Damir Črnčec o potezah Janeza Janše v času vojne v Ukrajini: "Ta amaterizem me zelo skrbi"

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.03.2022 19:37

Nekdanji direktor Sove in Janšev tesen zaveznik opozarja tudi na grožnje nacionalni varnosti, ki izvirajo iz povezanosti največje vladne stranke SDS z madžarskim kapitalom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Črnčec
Robert Balen

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Damir Črnčec, ki sodi med ožje sodelavce Marjana Šarca, je ob robu sobotnega kongresa LMŠ za Večer komentiral nekatera aktualna varnostna vprašanja v državi in širše. "Pri napadu Rusije na Ukrajino vidimo, da je na eni strani vlada stopila v isto zgodbo kot Evropska unija in zveza Nato, kar je pričakovano. Moteča pa je bila amaterska poteza predsednika vlade Janeza Janše, ki je pozival k zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino, kar bi v praksi pomenilo vojno napoved Rusiji. Vsi odgovorni v zvezi Nato in večjih državah članicah so povedali, da to ni možnost, o kateri bi se lahko pogovarjali. Ta amaterizem me zelo skrbi. Moteče je tudi to, da se na vsak način skuša prikazati, kot da se zaradi dogajanja v Ukrajini slabša tudi varnostna situacija v Sloveniji."

"Kdor ti daje denar, je tvoj gospodar"

Glede tega, ali povezanost največje vladne stranke SDS z madžarskim kapitalom predstavlja varnostno vprašanje, Črnčec, v preteklosti sicer tesen Janšev zaveznik, pravi: "Še preden se je oblikovala aktualna vlada, sem zapisal, da je to, kar počne Janša, grožnja nacionalni varnosti, gre za izdajo slovenskih nacionalnih interesov. Ta trend lahko opazujemo že nekaj let, vrhunec pa je dosegel ravno pod njegovo vladavino. Kdor ti daje denar, je tvoj gospodar, pravi pregovor, pri Janši tega več ni možno skriti. Vlada prav tako izvaja preveč prijazno politiko do Hrvaške, ki ne spoštuje nobenih mednarodno sprejetih obveznosti in dogovorov. To je povezano z Janševimi aktivnostmi v letu 1991 in tako imenovano trgovino z orožjem. Hrvaška ima očitno pri tem nek vzvod, preko katerega lahko pritisne na Janšo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.