(COVID-19) V ZDA testiranec prejel prvi odmerek cepiva. Nov žarek upanja tudi iz Italije

M.St
16.03.2020 22:08

V Seattlu so začeli ta teden na ljudeh testirati novo cepivo proti koronavirusni covid-19, ki sta ga zasnovala podjetje Moderna in ameriški Nacionalni inštitut za zdravje. Raziskave utegne trajati še eno leto ali leto in pol, preden bo katerokoli cepivo nared za širšo uporabo. Toda dobra novica pri tem je, da se tokrat stvari odvijajo veliko hitreje. Testiranja tudi v Italiji: kar nekaj pozitivnih znakov naj bi pri učinkovanju na zdravljenje pljučnice, v katero se velikokrat razvije huda oblika okužbe z novim koronavirusom, pokazalo zdravilo za revmatoidni artritis

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pri testiranju, ki poteka na Washingtonskem inštitutu Kaiserja Permanenteja za zdravstvene raziskave v Seattlu, bo po navedbah uglednega angleškega časnika Guardian sodelovalo 45 mladih, zdravih prostovoljcev, ki jim bodo vbrizgavali cepivo. Načrte za cepljenje prvega prostovoljca je tiskovni agenciji Associated Press razkril neki neimenovani funkcionar. Načrti uradno še niso bili objavljeni
Cepivo sta razvila podjetje Moderna in ameriški Nacionalni inštitut za zdravje, ki testiranje tudi financira. Cilj je preučiti, ali ima cepivo kakšne hujše stranske učinke, ter s tem ustvariti pogoje za obsežnejša testiranja, na osnovi katerih bo mogoče oceniti njegovo učinkovitost. Običajno traja od 12 do 18 mesecev, da strokovnjaki v celoti ocenijo učinkovitost nekega cepiva. Udeleženci testiranja zaradi prejetega cepiva ne morejo zboleti, saj to v nasprotju s tradicionalnimi cepivi, kot je denimo cepivo OMR (proti ošpicam, mumpsu in rdečkam), ne vsebuje niti virusa niti njegove oslabljene različice.

Proteini, ki so kot receptorji na površini virusa

V teoriji naj bi ta sintetična RNK, ko jo vbrizgajo v človeka, vstopila v njegove celice in programirala njegov notranji mehanizem tako, da bo začel masovno proizvajati proteine, ki so videti natanko tako kot receptorji na površini virusa. Ti lebdeči receptorji naj bi potem aktivirali imunski sistem, ne da bi izzvali bolezen.

Fotografija je simbolična.
Epa

Testiranje zdravila za revmatoidni artritis, tocilizumab

Testiranja potekajo tudi v Italiji, evropskem epicentru izbruha novega koronavirusa. Farmacevtska multinacionalka Roche na na 50 zbolelih za covid-19 testirajo zdravilo, ki se uporablja za revmatoidni artritis, tocilizumab, se izkazuje kot učinkovito pri zdravljenju intersekcijske pljučnice. Ta je velikokrat pozni stadij okužba covid-19. "Takšnih je bilo šest primerov iz Neaplja, a se je potrdilo tudi pri bolnikih  iz drugih delov Italije," je dejal Paolo Ascierto, onkolog, ki vodi neapeljski onkološki inštitut Pascali. Navedel je, da je zdravilo pozitivno učinkovalo pri dveh bolnikih, ki sta se borila za življenje, a zaradi izboljšanja stanja nista več na intenzivni negi. 
Po poročanju italijanskih medijev se zaradi tega žarka upanja vse več italijanskih bolnic odloča za tako zdravljenje. V Rochu so bolnišnicam že zagotovili 600 terapij s tocilizumabom. Po mnenju več slovenskih in tujih infektologov sicer še ni še dovolj znanih podatkov, da bi lahko odločneje trdili, da je katero od teh zdravil dejansko učinkovito. V številnih bolnišnicah in raziskovalnih ustanovah testirajo različna zdravila, sploh tista, ki so se izkazala za učinkovita pri sarcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta