Cepljenje s cepivom AstraZenece se nadaljuje. Danes bodo svoj prvi odmerek dobili tudi štirje predsedniki

Vida Božičko
19.03.2021 06:00
Včeraj je Evropska agencija za zdravila (Ema) sporočila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadaljuje se cepljenje s cepivom AstraZenece
EPA

Po treh dneh premora se nadaljuje cepljenje s cepivom AstraZenece. Potem ko je Slovenija iz previdnosti sledila drugim državam članicam in s torkom začasno ustavila cepljenje s tem cepivom, je včeraj Evropska agencija za zdravila (Ema) sporočila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito. Odločitev je bila pričakovana. To, da je cepivo učinkovito, smo sicer že vedeli, a so se pojavili dvomi o varnosti, predvsem zaradi pojava krvnih strdkov pri nekaterih, ki so bili s tem cepivom cepljeni. Agencija je vnovič zatrdila, da teh povezav ni, zato se cepljenje s tem cepivom danes nadaljuje.

To je naznanil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin pa je dejal, da se bo cepljenje pričelo takoj. "Na terenu je dovolj cepiva. Tudi v času začasne zaustavitve je namreč to ostalo na cepilnih mestih, tako da lahko cepljenje nadaljujejo," je za zatrdil Kacin. "Še naprej bodo na vrsti zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Nadaljevalo se bo tudi cepljenje mlajših kroničnih bolnikov. Sledili bodo tudi diplomati in poslanci," je napovedal.

Minister Poklukar je še dejal, da bodo danes pričeli cepiti tudi poslance, in to je potrdil tudi Kacin. Cepljeni bodo tudi vsi štirje predsedniki. Ob 13. uri bodo na vrsti predsednik vlade, predsednik države, predsednik državnega zbora in predsednik državnega sveta.

V Mariboru s cepivom AstraZenece ponovno v soboto

Minister Poklukar je v prvem odzivu dejal, da lahko ponovno vabilo na cepljenje v kratkem pričakujejo vsi, ki so jim cepljenje zaradi začasne prekinitve preklicali. "Povabljeni bodo v naslednjih dneh. Morda še ta konec tedna ali pa v ponedeljek," je dejal. To bo seveda odvisno od posameznih cepilnih mest in od tega, kako hitro se lahko organizirajo. Preverili smo, kdaj bodo to cepivo ponovno uporabili v Mariboru. "Danes bomo obvestili vse, ki bi morali priti na vrsto v torek, pa smo jim termin takrat odpovedali. Povabili jih bomo na cepljenje v soboto, torej jutri," je povedal pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus. Na seznamu za soboto je približno 1300 ljudi, in kot je dejal, gre za nekatere šolnike, mlajše kronične bolnike pa tudi že poklicne gasilce in policiste. Množično cepljenje se bo tako nadaljevalo v UŠC Leona Štuklja.

Previdnost za nekatere

Tik pred ustavitvijo cepljenja s tem cepivom je bila sicer v načrtu tudi odprava starostne omejitve, ki je trenutno postavljena pri 65. letu starosti. "Odprava te starostne omejitve je še zmeraj v planu. S cepivom AstraZenece bi lahko cepili tudi starejše, vendar tega še ne bomo spreminjali takoj. Najprej želimo do konca cepiti vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju," pravi Kacin.

Za odziv smo prosili tudi profesorja farmacije in dolgoletnega sodelavca Eme Boruta Štruklja, ki je tak razplet sicer pričakoval. "Zdaj zagotovo vemo, da je cepivo varno," je povedal in nadaljeval, da bodo vseeno zaradi dobrega občutka svetovali, da se ljudje, ki imajo globoko vensko trombozo in strdke, cepijo z drugimi cepivi in ne z AstraZenecinim. "To naj svetujejo osebni zdravniki, ki imajo evidence o teh bolnikih. Ponavljam, cepivo je varno, to bomo svetovali samo zaradi boljšega občutka teh ljudi in iz ene take solidarnosti do njih," je pojasnil Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta