Cepljenje s cepivom AstraZenece se nadaljuje, kakšno je stanje po slovenskih šolah?

Po stranskih učinkih cepljenja zaposlenih na eni od velenjskih šol je strokovna skupina za covid ocenila, da je cepivo AstraZenece varno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje šolnikov s cepivom AstraZenece se nadaljuje tudi danes. 
Igor Napast

Ravnatelj velenjske OŠ Mihe Pintarja - Toleda Sebastjan Kukovec je po cepljenju od sodelavcev začel prejemati obvestila o stranskih učinkih. Kar 26 učiteljev mu je sporočilo, da imajo povišano telesno temperaturo, da jim je slabo in o drugih stranskih učinkih, zato pouka na tej šoli včeraj niso mogli izvesti. V Velenju so sicer cepili skupaj več kot 650 ljudi. Cepljeni so bili vsi vzgojitelji, učitelji in drugi uslužbenci velenjskih vrtcev in šol, ki so to želeli, a na nobeni drugi šoli pouka ali varstva niso odpovedali. "Ravno iz te šole smo pred desetimi dnevi cepili kronične bolnike. Ti niso poročali o nobenih večjih težavah po cepljenju. Seveda se po cepljenju nekateri slabo počutijo in imajo dan ali dva povišano temperaturo in bolečino na mestu cepljenja, vendar je to še normalno," opisuje direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. Dodaja, da kljub tako množičnim težavam v četrtek ni bilo zaznati nobenega večjega pritiska na dežurno službo.

Hujših stranskih učinkov drugod ni bilo

Ali je bilo po cepljenju šolnikov v tem tednu več prijav nezaželenih učinkov, smo povprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje, od koder so nam sporočili, da prijav po poklicnih skupinah ne sprejemajo, da pa poročilo o nezaželenih učinkih pripravljajo enkrat tedensko. V zadnjem poročilu, ki zajema vse nezaželene učinke do vključno 7. marca, pa zagotovo še niso vključeni šolniki, saj so te začeli cepiti v tem tednu.

Ali so pri cepljenju nastajale še kakšne težave, smo zato preverili pri posameznih šolah po Sloveniji. Pozanimali pa smo se tudi, ali je zaradi velenjskega primera in tudi nekaj primerov zaustavitve cepljenja s cepivom AstraZenece iz tujine v prihodnje pričakovati manjši interes za cepljenje.

Tatjana Zafošnik Kanduti, ravnateljica OŠ Livada, je pojasnila, da za zdaj nimajo večjih težav z organizacijo pouka: "Od skupaj 30 cepljenih so štirje učitelji zaradi reakcij na cepljenje ostali doma." Dodala je, da jo je bilo, ko je slišala, kaj se je zgodilo na OŠ Mihe Pintarja - Toleda, kar malo strah, da bodo tudi sami imeli enake težave. "Malo učitelji sicer tarnajo, da jih bolijo mišice, da se slabo počutijo, hujših reakcij pa za zdaj ni."

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki organizira množično cepljenje šolnikov v UŠC Leona Štuklja, za zdaj nimajo podatkov o stranskih učinkih. Kakšno je stanje v kolektivih, pa smo preverili pri nekaterih mariborskih ravnateljih. "Do mene ni prišel nihče z zadržki ali težavami, tudi stranskih učinkov ni nihče omenjal," je dejala ravnateljica III. gimnazije Marija Lešer. V Osnovni šoli Tabor I so dan po cepljenju manjkali trije zaposleni, saj so imeli povišano temperaturo, a ravnateljica Martina Rajšp pravi, da ni opazila, da bi si zaposleni premislili. "Pri nas je bil odziv že v začetku zelo velik. Za cepljenje sta se odločili dve tretjini zaposlenih. Dve sodelavki sta si res premislili, a ne zaradi dvomov o cepivu, pač pa zaradi trenutnega prehlada," je povedala Rajšpova. Na Biotehniški šoli so dan po cepljenju v šolo prišli vsi zaposleni, na Osnovni šoli Draga Kobala pa so zaradi vročine manjkali štirje.

Nekaj ptujskih in koroških šolnikov si je premislilo

Po besedah ravnateljice največje ptujske Osnovne šole Ljudski vrt Tatjane Vaupotič Zemljič so zaposleni vznemirjeni zaradi zadnjih novic o reakcij šolnikov na cepljenje, zabeležili so že tudi nekaj odpovedi cepljenja, ki je na Ptujskem sicer za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju načrtovano danes. Koliko zaposlenih si bo skupno premislilo glede cepljenja, ni povsem jasno. "Jaz vseeno mislim, da je treba zaupati stroki, ki pravi, da je cepljenje varno, in upam, da prevelikega osipa med zaposlenimi ne bo," pravi Vaupotič Zemljičeva. Sicer se je pred zadnjimi negativnimi novicami za cepljenje odločilo 60 odstotkov od 115 zaposlenih, okoli 15 odstotkov pa jih je bolezen že prebolelo. Zdaj računajo, da se jih bo za cepljenje odločilo do 10 odstotkov manj. Nekaj odjav pa so zabeležili tudi v vrtcu.

Da je določeno številko šolnikov zaskrbljenih, nam je pred začetkom cepljenja povedala tudi direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot, kar je po njenem mnenju s človeškega vidika povsem razumljivo. 270 šolnikov se je nato včeraj v Slovenj Gradcu odločilo za cepljenje, 55 pa jih je cepljenje odpovedalo.

S cepivom AstraZenece se bo cepila tudi vlada

Zaradi velenjskega primera je strokovna skupina za covid pretresala prijavljene stranske učinke po cepljenju s cepivom AstroZenece in pojasnila, da razlogov za prekinitev cepljenja ni, saj trenutna opazovanja kažejo, da cepivo ne povzroča krvnih strdkov, če pa jih, je to res izjemno redko.

Podobno se je odzvala Svetovna zdravstvena organizacija, ki ne vidi razloga za ustavitev cepljenja, je pa Evropska agencija za zdravila sporočila, da je treba hudo alergijsko reakcijo oziroma anafilaksijo dodati k stranskim učinkom cepiva AstraZenece. To so priporočili, potem ko so ugotovili verjetno povezavo hude alergijske reakcije in cepiva v več primerih v Združenem kraljestvu.

Množično cepljenje šolnikov se pri nas torej nadaljuje, koordinator cepljenje Jelko Kacin pa je ob tem ocenil, da bo v prihodnjem tednu s prvim odmerkom cepljena že desetina prebivalstva, napovedal pa je tudi dvig starostnega praga za uporabo tega cepiva nad 65 let. Po šolnikih bo na vrsto prišla še druga kritična infrastruktura. Da do cepiva AstraZenece nima zadržkov niti vlada, pa je pojasnil še premier Janez Janša in dodal, da se bodo najverjetneje tudi v vladi cepili prav s tem cepivom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta