Civilna zaščita: V enem od regijskih štabov primeri koronavirusa. Šestan z zahvalo in napotki prostovoljcem

STA, Va
13.08.2023 13:46

Zgolj v eni noči so v aplikacijo Poplave 2023 dobili prijave za napotitev 90 različnih prostovoljskih skupin na teren. So pa, kot je poročal N1, imeli zadnje dni nekaj kadrovskih težav v notranjskem štabu CZ, ki bdi nad aplikacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Šestan 
Robert Balen

Usmerjanje na teren poteka brez težav, prav tako prostovoljci upoštevajo z odredbo izdane omejitve, je na nedeljski tiskovni konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Potem ko so v soboto na kontroli točki v Mozirju zaznali nekaj težav zaradi gobarjev in turistov, danes policisti niso zaznali "niti ene".

Območja z omejenim dostopom so Črna na Koroškem, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje in naselja proti Ljubnemu ob Savinji. Nekateri prostovoljci iz aplikacije so na vrsto prišli že v soboto, drugi danes, nekateri pa bodo v ponedeljek, je povedal Šestan.

Na posameznih območjih ocenjujejo, da "gre tako dobro", da bodo po prazniku razmišljali o zmanjševanju števila prostovoljcev in ostalih struktur ter na teren spustili težke stroje, mehanizacijo in predvsem gasilske enote.

Šestan se je zahvalil vsem prostovoljcem, ki kakorkoli na kakršenkoli način pomagajo, in še posebej, ker upoštevajo omejitve. Vse zainteresirane je ponovno pozval, naj se prijavilo le preko aplikacije, na teren pa prihajajo primerno opremljeni. To pomeni obuti v gumijaste škornje ali pohodne čevlje, s seboj pa naj imajo tudi močnejše rokavice, hrano in pijačo za lastne potrebe. "Ker ne smemo obremenjevati lokalne skupnosti s tem, da še hrano pripravljajo," je pojasnil.

Na prizadetih območjih je hrane dovolj, zato naj se je tja ne dostavlja. "Edina odprta točka je še škofijska Karitas, ampak tudi tam prosijo, da se prej informirajo, saj imajo še nekaj prostih kapacitet v skladiščnih in bodo tudi nekaj hrane sprejeli," je pozval.

Tudi zdravil je na vseh prizadetih območjih dovolj, je Šestan zanikal, da naj bi jih na Koroškem primanjkovalo. "Tudi če bi bila kakšna potreba, ni nobene težave, še vedno imamo zračni most, zdaj imamo tudi dostopnost po tleh, tako da tukaj ne vidim nobenih težav," je dejal.

Ekipe na terenu so na teh območjih pregledale stanje mostov. Za veliko mostov so občine skupaj s posebno komisijo ocenile, da novih ne bi postavljale, saj za to ni primerne lokacije ali bi novi oviral obnovo starega. "Zaenkrat kaže, da bo šlo skozi brez kakšne pretirane količine teh mostov," je dejal Šestan. Vseeno pa nekaj mostov postavljajo, denimo na Prevaljah in v Mežici. V Škofji Loki pa dva mostova popravljajo pripadniki italijanske vojske in civilne zaščite.

Material za poškodovane vodovode pa mora po Šestanovih besedah naročiti koncesionar, saj "točno ve, kje ga bo dobil". Dodal je, da gre strošek tega materiala v strošek intervencije, saj je voda eden od osnovnih življenjskih pogojev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta