Danilo Türk: "Predsednik republike je zelo veliko svoje kredibilnosti že izgubil, ker se ni oglašal, ko se je njegovo stališče pričakovalo"

Žana Vertačnik
03.02.2021 06:00
Posveta s predsednikom države se ne bosta udeležila predsednika opozicijskih Levice in LMŠ. Kako smiseln je poskus Boruta Pahorja in kakšne posledice lahko ima njegovo (ne) ukrepanje na percepcijo predsedniške funkcije v bodoče, smo vprašali Danila Türka in Pavla Gantarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj lahko prinese posvet pri predsedniku Pahorju? 
Robert Balen

V nestanovitnem političnem dogajanju, ko ne opozicija ne koalicija ne zmoreta zagotoviti, da imata ustrezno večino za vladanje oziroma za menjavo vlade Janeza Janše, je predsednik države Borut Pahor voditelje parlamentarnih strank povabil na skupno srečanje. V začetku tedna jih je pozval, da kmalu skupaj spregovorijo na temo osredotočanja države na epidemijo, okrevanje in predsedovanje svetu Evropske unije. Od devetih parlamentarnih strank jih je vabilo sicer sprejelo sedem, dva predsednika sta ga zavrnila. "Obe stališči sta legitimni, predsednik pa pripominja, da načelno zavračanje dialoga lahko vodi v izključevanje, za katero pa se zdi, da ga prav nihče ne pozdravlja," so se v predsedniškem uradu odzvali. Termin srečanja še ni določen, je pa prvak Desusa Karl Erjavec včeraj predlagal, da se izvede po glasovanju in odločitvi o konstruktivni nezaupnici, s čimer se je po navedbah Desusa Pahor strinjal. V kontekstu priprav na posvet se je sicer včeraj že sestal s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem.

Ne zaradi enakih stališč, pač pa zaradi različnih

"Sam institucijo predsednika republike spoštujem in verjamem, da bi moral vsak, ki jo zaseda, biti prvi varuh ustavnega reda in demokracije v državi, da bi moral zato biti prvi kritik vlade, ko in če ta presega svoja demokratična pooblastila. Vi pa že deset mesecev molčite," pa je bil kritičen koordinator Levice Luka Mesec, ki poziva k pogovoru ne razume kot del rešitve, ampak kot del problema. Podobno Pahorju molk pri "poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve" očita predsednik LMŠ Marjan Šarec. Predlagal mu je, naj se temeljito pogovori s premierjem, ali se mu zdi, da pelje državo po pravi poti. Janša je sicer že v ponedeljek vabilo predsednika republike ocenil kot dobronamerno in skrajno nevtralno, odziva Šarca in Tanje Fajon (SD), ki od pogovora nima velikih pričakovanj, pa "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije".

Pahor se predhodno ni posvetoval z nobenim vodjo parlamentarne stranke, so v predsednikovem uradu odbili Šarčeva sklepanja, da je bil poziv poslan v predhodnem dogovoru z Janšo. Dodali so, da ima predsednik od posveta visoka pričakovanja. Po njegovih navedbah se sicer voditelji v 30 letih različnih parlamentarnih srečanj niso lotili, ker bi imeli o pomembnih vprašanjih podobna ali enaka stališča, temveč zato, ker so bila ta zelo različna.

Zamujene priložnosti in zapravljena kredibilnost

Kako sicer razume predsedniško vlogo v času tolikšne politične razklanosti, smo vprašali na urad, kjer so nas opomnili na večkrat izraženo Pahorjevo stališče. Za Svet24 je decembra dejal: "Mi imamo parlamentarno demokracijo, kar pomeni, da vlado postavlja parlament, ne predsednik. Moja funkcija je ustavnopravno del izvršne oblasti. Tako ustavnopravna umestitev predsednika republike kot osebno videnje mojega poslanstva pa mi nalagata, da z vlado sodelujem."

Enako smo vprašali bivšega predsednika republike Danila Türka, ki se ne želi opredeljevati do tega, kako bi Pahor moral ravnati, strne pa opažanja: "Predsednik republike je zelo veliko svoje kredibilnosti že izgubil, ker se ni oglašal, ko se je njegovo stališče pričakovalo. Tudi ne vem, koliko vpliven in smiseln je lahko njegov zadnji poskus." O zapravljeni kredibilnosti razmišlja nekdanji politik, tudi predsednik državnega zbora, Pavel Gantar: "Priložnost, da bi se takoj oglasil in potegnil kakšno povezovalno potezo, bi bila marca ob začetku epidemije. Danes pa je s svojimi izjavami votel, zdi se, da nima več nobenega stališča o ničemer in da skuša balansirati, podpreti vlado, pa vendar ne čisto. Nekaj takšnega, kar je brez barve, vonja in okusa. Mislim, da je vlogo kredibilnega govorca in povezovalca že izgubil." Možnosti za to, da bi lahko Pahor bil "katalizator skupnega nastopa ali povezovalca med opozicijo in koalicijo", Gantar ne vidi več.

Da bi Pahorjevo upravljanje funkcije vplivalo na percepcijo prihajajočih predsednikov, sogovornika sicer ne verjameta. Türk je prepričan, da mora vsak predsednik države razmisliti, kako bo funkcijo razvijal, zlasti pa ustvariti lastno raven kredibilnosti. Da to funkcijo naredi ali pa ne naredi osebnost, ugotavlja tudi Gantar: "Funkcija predsednika je razmeroma šibka, močna je prav toliko, kolikor je močna politična ali pa moralna avtoriteta njenega nosilca."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta