Čudežni deček Rajko Dujmić je odšel

Denis Živčec Denis Živčec
08.08.2020 06:21

Z legendarnim glasbenikom so Novi fosili postali najbolj priljubljena skupina v Jugoslaviji, njegova evrovizijska zmagovalka "Rock me" pa je šokirala Evropo in postala zadnji veliki trenutek skupne države

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vrhuncu priljubljenosti so uspešnice Novih fosilov kar deževale. Prvi v vrsti je Rajko Dujmić, za njim stojijo Sanja Doležal, Nenad Šarić - Brada in Marinko Colnago.
Profimedia

Če bi na pamet poskušali našteti vse uspešnice, s katerimi je zaznamoval območje nekdanje skupne države, bi zagotovo kakšno izpustili in škoda je, da se je tako velika in lepa zgodba sklenila s črnokronaškimi članki, v katerih žal ni bilo mogoče izpustiti dejstva, da so mu zadnja leta niti povsem ušle iz rok. Za posledicami hude prometne nesreče je na Reki umrl hrvaški glasbenik Rajko Dujmić. Z njegovim prihodom so Novi fosili postali najbolj priljubljena skupina v Jugoslaviji. Skladbe, kot so "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Tonka", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja", bodo spremljale še generacije.

​Nove fosile je najprej zavrnil

Čeprav je bila njegova mama Karlotta, Avstrijka, gospodinja, oče Stjepan pa pomorski kapitan, ga je glasba zanimala že od otroštva. Ko mu je bilo samo leto dni, je zaradi gorečega igranja na orglice na ustnicah dobil žulj. Lima, kot so mu pravili v otroštvu, je svojo prvo skladbo "Smij se" napisal pri komaj trinajstih, v šestem razredu pa je ustanovil svojo prvo skupino, del katere je bil tudi kasneje hrvaški politik in ekonomist Borislav Škegro. Prvi denar mu je glasba prinesla pri trinajstih, ko ga je Pero Moskaljov prosil, da ga zamenja na klavirju v Intim baru v Dugem Selu. Obiskoval je srednjo glasbeno šolo in se hkrati izobraževal tudi v samostanu v zagrebški Frankopanski ulici. Pred Fosili je igral v Skupini Marina Škrgatića, v zasedbi Crno-bijeli in Klanu, bendu, ki je spremljal Josipo Lisac, pa tudi pri Zlatnih akordih. Absolviral je na Pedagoški akademiji, do prihoda k Novim fosilom pa je igral orgle v kultni rock operi Gubec-beg.

Zaradi družinskega nasilja v priporu

Bil je edini avtor zmagovalne evrovizijske skladbe, ki nagrade ni prevzel v živo, saj je bil takrat na turneji z Novimi fosili. Velja za trinajstega najuspešnejšega evrovizijskega avtorja. Njegovi sta namreč tudi evrovizijski "Ja sam za ples" in "Mangup". Dujmić je prav tako soavtor legendarne pesmi "Moja domovina", s katero so si Hrvati v vojnih letih vlivali pogum. Njegova skladba "Dobro jutro, Hrvatska" je že skoraj 30 let zaščitni znak istoimenske oddaje. Leta 1983 se mu je rodil sin Tin, ki je kasneje z mamo Vesno živel v Španiji. Leta 1990 se je Dujmić poročil z ženo Snježano, a mu je istega leta na rojstni dan umrla mama. "Eno srce sem izgubil, drugo dobil," je dejal Dujmić, ki je dočakal 65 let. Z ženo sta imela viharen zakon, zaradi napada nanjo je lani, že globoko v bitki z alkoholom in mamili, celo pristal v priporu, a mu je oprostila. Zanimive prigode se je ob Dujmićevi smrti na facebooku spomnil dr. Marko Milosavljević. Njegova mama je namreč nekoč doma cenzurirala pesem Fosilov. "V takratni uspešnici Diridonda so prepevali: 'Ukrast ču te, znaj, moja mala bjonda.' Moja mama je vsakič, ko je na radiu slišala to pesem, zahtevala, da radio ugasnemo. Nič nam ni bilo jasno, zakaj, dokler ni nekega dne le povedala: da je to neprimerna, vulgarna pesem. Zakaj? 'Ker prepevajo, no, to, fukat ču te, znaj, moja mala bjonda. Preostali člani gospodinjstva smo se morali kar potruditi, da smo ji dopovedali, da vendarle napačno sliši in da je to čisto spodobna pesem," je zapisal.
"Potem ko so Novi fosili najprej leta 1985 izgubili bobnarja Slobodana Momčilovića - Moko (bilo mu je 43 let), leta 1992 prvotno pevko Đurđico Barlović (45), leta 2012 drugega bobnarja (in partnerja pevke Sanje Doležal) Nenada Šarića, je zdaj odšel še njihov čudežni deček. Njegova glasba - s 'perverznimi' besedili a la Diridonda - bo odzvanjala večno," je še dodal profesor novinarstva na ljubljanski FDV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta