Cepilnemu turizmu menda odklenkalo: "Tuji državljani se lahko pri nas cepijo le, če pri nas ..."

Boris Jaušovec
25.02.2021 06:00
Res je, da se v Srbiji lahko zoper bolezen covid-19 cepijo tudi tujci in pri tem celo izbirajo med štirimi cepivi, vendar le, če v Srbiji tudi prebivajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec minulega tedna je v Beogradu pristalo letalo s prvimi 150 tisoč dozami cepiva AstraZeneca. 
EPA

Srbija ostaja čisto pri vrhu držav, ki so doslej v odstotkih precepile največ svojega prebivalstva. V Evropi je na drugem mestu za Veliko Britanijo, v svetu naj bi bila na šestem mestu za Izraelom, Sejšeli, Združenimi arabskimi emirati, že omenjeno Veliko Britanijo in za ZDA. Za nameček lahko v Srbiji od tega tedna izbirate med kar štirimi različnimi cepivi zoper covid-19.

Srbija je torej med vsemi državami, nastalimi na področju nekdanje Jugoslavije in širše, pri cepljenju nesporna prvakinja. Država ni članica Evropske unije (EU), tako kot tudi Velika Britanija ne več, in se je po besedah njenega predsednika Aleksandra Vučića "morala znajti sama". Obrnila se je na Rusijo in Kitajsko za njuni cepivi, ki v EU še nista odobreni, in prevzela prvenstvo. V EU pa imamo medtem težave z najrazličnejšimi zapleti s pravočasnimi in zadostnimi dobavami odobrenih cepiv, v Sloveniji še nismo prvič pocepili niti vseh državljanov, starejših od 80 let.

Že prehod v tretjo fazo

Pogovarjali smo se z Marijo Nikšić iz pisarne srbske vlade za informacijske tehnologije in e-upravo. Nikšićeva je v pisarni odgovorna za odnose z javnostmi: "Včeraj do poldneva smo skupaj cepili že več kot 1,300.000 ljudi, od tega drugič 472.000 oseb." Srbija ima sicer 7,5 milijona prebivalcev. "Te dni zaključujemo drugo fazo cepljenja in prehajamo v tretjo. Najprej, to je v prvi fazi, smo cepili starejše od 75 let in ljudi, ki imajo kronične ali maligne bolezni. V drugi fazi so prišli na vrsto zdravstveni delavci, policija in vojska, prosvetni delavci, tudi novinarji. V tretji fazi pa začnemo cepiti še vse ostale," pravi sogovornica.

Marija Nikšić pojasni, kako vse skupaj poteka. "Vsi, ki se želijo cepiti, morajo najprej izpolniti elektronsko prijavnico naše pisarne. Ta je povezana z bazenom podatkov notranjega ministrstva. Nato prijavljeni dobijo naš poziv in pridejo na cepljenje na izbrani kraj. Tisti, ki se želijo cepiti, lahko ob prijavi tudi izberejo cepivo, s katerim želijo biti cepljeni," razlaga Nikšićeva. Poudari, da so vsi ljudje v Srbiji cepljeni zastonj, tudi tujci. Vendar morajo ti tujci biti rezidenti, torej imeti morajo prijavljeno bivališče v Srbiji ali pa v njej vsaj delajo.

​Ko sem Nikšićevi povedal, da mnogi v Sloveniji, recimo taksisti, ki jih vlada muči s testiranjem na vsakih 72 ur, upajo, da bi lahko prišli množično kar v Srbijo in se tam cepili, odločno pove, da takšen "vakcina turizem" ne bo mogoč: "Tuji državljani se lahko pri nas cepijo le, če pri nas tudi prebivajo. In še pri tem imajo prednost državljani Srbije. Torej, v prvi fazi, ko smo cepili osebe nad 75 let, so bili najprej med njimi cepljeni naši državljani. Šele sedaj, ko so omenjeni že cepljeni, se lahko cepijo tudi tuji državljani, ki živijo pri nas in ki izpolnjujejo ta starostni oziroma kakšen drug pogoj."

Makedonci so se znašli

Da naj bi se vendarle nekateri tujci, predvsem iz Severne Makedonije, v začetku februarja še uspeli cepiti v Srbiji, kasneje pa ne več, kot poroča hrvaški spletni Portalhr, ni potrdila. Srbske oblasti naj bi namreč v začetku februarja ugotovile luknjo v sistemu. Tako zdaj ni več dovolj prijava za cepljenje z zgolj srbsko številko mobilnega telefona. Tako naj bi bilo, da bi lahko cepili tudi tiste tujce, ki so šele v postopku pridobivanja dovoljenja za bivanje in delo v Srbiji.

Konec minulega tedna je v Beogradu pristalo letalo s prvimi 150 tisoč dozami cepiva AstraZeneca. S tem cepivom so v Srbiji začeli cepiti v torek. Nikšićeva še pojasni: "Tisti, ki so že dobili prvo dozo kitajskega cepiva Sinofarm v prvi fazi, so vsi že bili cepljeni tudi drugič. Temu se približujemo tudi pri tistih, ki smo jih cepili s cepivom Pfizer. Z ruskim cepivom Sputnik V ljudi te dni začenjamo cepiti drugič. Z AstroZeneco pa poteka prvo cepljenje." Po načrtih vlade naj bi do konca meseca v Srbiji imeli dvakrat cepljenega vsaj 15 odstotkov prebivalstva. Do kdaj pa načrtujejo precepiti dobrih 70 odstotkov prebivalstva, da bi tako dosegli skupinsko imunost pred novim koronavirusom? "Kdaj se bo to zgodilo, težko napovem, vendar ljudje cepljenju zaupajo. Proticepilni glasovi so zgolj na marginah," ocenjuje Marija Nikšić.

Konec minulega tedna so sicer v nekaterih mestih v Srbiji opazili nekolikšno povečanje števila okuženih z novim koronavirusom, je te dni pisal beograjski dnevnik Politika. Tako v Beogradu sicer izvajajo dnevno manj testiranj kot prej, a je med njimi pozitivnih testov kar 30 odstotkov. V Kragujevcu pa, je poročala nacionalna televizija RTS, povečanje pozitivnih primerov pripisujejo zimskim počitnicam, ko je veliko meščanov odpotovalo v smučarske turistične centre. Okuženih z novim koronavirusom je namreč več mlajših od 60 let. Slednjih je le petina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta