Christine Lagarde, predsednica ECB, o naukih iz Ljubljane v negotovih časih

Srečko Klapš Srečko Klapš
16.10.2024 20:40

Predsednica Evropske centralne banke je na uradni večerji Banke Slovenije pred zasedanjem sveta ECB na Brdu pri Kranju, ki bo odločal o prihodnjih ključnih obrestnih merah, nagovorila zbrane z nauki iz Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet guvernerjev Evropske centralne banke bo na Brdu pri Kranju odločal o ključnih bančnih obrestnih merah.
Andrej Hanzekovic/ecb

Spomnila je, da v Narodni in univerzitetni knjižnici hranijo izvode Abecednika in Katekizma, ki ju je leta 1550 napisal verski reformator Primož Trubar in sta bili prvi knjigi, ki sta bili kdajkoli natisnjeni v slovenščini. "V času, ko je bil jezik vladajočega razreda nemščina, je Trubar s svojim pionirskim dejanjem postavil temelje za vznik narodne identitete Slovencev. Danes njegov portret krasi slovenski kovanec za 1 evro, okvirjajo pa ga slavne besede iz Katekizma: 'Stati inu obstati'." Poudarila je še, da se Evropa v negotovih časih, s katerimi se soočamo, lahko veliko nauči od Slovenije. Da svetovni red, ki smo ga poznali v preteklosti, postopno izginja. Odprto trgovino nadomešča trgovinska fragmentacija, namesto multilateralnih pravil se uveljavlja konkurenca z državno podporo, stabilno geopolitiko pa izpodrivajo konflikti.

Predsednici ECB Christini Lagarde je dobrodošlico na Brdu pri Kranju zaželel Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije.
Andrej Hanzekovic/ecb

"Evropa je veliko vlagala v stari red, zato je ta prehod za nas težaven. Kot najbolj odprto od vseh večjih gospodarstev smo bolj izpostavljeni od drugih," meni Christine Lagarde in dodaja, da je Slovenija v obdobju ene same generacije uspešno opravila težaven prehod iz planskega v tržno gospodarstvo. Oblikovalci politik so kljub velikim oviram izvedli zahtevne strukturne reforme, ki so bile potrebne najprej za vstop v Evropsko unijo in zatem v evroobmočje. "Danes je Slovenija zgodba o uspehu. Je razvito, stabilno in uspešno gospodarstvo z najvišjim BDP na prebivalca po pariteti kupne moči med vsemi državami srednje in vzhodne Evrope. Pri tem se je oprla na svojo visoko usposobljeno delovno silo in razvila nov poslovni model, ki temelji na globoki integraciji v enotni trg. Danes s tekočih trakov v Evropi ne zapelje niti en avto, za katerega ne bi bil vsaj en sestavni del izdelan v Sloveniji," ugotavlja Christine Lagarde in dodaja, da čaka Slovenijo zahtevna preobrazba avtomobilske dobavne verige, in temu cilju se že prilagaja, saj je si je nedavno zagotovila večjo naložbo v domačo proizvodnjo električnih vozil (električni Renault twingo, op. a.).

Andrej Hanzekovic/ecb

Meni še, da nas lahko manj ugodna gibanja svetovnega gospodarstva spodbudijo, da dokončamo naš domači trg. Zaradi ostrejše konkurence lahko razvijemo nove tehnologije. In bolj nestabilne geopolitične razmere nas lahko motivirajo, da zagotovimo varnejšo oskrbo z energijo in postanemo bolj samozadostni v dobavnih verigah. 

"Mnoge v Evropi skrbi, kaj bo prinesla prihodnost, denimo kako bo umetna inteligenca vplivala na družbeno vključenost. A primer Slovenije nam je lahko za zgled. S pravim pristopom se lahko premaknemo naprej in dosežemo višjo stopnjo tehnološke razvitosti, hkrati pa zagotovimo, da napredek koristi vsem," je državi gostiteljici polaskala predsednica ECB Christine Lagarde.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta