pričakovanj.
Robert Balen

Škofje, ki so povezani z zadnjima dvema duhovnikoma, bi po njegovem mnenju morali prevzeti odgovornost in poskrbeti, da se kaj takega ne bo več dogajalo. Napačno se mu zdi, da v tovrstnih primerih govorijo o grehu in potrebi po odpuščanju, "morali bi govoriti o zločinu in pravičnosti. Pozivam vas, da prisluhnete žrtvam, oni naj vam bodo vir odgovorov," je apeliral in škofe ter redovne predstojnike in predstojnice pozval, naj po vzoru iz tujine ustanovijo neodvisno komisije za preiskavo spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Slovenskem. Ključnega pomena pri organizaciji te komisije je, da bi škofje našli osebo z visoko moralno avtoriteto, ki bi ji zaupali vodstvo komisije, denar in prostor za delovanje. "Komisijo pa morajo sestavljati ljudje z empatijo, moralno integriteto, da se bodo zanašali na moč argumentov, da bodo politično neoporečni, da se ne bodo ukvarjali z branjenem institucije, pač pa da bodo glasniki človekovega dostojanstva." 

Cerar namreč želi, da bi se Cerkev "iz katere sem izšel, ki ji pripadam in mi ni vseeno zanjo" odprla z empatijo in solidarnostjo do žrtev. In da bi primere spolnih zlorab obravnavali ne glede na to, ali so po slovenski zakonodaji že zastarali.

Če so v RKC na Slovenskem še oktobra lani za Večer odgovorili, da po novih cerkvenih pravilih vse primere naznanitve storitve spolnih zlorab posredujejo policiji oziroma državnemu tožilstvu, zato ne vidijo potrebe po ustanovitvi posebne komisije, je v zadnjih mesecih očitno prišlo do premika. Tadej Jakopič, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) je zapisal, da so škofje novembra lani sklenili, da bodo ustanovili neodvisno komisijo za zaščito otrok in ranljivih odraslih. "V ta namen škofje zbirajo primere dobrih praks iz sosednih držav in kompetentne kandidate za člane omenjene komisije," je pojasnil.

Celjska škofija bo dobila urad za prijave

Medtem pa je celjski škof Maksimilijan Matjaž ravno danes podpisal odlok o ustanovitvi urada škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtve spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki. Kot je mogoče prebrati na spletni strani škofije, status določa, da bo urad vodil  strokovnjak s civilno-pravnega področja. Ta bo sprejemal prijave spolnih zlorab ter koordiniral delo urada z namenom, da se prijave obravnavajo pravočasno, v skladu s civilno in cerkveno zakonodajo. Tako vodjo kot člane urada bo imenoval škof.

Spomnimo, da je prav celjski škof ponudil zatočišče Cerarju, potem ko so ga lazaristi pozvali, naj se iz župnije vrne nazaj na sedež v Ljubljano, torej na kraj, kjer je bil pred tem žrtev zlorabe. A je sam to zavrnil. Sicer pa njegov primer oziroma primer "lazaristi" - zlorabe je Cerar obtožil lazarista Jožeta Planinška, ki so mu zaradi sumov zlorab lani iz Vatikana zapovedali umik z vseh funkcij in mu za tri leta prepovedali duhovniško delovanje v javnosti - še vedno preučuje Kongregacija za nauk vere v Vatikanu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta