Civilne organizacije: Levičar naj odstopi

(ank)
30.05.2024 16:00

Široka zasedba civilnodružbenih organizacij, ki delujejo na področju okolja, podnebja in energije poziva državnega sekretarja za projekt JEK2 Danijela Levičarja, naj odstopi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danijel Levičar je iz GEN I presedlal v kabinet predsednika vlade.  
Borut Živulović

Pred poslopjem vlade na Gregorčičevi se je danes zbrala široka zasedba civilnodružbenih organizacij, ki delujejo na področju okolja, podnebja in energije. Zaradi "nestrokovnega in netransparentnega postopanja v primeru JEK2" so na predsednika vlade dr. Roberta Goloba naslovili tri zahteve. Pozvali so k razrešitvi državnega sekretarja Danijela Levičarja, ki skrbi za projekt JEK2, pozvali so k ukinitvi funkcije državnega sekretarja za nacionalni jedrski program v celoti, vodenje energetskih politik pa naj bi po njihovem mnenju prevzelo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. 

Danijela Levičarja je Vlada Republike Slovenije julija 2023 imenovala za državnega sekretarja za nacionalni jedrski program v kabinetu predsednika vlade, kjer je prevzel vodenje delovne skupine za vodenje projekta drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Poleg tega je Danijel Levičar nosil osrednjo odgovornost pri pripravi Resolucije o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki je bila skupaj s predlogom posvetovalnega referenduma o JEK2 nedavno sprejeta v državnem zboru. Tako pišejo v sporočilu organizacije. Znano je tudi, da sta tako referendumsko vprašanje kot resolucija o rabi jedrske energije nastala brez sodelovanja ministrstva za okolje, podnebje in energijo. 

Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra: "Projekt JEK2 je državi povsem ušel izpod nadzora. Ena izmed razlogov za to sta tudi javnosti nedostopno vodenje projekta ter državni sekretar Levičar, ki se kljub številnim pozivom ni odzval na pobude k odprtju projekta civilnemu nadzoru. Rezultat je tu - projekt, kjer se informacije prikriva in prireja, namesto javno obelodani. Kot vidimo iz zadnjih dni, je javnost projektu vse manj naklonjena."

Nevladniki so še opozorili, da prav nihče od odgovornih v procesu sprejemanja resolucije in potrjevanja referendumskega vprašanja ni upošteval številnih pripomb javnosti, niti niso slišali opozoril predsednice Nataše Pirc Musar ter zakonodajno-pravne službe državnega zbora. (ank)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta