Četudi je alternativ veliko, so pokopališča polna plastičnih sveč. Zakaj jih še vedno najdemo na trgovskih policah?

A.L.
28.10.2024 05:00

Trgovci se zavedajo problematike, a navadne plastične sveče še vedno ostajajo najbolj priljubljene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokopališča so še vedno polna plastičnih sveč.
Andrej Petelinšek

Kljub dobro znanim škodljivim vplivom, ki jih za okolje predstavlja plastika, lahko na trgovskih policah še vedno najdemo številne plastične izdelke. Eden takšnih, ki je še posebej aktualen prav v teh dneh, ko se bližajo prazniki, so nagrobne sveče. In četudi že obstaja precej alternativ, trgovci še vedno prodajajo plastične sveče. Razlog za to pa je, kot kažejo njihovi odgovori, predvsem veliko povpraševanje zanje med kupci.

V Lidlu pravijo, da se zavedajo ekološke problematike nagrobnih sveč, zato že več let ponujajo trajnostne alternative navadnim plastičnim svečam. Največjo količino sveč prodajo v obdobju pred 1. novembrom, pri čemer je največ povpraševanja s strani kupcev še vedno po klasičnih svečah, zato jih je na Lidlovih policah približno enako kot lansko leto. "Da bi kupce spodbudili k bolj trajnostni izbiri, smo letos ponudili še več trajnostnih alternativ kot v lanskem letu: več vrst solarnih sveč, dve vrsti steklenih nagrobnih sveč, dolgogorečo nagrobno svečo, svečo s tekočim voskom in elektronsko svečo," naštevajo.

Kupci plastičnih sveč so povečini tisti, ki so cenovno bolj občutljivi, saj so trajnostne sveče nekoliko dražje. 
Sašo Bizjak

Opažajo pa, da se kupci še bolj kot lani obračajo k ponujenim alternativnim rešitvam, iz česar, dodajajo, lahko razberemo, da si želijo sprememb in da so vedno bolj okoljsko ozaveščeni.

Velika večina kupcev posega po klasičnih svečah

V Hoferju ponudbo vedno prilagajajo željam in potrebam kupcev, hkrati pa se zavedajo vpliva uporabe klasičnih nagrobnih sveč na okolje, zato kupcem ponujajo tudi okolju prijaznejše alternative. "Na policah bodo letos kupci lahko v naši posebni ponudbi izbirali med desetimi vrstami sveč, med katerimi sta dve papirnati, pet steklenih in le tri plastične. Vse sveče v naši ponudbi so reciklabilne." Kot pravijo, velika večina kupcev sicer posega po klasičnih svečah, manjšina pa po trajnostnih alternativah. Največ se jih proda pred 1. novembrom.

Največ sveč se proda pred 1. novembrom.
Sašo Bizjak

Iz Spara so sporočili, da v obdobju dneva spomina na mrtve opažajo, da so sveče še vedno med najpogosteje izbranimi izdelki za okrasitev grobov. "V zadnjih letih smo priča pomembnim spremembam v nakupovalnih navadah: zmanjšuje se nakup klasičnih, plastičnih sveč, medtem ko se povečuje delež trajnostnih alternativ, kot so steklene solarne sveče in ekološke sveče." Povedo še, da so povečini kupci plastičnih sveč tisti, ki so cenovno bolj občutljivi, saj so trajnostne sveče nekoliko dražje. 

V Tušu opažajo, da je prodaja nagrobnih sveč primerljiva z lansko. "Pri tem se povečuje prodaja elektronskih in solarnih sveč, medtem ko je prodaja običajnih parafinskih sveč nekoliko nižja."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta