Covid-19 in različice virusa: Porast delte strokovnjaki kmalu pričakujejo tudi v Sloveniji

Andreja Kutin Lednik
28.06.2021 06:00
Vzpon delte povzroča skrbi po vsem svetu, celo v Izraelu, ki velja za državo z vzornim sistemom cepljenja. Da bi jo omejili, naj bi potrebovali 80-odstotno precepljenost
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Različica delta že ustavlja sproščanje ukrepov.
Reuters

Krivulje okužb se obračajo navzdol. "Verjetno bomo v naslednjih tednih končali ta epidemijski val in se začeli pripravljati na novega. Najverjetneje v jeseni," je napovedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek na predpraznični redni tiskovni konferenci o covidu-19. Od tod se lahko pandemija odvije po več scenarijih, v katerih sedaj v glavnih vlogah nastopajo cepiva in nove različice virusa Sars-Cov-2.

Cepljenje upočasnjeno

Jasno je, da je k izboljšanju situacije v Sloveniji pripomoglo tudi cepljenje. Precepljenost ​naj bi po spomladanskih ciljih v tem času dosegla že 70 odstotkov, v resnici pa je cepljenje v Sloveniji bistveno bolj počasna operacija od pričakovane. Kako pospešiti cepljenje? "Ob točkah za testiranje bi bilo smotrno uvesti še možnost cepljenja, pomembno je tudi cepljenje v gospodarskih družbah," pravi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beovič, pri čemer izpostavlja turistično panogo. Vse gospodarska dejavnosti, šolstvo in tudi prireditve so zelo neposredno odvisni od cepljenja, poudarja Beovičeva, kajti jasno je, da bolezen postaja sezonska, kar pomeni, da bomo jeseni soočeni z novim valom. In ta bo najverjetneje naplavil predvsem različico delta. Ta je tako nalezljiva, da strokovnjaki ocenjujejo, da bi bilo treba cepiti več kot 80 odstotkov prebivalstva, da bi jo obvladali - izziv za države s počasnimi programi cepljenja.

Izrisal Uroš Šoštarič

Celo v Izraelu, ki ima eno najuspešnejših kampanj cepljenja na svetu, so se pojavile okužbe, povezane z vzponom različic, odkar so pred desetimi dnevi ukinili nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Po štirih dnevih in več kot sto novih primerih na dan je izraelsko ministrstvo za zdravje odločitev spremenilo, poroča AFP. Različica spodbuja tudi skrb vzbujajočo rast okužb v več državah v Afriki, kjer se je v zadnjem tednu povzpela za 25 odstotkov. Južna Afrika, najbolj prizadeta država na celini, je v soboto opozorila, da naraščajoči obseg primerov, povezanih z različico delta, prisili oblasti, da razmislijo o strožjih omejitvah. V Veliki Britaniji so pred tremi dnevi zabeležili največji porast okužb od februarja in pričela so se ugibanja, kaj bo z nadaljnjimi sproščanji ukrepov. Končne sprostitve naj bi na Otoku dočakali že 21. junija, a so zaradi hitrega porasta okužb dokončno sproščanje zadržali. Število okužb je v enem tednu poskočilo z okoli 11.600 primerov na 19.100 okuženih. "Smo v eksponentni fazi pandemije, saj številke zelo zelo zelo hitro rastejo," je nedavno opozoril vrhunski virolog Tulio de Oliveira.

Spremljanje različic

V Sloveniji sicer že nekaj časa prevladuje različica alfa, nekdaj angleška varianta virusa. Število potrjenih primerov različice alfa je preseglo število 10.000, različica beta, prej imenovana južnoafriška različica, je v celotnem opazovalnem obdobju dokazana v 29 primerih okužb, z različico gama je bilo sedem primerov. V zadnjem času je največ pozornosti usmerjene v pojavljanje različice delta ali indijske, ta je v prejšnjem tednu dosegla število 18. Različice eta je bilo osem primerov, jota štiri, različice, ki po klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije še ni imenovana, je 18 primerov, podvrsta indijske različice, ki jo imenujemo kapa, pa je doslej zabeležena v enem primeru. "Vsega skupaj smo zaznali 47 različic virusa in od januarja sekvencirali 9281 genomov virusa. V zadnjem tednu je zaznano omejeno število pozitivnih vzorcev. Močno prevladuje angleška različica in obe ekipi, ki pri nas sekvencirata vzorce, torej NLZOH v sodelovanju z UKC Ljubljana in Inštitut za mikrobiologijo, dobivata podobne rezultate," pravi Tjaša Žohar Čretnik, direktorica NLZOH. V zadnjih tednih številke nihajo, ker se število pozitivnih PCR-​rezultatov zmanjšuje. Kljub temu prav zaradi tveganja, ki ga prinaša pojavljanje različice delta, v laboratorijih povečujejo število vzorcev, ki jih bodo analizirali še s sekvenciranjem. Doslej je namreč veljalo, da sekvencirajo deset odstotkov pozitivnih vzorcev. "V tem tednu delamo na 20 odstotkih, v naslednjem tednu bomo sekvencirali vse pozitivne PCR-​vzorce, da bi se prepričali, da dobivamo realno sliko širjenja različice delta," pravi Žohar Čretnikova.

Izrisal Uroš Šoštarič 

Delta od 40 do 60 odstotkov bolj nalezljiva

Nedavno se je pojavila še informacija o različici delta plus. Ta ni popolnoma nova, v Veliki Britaniji so jo zaznali že aprila letos. Vsega skupaj je bilo zaznanih 160 primerov te različice. V Indiji so jo razglasili za različico, ki vzbuja posebno skrb, v Evropi smo jo spremljali že prej. "V Sloveniji primera te različice doslej še nismo spremljali. Med bolj prizadetimi so Rusija, ki je od detekcije prvega primera različice delta kar 36 odstotkov genomov uvrstila v to različico, Velika Britanija je s 34 odstotki na drugem mestu, Slovenija je z 0,1 odstotka dokaj nizko. Kar vzbuja skrb, je to, da precej naših primerov ni povezanih s potovanjem in zato krepimo sistem sledenja. Treba je tudi povedati, da preliminarni rezultati testiranja, ki ga opravimo v laboratorijih, kažejo, da utegnemo v naslednjem tednu poročati o dvakrat večjem številu te različice v Sloveniji," pravi direktorica NLZOH.

Že avgusta lahko delta prevlada

Evropski center za nadzor bolezni ECDC je ocenil, da je ta različica za 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot alfa, zato skrbi, kako se bodo te stvari odvijale naprej, niso odveč. ECDC je namreč še ocenil, da kadar je različica za 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, uspe izpodriniti staro v dobrih 70 dneh. "Tako se utegne zgoditi, da bi ta različica predstavljala 70 odstotkov vseh izolatov že avgusta, konec avgusta pa kar 90 odstotkov vseh primerov," pojasni Žohar Čretnikova. In doda: "Tudi različica alfa še ni rekla zadnje. Strmo vzpenjajoča se krivulja kaže največji porast v Aziji. Gre za različico, ki je povzročila velike epidemične valove v več kot 130 državah sveta, a še vedno ima potencial, da na tistih področjih, kjer še ni povzročila težav, povzroči poslabšanje epidemične slike."

Ne glede na različico virusa ostajajo preventivni ukrepi enaki, največ zaščite pa zagotavlja cepljenje. V Sloveniji beležimo 409 primerov okužb po polnem cepljenju, kar je glede na število cepljenih 0,05 odstotka. "Kar se tiče različice delta, pa je izjemno pomembno poudariti, da je učinkovitost cepljenja s prvo dozo po oceni ECDC od 15 do 20 odstotkov manjša. Najpomembnejše pri različici delta je polno cepljenje. Tudi večina okužb, zabeleženih v Veliki Britaniji, je prizadela necepljene ljudi ali cepljene samo z enim odmerkom. Tudi v Veliki Britaniji beležijo pri polno cepljenih prebivalcih le 0,05-odstotni delež okužb. V sedanji epidemiološki situaciji je izjemno pomembno, da se bolni še vedno testirajo, apeliram na zdravnike, da jih napotijo na testiranje. Z zmanjšanjem števila PCR-rezultatov bi, če se ljudje ne bi testirali, zagrešili širjenje različice v Sloveniji," pravi Žohar Čretnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta